13 nov 2015 06:00

13 nov 2015 13:06

Victor öppnar sin egen studio

NÄRINGSLIV

Så länge han kan minnas har han ritat och tecknat.

De senaste åren har pennor och penslar fått sällskap av nålar.
Nu slår han upp dörrarna till sin egen tatueringsstudio.

Han har redan tjuvstartat som han säger, men i slutet av november hoppas Victor Vieitez vara klar med renovering av den lokal han hyr på Hertig Karls gata.

– När jag säger smygöppnat så menar jag att det ännu återstår lite arbete i lokalerna, säger han och pekar på väntrummet som han planerar inreda med soffa och kaffemaskin.

Det är egentligen inget mer än hans egen vilja om att presentera en helt färdig lokal som står i vägen för att kalla studion för öppen.

– Alla tillstånd är klara så det finns egentligen ingenting som hindrar att jag kan sätta i gång. Jag har haft kunder varje dag den senaste tiden, men jag har inte riktigt börjat marknadsföra mig än, säger Victor och fortsätter:

– Jag vill ha alla detaljer klara här inne i lokalen. Väntrummet är inte i ordning och vi har inte satt upp några skyltar. Som det är nu har jag och min flickvän renoverat rummen under helgerna, det tar ju en stund när man gör allt på egen hand.

Egna tolkningar

Att rita och teckna har varit en naturlig ingrediens under hela Victors barndom. Redan tidigt började han gestalta figurer och symboler som dykt upp i historier och spel.

– Min mamma har ritat så länge jag kan minnas så för mig har tecknandet varit med mig sedan jag var liten. När jag träffade min flickvän Stina för tre år sedan, tog ritandet fart igen. Hon är väldigt estetisk och tecknar väldigt bra vilket fick mig att hitta tillbaka till ritintresset.

Ungefär samtidigt började intresset för tatueringar bli allt större, ett intresse som så småningom vuxit fram till hans affärsidé.

– Efter att jag gjorde min första tatuering så blev det snart fler och fler. Sedan tog det inte speciellt lång tid innan jag köpte min första maskin, men då handlade det ju om en hobby. Nu har jag investerat betydligt mer i utrustning och lokal.

Det är via Arbetsförmedlingen och starta-eget-bidrag som Victor har kunnat komma i gång med sin studio.

– Det är ganska många kontroller man ska igenom. I en sådan här verksamhet måste det dessutom till godkännande från kommunens miljökontor och det finns tydliga regler från socialstyrelsen när det gäller hygien.

Stora delar av Victors tatueringsutrustning är engångsartiklar, just för att garantera högsta hygien.

– För mig är det viktigt att kunna veta att allt är helt kliniskt rent och att det inte kan gå snett om något i en rengörningsprocess skulle gå fel.

Ger alternativ

Att ta fram en tatuering som kunden är nöjd med kan betyda många timmar, men att teckna och låta motivet skapas över tid är en viktig del i arbetet för Victor.

– Ofta kommer kunden med en idé och ganska ofta har de också plockat med sig en bild. Jag har absolut inga problem att göra precis den bilden, men jag frågar alltid kunden om den önskar att jag ska göra en egen version. På så sätt får varje tatuering jag gör en unik prägel.

Det finns också gånger som kunden endast presenterar en tanke.

– Jag kan få frågan om att göra till exempel dödskallar och sedan är det upp till mig att rita motiv som passar den som ska bära tatueringen. Jag tror att många personer inte riktigt tänker på all tid som en tatuering tar. Det kan handla om många timmar utöver det jag jobbar direkt med nålen.

Det finns också områden, både när det gäller motiv och kroppsdelar, som Victor inte tatuerar.

– När det gäller motiv så gör jag inga symboler som jag inte vet vad de betyder eller vad de har för ursprung. Jag gör heller inga motiv eller symboler med negativa innehåll. Sedan har jag vissa områden på kroppen som jag inte tatuerar på, till exempel intima delar eller i ansikten.

Själv har han hunnit få en hel del tatueringar – flera av dem har han gjort själv i träningssyfte.

