14 nov 2015 18:35

15 nov 2015 08:25

"Svårt förstå vad som har hänt"

MARIESTAD: Linnéa om stämningen i Frankrike

Terrorattackerna i Paris lamslår Frankrike och omvärlden.
– Läget är kaotiskt. Många är oroliga för nya attentat, säger Linnéa Bäckström, 20, från Prästkvarn söder om Mariestad.

Linnéa är bosatt i Nice på den franska sydkusten, där hon under ett halvår studerar franska. Denna helg befinner hon sig dock i Bretagne för att hälsa på familjen hon var au pair hos under ett år.

– Det är cirka 40 mil till Paris, så här i Bretagne märks inget speciellt mer än att alla pratar om det fruktansvärda terrordådet och att polisen fått rätt att stoppa bilister för kontroll, säger Linnéa till MT.

Linnéa vittnar om ett Frankrike i chock. Attentaten i Paris är det största mot landet sedan andra världskriget.

– Ingen hade föreställt sig att det kunde hända. Fransmännen jag träffat är oroliga för att det ska komma nya attentat. För egen del känner jag ingen rädsla; det är mer svårt att förstå och ta in vad som hänt, säger Linnéa som under söndagen reser tillbaka till Nice.

– Gränsbevakningen i landet har skärpts, så det återstår att se hur läget är på flygplatsen när man ska åka inrikes.

Har det getts några restriktioner till allmänheten till följd av attackerna?

– Boende i Paris har rekommenderats att hålla sig inomhus, i övrigt finns inga restriktioner.

Under lördagskvällen uppgavs minst 128 människor ha dödats vid de sex synkroniserade terrorattackerna i Paris i fredags kväll. Runt 80 av offren dödades i konserthuset Bataclan, ytterligare 40 vid de andra dåden. Enligt UD har en svensk dödats och en skottskadats i attackerna. Drygt 300 personer vårdas på sjukhus, för 80 uppges läget vara kritiskt. Islamiska staten (IS) tog under lördagen på sig ansvaret för terrordåden.

Linnéa är bosatt i Nice på den franska sydkusten, där hon under ett halvår studerar franska. Denna helg befinner hon sig dock i Bretagne för att hälsa på familjen hon var au pair hos under ett år.

– Det är cirka 40 mil till Paris, så här i Bretagne märks inget speciellt mer än att alla pratar om det fruktansvärda terrordådet och att polisen fått rätt att stoppa bilister för kontroll, säger Linnéa till MT.

Linnéa vittnar om ett Frankrike i chock. Attentaten i Paris är det största mot landet sedan andra världskriget.

– Ingen hade föreställt sig att det kunde hända. Fransmännen jag träffat är oroliga för att det ska komma nya attentat. För egen del känner jag ingen rädsla; det är mer svårt att förstå och ta in vad som hänt, säger Linnéa som under söndagen reser tillbaka till Nice.

– Gränsbevakningen i landet har skärpts, så det återstår att se hur läget är på flygplatsen när man ska åka inrikes.

Har det getts några restriktioner till allmänheten till följd av attackerna?

– Boende i Paris har rekommenderats att hålla sig inomhus, i övrigt finns inga restriktioner.

Under lördagskvällen uppgavs minst 128 människor ha dödats vid de sex synkroniserade terrorattackerna i Paris i fredags kväll. Runt 80 av offren dödades i konserthuset Bataclan, ytterligare 40 vid de andra dåden. Enligt UD har en svensk dödats och en skottskadats i attackerna. Drygt 300 personer vårdas på sjukhus, för 80 uppges läget vara kritiskt. Islamiska staten (IS) tog under lördagen på sig ansvaret för terrordåden.