26 nov 2015 06:00

26 nov 2015 06:00

Satsar på grönare skolmat

MARIESTAD: Miljö och hälsa i fokus när matsedeln planeras

Mariestad väljer att följa samma gröna linje som många andra kommuner; köttätandet i skolorna ska minska.
– Det finns många lösningar i matlagningen som kan kompensera för kött, säger kostchef Ann-Christine Gustavsson.

Flera kommuner har valt att se över sina skolköks användning av kött i maten. För Mariestads kommun är det inget nytt att vissa dagar servera helt vegetariska måltider på skolmatsedeln, men nu planeras det för att ta nya klimatsmarta drag i köken.

– När det gäller skolmaten så har vi i många år haft dagar där vi inte serverar kött. Till exempel när det är pannkakor eller potatisbullar. Utöver det har vi alltid ett vegetariskt alternativ, men visst är det viktigt att vi också jobbar vidare för att minska köttmängden, säger Ann-Christine Gustavsson kostchef i Mariestad kommun.

Enligt Naturvårdsverket ger produktionen av ett kilo fläsk 60 gånger mer koldioxidutsläpp än vad samma mängd morötter gör. En anledning som gör att många skolbespisningar väljer att se över det egna matlagandet lite extra.

– Vi vet att vi i dag äter betydligt mer kött än vad som är nyttigt för oss och samtidigt påverkar det miljön negativt. Just nu jobbar vi med vårens matsedel och har med den här biten med att minska köttet, säger Gustavsson.

Grönsaker

Som kostchef ansvarar hon för maten i kommunens förskola, skola och äldreomsorg.

– När det gäller maten i förskolan så har vi redan jobbat ett bra tag med att byta ut köttet mot grönsaker. Exempelvis så används morötter och linser en hel del redan.

Nu planeras det också för en förändring när det gäller skolelevernas matsedel.

– Det går att blanda upp flera kötträtter med grönsaker och på så sätt minska delen animaliskt fett. Det är något vi kan bli mer tydliga med.

Själv upplever hon att många unga väljer kött, främst för att det faller dem i smaken.

– Jag tror att många inte riktigt är medvetna om hur för mycket kött påverkar hälsan och miljön. Här har vi ett arbete att göra för att öka medvetandet hos våra unga. Det gäller att fler lär sig att äta på ett annat sätt.

Flera kommuner har valt att se över sina skolköks användning av kött i maten. För Mariestads kommun är det inget nytt att vissa dagar servera helt vegetariska måltider på skolmatsedeln, men nu planeras det för att ta nya klimatsmarta drag i köken.

– När det gäller skolmaten så har vi i många år haft dagar där vi inte serverar kött. Till exempel när det är pannkakor eller potatisbullar. Utöver det har vi alltid ett vegetariskt alternativ, men visst är det viktigt att vi också jobbar vidare för att minska köttmängden, säger Ann-Christine Gustavsson kostchef i Mariestad kommun.

Enligt Naturvårdsverket ger produktionen av ett kilo fläsk 60 gånger mer koldioxidutsläpp än vad samma mängd morötter gör. En anledning som gör att många skolbespisningar väljer att se över det egna matlagandet lite extra.

– Vi vet att vi i dag äter betydligt mer kött än vad som är nyttigt för oss och samtidigt påverkar det miljön negativt. Just nu jobbar vi med vårens matsedel och har med den här biten med att minska köttet, säger Gustavsson.

Grönsaker

Som kostchef ansvarar hon för maten i kommunens förskola, skola och äldreomsorg.

– När det gäller maten i förskolan så har vi redan jobbat ett bra tag med att byta ut köttet mot grönsaker. Exempelvis så används morötter och linser en hel del redan.

Nu planeras det också för en förändring när det gäller skolelevernas matsedel.

– Det går att blanda upp flera kötträtter med grönsaker och på så sätt minska delen animaliskt fett. Det är något vi kan bli mer tydliga med.

Själv upplever hon att många unga väljer kött, främst för att det faller dem i smaken.

– Jag tror att många inte riktigt är medvetna om hur för mycket kött påverkar hälsan och miljön. Här har vi ett arbete att göra för att öka medvetandet hos våra unga. Det gäller att fler lär sig att äta på ett annat sätt.