17 nov 2015 06:00

17 nov 2015 06:00

Barnfamiljer kan tvingas att flytta

MARIESTAD: Fick chockbesked med posten

För en månad sedan uppmanades boende i fastigheten Hjorten 4 att säga upp hyreskontrakten mot en ersättning på 30 000 kronor. När ingen nappade på erbjudandet skärptes tonen.
– Jag undrar vad det är för människor som gör på det här viset, säger småbarnsmamman Josefina Nilsson.

I mitten av oktober fick samtliga hyresgäster på Nygatan 21 ett brev med rubriken: ”Information till hyresgäster med förstahandskontrakt som ej redan har uppsagda kontrakt”. Avsändaren Cervosta Fastigheter AB berättade om planer på att förvärva Hjorten 4 inom kort. I januari räknar den nya fastighetsägaren med att dra i gång en större renovering vilket ska göra det svårt att bo i huset under sex månader. Renoveringen kommer också att innebära kraftiga hyreshöjningar.

För att ”hjälpa hyresgästerna” erbjöd Cervosta ett flyttbidrag om 30 000 kronor till respektive lägenhetsinnehavare om de sa upp hyreskontrakten senast den 1 november.

Hjälplösa

För Josefina Nilsson och hennes sambo kom brevet som en rejäl chock. När MT träffar henne och grannarna Adam och Anna har Josefina sonen Melker, två månader i famnen.

– Hela tillvägagångssättet känns väldigt konstigt. Vi har bott här i elva år och helt plötsligt får vi besked om att vi måste flytta. Vi har en liten bebis och det är i stort sett omöjligt att hitta hyreslägenheter i Mariestad.

Anna Sörqvist och Adam Bromfalk är i en liknande situation. För fem månader sedan fick deras tvååriga dotter Alice ett syskon.

– Eftersom vi sitter på ett andrahandskontrakt har vi ett ännu sämre läge. Hyresgästföreningen har sagt att de inte kan ta striden för oss på samma sätt, berättar Anna.

Hyresgästföreningen råder de boende att inte skriva på några papper.

– Cervosta säger att de måste göra stambyten, men såvitt jag har förstått behövs det inte alls. Och det verkar ju minst sagt märkligt om de ska göra stambyten utan att det inkluderar krogen på bottenvåningen, säger Anna.

Sagt nej

Enligt Adam, Anna och Josefina har ingen i huset nappat på flyttbidraget. Trots detta kom nyligen ett nytt brev från Cervosta med klargöranden om att tvister om avtalets tillkomst eller dess tillämpning ska avgöras av svensk domstol med Stockholms tingsrätt som första instans.

– Det känns som skrämseltaktik för att få bort oss. Efter elva år blir man utkastad på gatan, säger Josefina.

När Anna Sörqvist pratat med Cervosta har hon fått besked om att de kommer att få betala hyra även under renoveringstiden. I ett brev undertecknat av Ulrik Unenge och Victor Håkansson står att de kommer yrka på en höjning av hyran till 1 100 kronor per kvadratmeter. För Anna Sörqvist och Adam Bromfalk skulle det innebära en hyreshöjning på 45 procent.

– Det Cervosta egentligen vill ha sagt är att vi ska dra åt helvete, säger Adam Bromfalk.

I mitten av oktober fick samtliga hyresgäster på Nygatan 21 ett brev med rubriken: ”Information till hyresgäster med förstahandskontrakt som ej redan har uppsagda kontrakt”. Avsändaren Cervosta Fastigheter AB berättade om planer på att förvärva Hjorten 4 inom kort. I januari räknar den nya fastighetsägaren med att dra i gång en större renovering vilket ska göra det svårt att bo i huset under sex månader. Renoveringen kommer också att innebära kraftiga hyreshöjningar.

För att ”hjälpa hyresgästerna” erbjöd Cervosta ett flyttbidrag om 30 000 kronor till respektive lägenhetsinnehavare om de sa upp hyreskontrakten senast den 1 november.

Hjälplösa

För Josefina Nilsson och hennes sambo kom brevet som en rejäl chock. När MT träffar henne och grannarna Adam och Anna har Josefina sonen Melker, två månader i famnen.

– Hela tillvägagångssättet känns väldigt konstigt. Vi har bott här i elva år och helt plötsligt får vi besked om att vi måste flytta. Vi har en liten bebis och det är i stort sett omöjligt att hitta hyreslägenheter i Mariestad.

Anna Sörqvist och Adam Bromfalk är i en liknande situation. För fem månader sedan fick deras tvååriga dotter Alice ett syskon.

– Eftersom vi sitter på ett andrahandskontrakt har vi ett ännu sämre läge. Hyresgästföreningen har sagt att de inte kan ta striden för oss på samma sätt, berättar Anna.

Hyresgästföreningen råder de boende att inte skriva på några papper.

– Cervosta säger att de måste göra stambyten, men såvitt jag har förstått behövs det inte alls. Och det verkar ju minst sagt märkligt om de ska göra stambyten utan att det inkluderar krogen på bottenvåningen, säger Anna.

Sagt nej

Enligt Adam, Anna och Josefina har ingen i huset nappat på flyttbidraget. Trots detta kom nyligen ett nytt brev från Cervosta med klargöranden om att tvister om avtalets tillkomst eller dess tillämpning ska avgöras av svensk domstol med Stockholms tingsrätt som första instans.

– Det känns som skrämseltaktik för att få bort oss. Efter elva år blir man utkastad på gatan, säger Josefina.

När Anna Sörqvist pratat med Cervosta har hon fått besked om att de kommer att få betala hyra även under renoveringstiden. I ett brev undertecknat av Ulrik Unenge och Victor Håkansson står att de kommer yrka på en höjning av hyran till 1 100 kronor per kvadratmeter. För Anna Sörqvist och Adam Bromfalk skulle det innebära en hyreshöjning på 45 procent.

– Det Cervosta egentligen vill ha sagt är att vi ska dra åt helvete, säger Adam Bromfalk.