– Jag har fått öva ganska mycket på mig själv. Det är inte helt enkelt att vara stadig på hand när man samtidigt är under nålen, men så har det fått bli.

Han har redan tjuvstartat som han säger, men i slutet av november hoppas Victor Vieitez vara klar med renovering av den lokal han hyr på Hertig Karls gata.

– När jag säger smygöppnat så menar jag att det ännu återstår lite arbete i lokalerna, säger han och pekar på väntrummet som han planerar inreda med soffa och kaffemaskin.

Det är egentligen inget mer än hans egen vilja om att presentera en helt färdig lokal som står i vägen för att kalla studion för öppen.

– Alla tillstånd är klara så det finns egentligen ingenting som hindrar att jag kan sätta i gång. Jag har haft kunder varje dag den senaste tiden, men jag har inte riktigt börjat marknadsföra mig än, säger Victor och fortsätter:

– Jag vill ha alla detaljer klara här inne i lokalen. Väntrummet är inte i ordning och vi har inte satt upp några skyltar. Som det är nu har jag och min flickvän renoverat rummen under helgerna, det tar ju en stund när man gör allt på egen hand.

Egna tolkningar

Att rita och teckna har varit en naturlig ingrediens under hela Victors barndom. Redan tidigt började han gestalta figurer och symboler som dykt upp i historier och spel.

– Min mamma har ritat så länge jag kan minnas så för mig har tecknandet varit med mig sedan jag var liten. När jag träffade min flickvän Stina för tre år sedan, tog ritandet fart igen. Hon är väldigt estetisk och tecknar väldigt bra vilket fick mig att hitta tillbaka till ritintresset.

Ungefär samtidigt började intresset för tatueringar bli allt större, ett intresse som så småningom vuxit fram till hans affärsidé.

– Efter att jag gjorde min första tatuering så blev det snart fler och fler. Sedan tog det inte speciellt lång tid innan jag köpte min första maskin, men då handlade det ju om en hobby. Nu har jag investerat betydligt mer i utrustning och lokal.

Det är via Arbetsförmedlingen och starta-eget-bidrag som Victor har kunnat komma i gång med sin studio.

– Det är ganska många kontroller man ska igenom. I en sådan här verksamhet måste det dessutom till godkännande från kommunens miljökontor och det finns tydliga regler från socialstyrelsen när det gäller hygien.

Stora delar av Victors tatueringsutrustning är engångsartiklar, just för att garantera högsta hygien.

– För mig är det viktigt att kunna veta att allt är helt kliniskt rent och att det inte kan gå snett om något i en rengörningsprocess skulle gå fel.

Ger alternativ

Att ta fram en tatuering som kunden är nöjd med kan betyda många timmar, men att teckna och låta motivet skapas över tid är en viktig del i arbetet för Victor.

– Ofta kommer kunden med en idé och ganska ofta har de också plockat med sig en bild. Jag har absolut inga problem att göra precis den bilden, men jag frågar alltid kunden om den önskar att jag ska göra en egen version. På så sätt får varje tatuering jag gör en unik prägel.

Det finns också gånger som kunden endast presenterar en tanke.

– Jag kan få frågan om att göra till exempel dödskallar och sedan är det upp till mig att rita motiv som passar den som ska bära tatueringen. Jag tror att många personer inte riktigt tänker på all tid som en tatuering tar. Det kan handla om många timmar utöver det jag jobbar direkt med nålen.

Det finns också områden, både när det gäller motiv och kroppsdelar, som Victor inte tatuerar.

– När det gäller motiv så gör jag inga symboler som jag inte vet vad de betyder eller vad de har för ursprung. Jag gör heller inga motiv eller symboler med negativa innehåll. Sedan har jag vissa områden på kroppen som jag inte tatuerar på, till exempel intima delar eller i ansikten.

Själv har han hunnit få en hel del tatueringar – flera av dem har han gjort själv i träningssyfte.

– Jag har fått öva ganska mycket på mig själv. Det är inte helt enkelt att vara stadig på hand när man samtidigt är under nålen, men så har det fått bli.