25 nov 2015 10:39

25 nov 2015 10:42

Vad betyder nomineringen för dig?

HALLÅ DÄR...

...Christina Djäken, verksamhetsutvecklare, BVC i Mariestad, som är nominerad till Svenska Jämställdhetspriset.

– En jätterolig uppmuntran. Nu är jag visserligen bara nominerad, men bara det är hedrande. Det här är resultatet av ett års jämställdhetsarbete som vi har gjort.

Priset, som delas ut för första gången, kommer att överlämnas till vinnaren i samband med Jämställdhetsdagarna i Malmö den 27–28 januari. Har du funderat på om du kommer delta?

– Nej inte riktigt ännu. Jag läste mejlet om att jag var nominerad i lördags så detta är fortfarande en trevlig nyhet. Det roligaste vore ju så klart om hela teamet kunde åka.

I kriterierna för priset står det att utmärkelsen tilldelas den aktör eller verksamhet som initierat och genomfört ett lösningsfokuserat och innovativt arbete för att skapa jämställda verksamheter. Nomineringen ska gälla en fysisk eller juridisk person som ligger bakom, äger eller ansvarar för en relevant process, organisering, metod eller produkt. Vet du vem eller vilka som har nominerat dig?

– Ja, det är Kunskapscentrum i Göteborg.

Beskriv hur jämställdhetsarbetet har pågått.

– Vi har jobbat med frågan intensivt under ett års tid på barnhälsovården i Skaraborg. Allt handlar om bemötande. Vi träffar 99,9 procent av alla barn och föräldrar i området så vi har verkligen fått anledning att jobba med hur de som kommer till oss upplever vårt bemötande.

Vad ligger till grund för det här arbetet?

– Vi har tidigare fått kritik för att vi fokuserar för mycket på bara mamman, vilket gjort att pappa-partner kommit i skymundan. Jämställdheten handlar också om att möta nya kulturer och familjesituationer med samkönade föräldrar och bemöta alla på samma sätt.

Hur kommer ni göra för att fortsätta jobba med de här bitarna?

– Ja det gäller ju verkligen att ta med de erfarenheter och den kunskap vi skaffat oss nu vidare i arbetet. Det har också tagits fram en handlingsplan om hur BVC-mottagningarna kan bli bättre. Ibland är det ganska små saker som gör att besökarna känner en skillnad. Ett exempel är en barnmorska som började ställa fram tre stolar till besökande i stället för två med anledningen till att ensamstående mammor inte skulle uppleva att det förväntas att det ska sitta en partner på stolen bredvid.

– En jätterolig uppmuntran. Nu är jag visserligen bara nominerad, men bara det är hedrande. Det här är resultatet av ett års jämställdhetsarbete som vi har gjort.

Priset, som delas ut för första gången, kommer att överlämnas till vinnaren i samband med Jämställdhetsdagarna i Malmö den 27–28 januari. Har du funderat på om du kommer delta?

– Nej inte riktigt ännu. Jag läste mejlet om att jag var nominerad i lördags så detta är fortfarande en trevlig nyhet. Det roligaste vore ju så klart om hela teamet kunde åka.

I kriterierna för priset står det att utmärkelsen tilldelas den aktör eller verksamhet som initierat och genomfört ett lösningsfokuserat och innovativt arbete för att skapa jämställda verksamheter. Nomineringen ska gälla en fysisk eller juridisk person som ligger bakom, äger eller ansvarar för en relevant process, organisering, metod eller produkt. Vet du vem eller vilka som har nominerat dig?

– Ja, det är Kunskapscentrum i Göteborg.

Beskriv hur jämställdhetsarbetet har pågått.

– Vi har jobbat med frågan intensivt under ett års tid på barnhälsovården i Skaraborg. Allt handlar om bemötande. Vi träffar 99,9 procent av alla barn och föräldrar i området så vi har verkligen fått anledning att jobba med hur de som kommer till oss upplever vårt bemötande.

Vad ligger till grund för det här arbetet?

– Vi har tidigare fått kritik för att vi fokuserar för mycket på bara mamman, vilket gjort att pappa-partner kommit i skymundan. Jämställdheten handlar också om att möta nya kulturer och familjesituationer med samkönade föräldrar och bemöta alla på samma sätt.

Hur kommer ni göra för att fortsätta jobba med de här bitarna?

– Ja det gäller ju verkligen att ta med de erfarenheter och den kunskap vi skaffat oss nu vidare i arbetet. Det har också tagits fram en handlingsplan om hur BVC-mottagningarna kan bli bättre. Ibland är det ganska små saker som gör att besökarna känner en skillnad. Ett exempel är en barnmorska som började ställa fram tre stolar till besökande i stället för två med anledningen till att ensamstående mammor inte skulle uppleva att det förväntas att det ska sitta en partner på stolen bredvid.

  • Johanna Draht