26 nov 2015 15:21

26 nov 2015 18:16

Sture Pettersson kräver tillbaka ersättning

MARIESTAD: Abrahamssons förhoppning om kloka socialdemokrater

Sture Pettersson (S) kräver nu att kommunstyrelsen upphäver ett beslut från 2013. Han vill ha tillbaka de 2 349 kronor han tvingades återbetala för resekostnader.
– Jag var hårt ansatt och fick felaktig information, säger Pettersson.

I måndags inkom en skrivelse från stadsjurist Rolf Sjöström adresserad till kommunstyrelsen. Efter önskemål av Sture Pettersson har stadsjuristen granskat kommunstyrelsens beslut från den 13 juni 2013 om återbetalning av reseersättning till förtroendevald. Stadsjuristen anser att Mariestads kommun ska betala tilbaka pengarna – jämte ränta på beloppet – då rätten till ersättning enligt Sjöström gäller oavsett om den anställde/förtroendevalde har utgett ersättning för lånet av bil eller inte.

Medgav fel

Under 2012 och 2013 stormade det rejält kring Sture Pettersson då hans tidigare arbetsgivare Steckmest & Pettersson fann flera felaktiga ersättningar i samband med att S-politikern utfört kommunala uppdrag. Bland annat använde Pettersson en firmabil i stället för sin egen bil till och från politiska möten. Sture Pettersson tog en politisk timeout sommaren 2013.

I samband med comebacken på hösten medgav Pettersson att han gjort fel och betalade tillbaka 2 349 kronor i ersättning för resekostnader. Han poängterade också att ”vad gäller reseersättningar är det nog bäst att avstå helt och hållet i framtiden”.

Hur kommer det sig att det här dyker upp tre år senare?

– Efter samtal med Rolf Sjöström har jag förstått att jag fått felaktig information, samt att jag var hårt ansatt under en period.

Är du inte rädd för att allt det här ska smutsa ner ditt och partiets namn?

– Det har det naturligtvis redan gjort. Allting är så jäkla fult. Kommunstyrelsen är en lekstuga där det finns regler, och så finns det särskilda regler för Sture Pettersson.

– Och vad gäller de nya kraven på återbetalning av förlorad arbetsförtjänst så vill jag att det framgår klart och tydligt att jag inte anser mig ha gjort något fel, eller fått för mycket i ersättning. Helt plötsligt används KPMG-rapporten som ett rättesnöre trots att konsulten uppgivit för mig att deras uppdrag aldrig var att ta fram sanningen.

Vill se åtgärder

Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) ger inte mycket för Petterssons återbetalningskrav.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Och sen är ju frågan om en stadsjurist ska företräda en enskild person på det här viset.

Abrahamsson anser att Petterssons agerande svärtar ner samtliga politiker. Kommunalrådet säger sig inte ha några problem med starka oppositionspolitiker, utan att det handlar om att göra rätt för sig.

– Han pratar om apspel, knäppskallar och bananrepublik. Han spelar in folk till höger och vänster, det liknar utpressning.

– Jag vet att det finns många kloka socialdemokrater i Mariestad. Jag hoppas verkligen att de tar sig i kragen, säger Johan Abrahamsson.

I måndags inkom en skrivelse från stadsjurist Rolf Sjöström adresserad till kommunstyrelsen. Efter önskemål av Sture Pettersson har stadsjuristen granskat kommunstyrelsens beslut från den 13 juni 2013 om återbetalning av reseersättning till förtroendevald. Stadsjuristen anser att Mariestads kommun ska betala tilbaka pengarna – jämte ränta på beloppet – då rätten till ersättning enligt Sjöström gäller oavsett om den anställde/förtroendevalde har utgett ersättning för lånet av bil eller inte.

Medgav fel

Under 2012 och 2013 stormade det rejält kring Sture Pettersson då hans tidigare arbetsgivare Steckmest & Pettersson fann flera felaktiga ersättningar i samband med att S-politikern utfört kommunala uppdrag. Bland annat använde Pettersson en firmabil i stället för sin egen bil till och från politiska möten. Sture Pettersson tog en politisk timeout sommaren 2013.

I samband med comebacken på hösten medgav Pettersson att han gjort fel och betalade tillbaka 2 349 kronor i ersättning för resekostnader. Han poängterade också att ”vad gäller reseersättningar är det nog bäst att avstå helt och hållet i framtiden”.

Hur kommer det sig att det här dyker upp tre år senare?

– Efter samtal med Rolf Sjöström har jag förstått att jag fått felaktig information, samt att jag var hårt ansatt under en period.

Är du inte rädd för att allt det här ska smutsa ner ditt och partiets namn?

– Det har det naturligtvis redan gjort. Allting är så jäkla fult. Kommunstyrelsen är en lekstuga där det finns regler, och så finns det särskilda regler för Sture Pettersson.

– Och vad gäller de nya kraven på återbetalning av förlorad arbetsförtjänst så vill jag att det framgår klart och tydligt att jag inte anser mig ha gjort något fel, eller fått för mycket i ersättning. Helt plötsligt används KPMG-rapporten som ett rättesnöre trots att konsulten uppgivit för mig att deras uppdrag aldrig var att ta fram sanningen.

Vill se åtgärder

Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) ger inte mycket för Petterssons återbetalningskrav.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Och sen är ju frågan om en stadsjurist ska företräda en enskild person på det här viset.

Abrahamsson anser att Petterssons agerande svärtar ner samtliga politiker. Kommunalrådet säger sig inte ha några problem med starka oppositionspolitiker, utan att det handlar om att göra rätt för sig.

– Han pratar om apspel, knäppskallar och bananrepublik. Han spelar in folk till höger och vänster, det liknar utpressning.

– Jag vet att det finns många kloka socialdemokrater i Mariestad. Jag hoppas verkligen att de tar sig i kragen, säger Johan Abrahamsson.