18 nov 2015 06:00

18 nov 2015 06:00

Mariestad får 22 miljoner

MARIESTAD: Abrahamsson om fastighetsägare: "Han ljuger"

Staten skjuter till 21,8 miljoner kronor för att Mariestads kommun ska klara flyktingmottagandet.

– Pengarna är mycket välkomna och kommer att göra nytta, säger kommunalråd Johan Abrahamsson (M).

Med anledning av flyktingsituationen har regeringen beslutat om att skjuta till elva miljarder kronor i en ändringsbudget. 9,8 miljarder kronor ska tillföras som engångsmedel till kommuner och landsting.

Tilldelningen för Mariestads kommun väntas bli 21,8 miljoner kronor.

– Det motsvarar en skattehöjning på 50 öre och behoven är förstås störst inom skola och socialtjänsten. Men det kanske allra största problemet är att få tag i utbildad personal, säger Johan Abrahamsson.

Oppositionsråd Marianne Kjellquist (S) konstaterar att pengarna är välkomna. Men hon känner också en oro över att majoriteten kan komma att använda det statliga tillskottet som ett sätt att täcka underskott i stället för att stärka verksamheterna.

– Vi hade velat se en revidering av budgeten i november, men nu blir det ju inte så. Med tanke på att det ekonomiska läget är ganska katastrofalt kommer vi att bevaka användningen av pengarna, säger Kjellquist.

Johan Abrahamsson vill passa på att dementera fastighetsägaren Robert Steiners uttalande i tisdagens MT om att kommunen förhandlar med Steiner om att starta asylboende i fastigheten Kungsgatan 12.

– Robert Steiner har velat få till en ändring av detaljplanen för att bygga ett femvåningshus på Kungsgatan så att han kan få in fler flyktingar. Vi lägger ingen värdering i vad han vill göra med fastigheten, men han ljuger när han påstår att det är kommunens planer, säger Johan Abrahamsson.

Med anledning av flyktingsituationen har regeringen beslutat om att skjuta till elva miljarder kronor i en ändringsbudget. 9,8 miljarder kronor ska tillföras som engångsmedel till kommuner och landsting.

Tilldelningen för Mariestads kommun väntas bli 21,8 miljoner kronor.

– Det motsvarar en skattehöjning på 50 öre och behoven är förstås störst inom skola och socialtjänsten. Men det kanske allra största problemet är att få tag i utbildad personal, säger Johan Abrahamsson.

Oppositionsråd Marianne Kjellquist (S) konstaterar att pengarna är välkomna. Men hon känner också en oro över att majoriteten kan komma att använda det statliga tillskottet som ett sätt att täcka underskott i stället för att stärka verksamheterna.

– Vi hade velat se en revidering av budgeten i november, men nu blir det ju inte så. Med tanke på att det ekonomiska läget är ganska katastrofalt kommer vi att bevaka användningen av pengarna, säger Kjellquist.

Johan Abrahamsson vill passa på att dementera fastighetsägaren Robert Steiners uttalande i tisdagens MT om att kommunen förhandlar med Steiner om att starta asylboende i fastigheten Kungsgatan 12.

– Robert Steiner har velat få till en ändring av detaljplanen för att bygga ett femvåningshus på Kungsgatan så att han kan få in fler flyktingar. Vi lägger ingen värdering i vad han vill göra med fastigheten, men han ljuger när han påstår att det är kommunens planer, säger Johan Abrahamsson.