17 nov 2015 06:00

17 nov 2015 11:18

Vi måste prata om våra olikheter

KRÖNIKA

Tack och lov har det gått ett par decennier sedan män var från Mars och kvinnor från Venus (snabbrecension av populär pocketbok utgiven på 1990-talet). Vissa saker bör ändå sägas som de är.

Som att alla människors lika värde är en lögn av titaniska mått, dock en fin tanke. Vad som däremot inte är en osanning är att vi är olika, inte minst ur ett könsperspektiv. Det är dags att påtala detta nu. För det här viktigt. För att vi även i framtiden ska förstå varandra. Kvinna och man.

Äntligen helg! Nu laddar vi – för att shoppa onödiga saker till hemmet...

Samtidigt som XY utkämpar två strider på en och samma gång; våra inre demoner och yttre försök att begränsa växande rynkor i pannan, pekar de älskvärda XX-kromosomerna på ett set med kaffekoppar!

Med vänlig och något nervös stämma berömmer vi servisen men finner ändå fog för att fråga vad som är fel på de 348 koppar vi redan äger. De står där inpackade långt bak i ett kyffe och drömmer om fornstora dagar. Allt de har kvar är minnen om härliga sammankomster där nya bekantskaper varsamt smekte deras öppningar och sörplade gyllenbruna vätskor. De hann knappt in i värmen förrän kvinnorna i våra liv med metodisk kyla förpassade dem till glömskans vrår.

En konflikt är nu ofrånkomlig. Vi har vandrat längs den här vägen förut. Vi tyckte oss vara diskreta, men än en gång brakade vi igenom vägbommen som de okänsliga grisar vi är.

Det låter sig höras att det varit roligare om vi stannat hemma. Och det säger ni först nu? Kritiken utvidgas: Hur kan någon i största allmänhet vara så viljelös? Hallå, är ni medvetna om sportutbudet en lördag? Vi kanske trivdes bättre i våra ungkarlslyor med pizzakartonger på golvet och mattor bestående av klädhögar? Tja, det var ni som sa det.

Gångtakten ökar och hotet om indragna lördagsöl är överhängande så vi tar ett nödvändigt beslut om försoning.

Första bästa sjal plockas upp och sveps runt er förolämpade varelse. Ni fnyser tillbaka. Det krävs mer. En komplimang, två komplimanger. Och så kommer den perfekta ursäkten till förlåtelse. En maskin som bakar muffins för endast 1 999 kronor!

Ni frågar oss om vi verkligen tycker att den är fin. Vi har aldrig önskat oss något annat svarar vi och rafsar ner några kaffekoppar från Rörstrand i förbifarten.

I bilen hem är vi Adam och Eva igen. En perfekt kombination av olika hormonsammansättningar. Vi visslar belåtet med insikten om att det är en halvtimme kvar till att Zlatan sparkar i gång matchen. Ni ler också och säger att ni har funderat lite grand över nästa helg. Vi får välja, Ullared eller Ikea?

Kvinnor är inte riktigt kloka.

Som att alla människors lika värde är en lögn av titaniska mått, dock en fin tanke. Vad som däremot inte är en osanning är att vi är olika, inte minst ur ett könsperspektiv. Det är dags att påtala detta nu. För det här viktigt. För att vi även i framtiden ska förstå varandra. Kvinna och man.

Äntligen helg! Nu laddar vi – för att shoppa onödiga saker till hemmet...

Samtidigt som XY utkämpar två strider på en och samma gång; våra inre demoner och yttre försök att begränsa växande rynkor i pannan, pekar de älskvärda XX-kromosomerna på ett set med kaffekoppar!

Med vänlig och något nervös stämma berömmer vi servisen men finner ändå fog för att fråga vad som är fel på de 348 koppar vi redan äger. De står där inpackade långt bak i ett kyffe och drömmer om fornstora dagar. Allt de har kvar är minnen om härliga sammankomster där nya bekantskaper varsamt smekte deras öppningar och sörplade gyllenbruna vätskor. De hann knappt in i värmen förrän kvinnorna i våra liv med metodisk kyla förpassade dem till glömskans vrår.

En konflikt är nu ofrånkomlig. Vi har vandrat längs den här vägen förut. Vi tyckte oss vara diskreta, men än en gång brakade vi igenom vägbommen som de okänsliga grisar vi är.

Det låter sig höras att det varit roligare om vi stannat hemma. Och det säger ni först nu? Kritiken utvidgas: Hur kan någon i största allmänhet vara så viljelös? Hallå, är ni medvetna om sportutbudet en lördag? Vi kanske trivdes bättre i våra ungkarlslyor med pizzakartonger på golvet och mattor bestående av klädhögar? Tja, det var ni som sa det.

Gångtakten ökar och hotet om indragna lördagsöl är överhängande så vi tar ett nödvändigt beslut om försoning.

Första bästa sjal plockas upp och sveps runt er förolämpade varelse. Ni fnyser tillbaka. Det krävs mer. En komplimang, två komplimanger. Och så kommer den perfekta ursäkten till förlåtelse. En maskin som bakar muffins för endast 1 999 kronor!

Ni frågar oss om vi verkligen tycker att den är fin. Vi har aldrig önskat oss något annat svarar vi och rafsar ner några kaffekoppar från Rörstrand i förbifarten.

I bilen hem är vi Adam och Eva igen. En perfekt kombination av olika hormonsammansättningar. Vi visslar belåtet med insikten om att det är en halvtimme kvar till att Zlatan sparkar i gång matchen. Ni ler också och säger att ni har funderat lite grand över nästa helg. Vi får välja, Ullared eller Ikea?

Kvinnor är inte riktigt kloka.

  • Niklas Lindström