03 nov 2015 06:00

03 nov 2015 06:00

En av dem får ljus i håret

73:e lucian lottas fram

Att utse Norra Västergötlands lucia är en tradition med anor. I år byter man dock tillvägagångssätt. Röstningen är borta och istället lottas lucian fram.
– Det blir mer rättvist så, säger luciakommitténs Rolf Stridqvist. Alla gör ju samma jobb.

Nu har övningarna börjat. Om tre veckor ska de sitta; sångerna som förknippas med luciahögtiden. För den 21 november är det dags för Ella Tivemo, Ebba Odh, Vilma Johansson, Mimmi Thim Jansson och Lisa Ålstam att göra sitt första framträdande tillsammans.

Det är dessa fem som är kandidater till att bli Norra Västergötlands lucia 2015.

Tidiga bokningar

Som vanligt är det en intensiv period som väntar tjejerna. Mellan 50 och 60 framträdanden står på programmet. Intresset från föreningar, företag och institutioner är konstant från år till år, konstaterar Rolf Stridqvist i luciakommittén:

– Många bokar tidigt för att vara säkra på att få besök. De första bokningarna kom in i april.

Stridqvist representerar Lions club i Lyrestad/Hasslerör och i arrangörsstaben ingår även representanter för Röda korset och Mariestads-Tidningen.

I stort ser arrangemanget ut ungefär som det gjort de senaste 72 åren, med ett undantag: Metoden att utse lucia. I stället för att låta Mariestads-Tidningens läsare rösta får lotten avgöra vem det blir. Lottningen kommer att ske torsdagen före kröningen, det vill säga den 3 december.

”En rolig grej”

– Jag tror att det är blir bra, säger Stridqvist som hoppas att det kan få fler tjejer att vilja vara med. Det tar bort känslan av skönhetstävling. Vissa har tyckt att det har varit jobbigt.

I år var det så få som anmälde sig att kommittén fick gå ut och värva kandidater. Ett tag var det faktiskt risk för att hela arrangemanget skulle ställas in.

De fem kandidaterna tycker att den nya ordningen är okej:

– Det spelar ingen roll, säger Ella Tivemo. Man är ju inte med för att bli lucia utan för att det är kul.

– Det blir inte så tävlingsinriktat så här; mer en rolig grej, menar Vilma Johansson.

– Sådär, tycker Ebba Odh. Det var ju tradition med röstning – och jag kommer att sakna intervjuerna innan.

– Jag tycker att det är bra, säger Lisa Ålstam. De som röstar har ju bara utseendet att gå på – om de inte känner någon. Jag bryr mig inte så mycket. Den enda skillnaden är ju ljus i håret – inte nån big deal.

– Jag tycker inte att det spelar någon större roll, men det blir nog bra med lottning, säger Mimmi Thim Jansson. Annars är det ju den som har störst släkt eller som känner mest folk som har störst chans att vinna.

Demokratisk mix

En annan nyhet i år är att det är Mats Pethrus som håller i sångövningarna. Han är musiklärare på Tunaholmsskolan och hade fyra av kandidaterna som elever så sent som i fjol. Pethrus har satt ihop ett sångprogram i samarbete med tjejerna.

– Vi har försökt göra ett program som passar alla åldrar – så svenskt som möjligt. Det är ju skönt om alla förstår sångerna, men det blir ett par på engelska.

Det blir genomgående lugna låtar, för att framträdandet ska bli riktigt stämningsfullt. Pethrus tycker att det är viktigt att tjejerna fått vara med och bestämma.

– De ska framföra dem så många gånger, så det är bra om de tycker om sångerna.

Men visst har de lite olika favoriter. Vilma tycker bäst om ”Låt det brinna” och ”Så mörk är natten”. ”Julens tid är här” är Ebbas bästa, medan Lisas är ”En stjärna lyser så klar”. Mimmi gillar ”Himlen i min famn” allra bäst. Ella kan inte välja utan konstaterar att det förhoppningsvis blir en bra mix.

Nu har övningarna börjat. Om tre veckor ska de sitta; sångerna som förknippas med luciahögtiden. För den 21 november är det dags för Ella Tivemo, Ebba Odh, Vilma Johansson, Mimmi Thim Jansson och Lisa Ålstam att göra sitt första framträdande tillsammans.

Det är dessa fem som är kandidater till att bli Norra Västergötlands lucia 2015.

Tidiga bokningar

Som vanligt är det en intensiv period som väntar tjejerna. Mellan 50 och 60 framträdanden står på programmet. Intresset från föreningar, företag och institutioner är konstant från år till år, konstaterar Rolf Stridqvist i luciakommittén:

– Många bokar tidigt för att vara säkra på att få besök. De första bokningarna kom in i april.

Stridqvist representerar Lions club i Lyrestad/Hasslerör och i arrangörsstaben ingår även representanter för Röda korset och Mariestads-Tidningen.

I stort ser arrangemanget ut ungefär som det gjort de senaste 72 åren, med ett undantag: Metoden att utse lucia. I stället för att låta Mariestads-Tidningens läsare rösta får lotten avgöra vem det blir. Lottningen kommer att ske torsdagen före kröningen, det vill säga den 3 december.

”En rolig grej”

– Jag tror att det är blir bra, säger Stridqvist som hoppas att det kan få fler tjejer att vilja vara med. Det tar bort känslan av skönhetstävling. Vissa har tyckt att det har varit jobbigt.

I år var det så få som anmälde sig att kommittén fick gå ut och värva kandidater. Ett tag var det faktiskt risk för att hela arrangemanget skulle ställas in.

De fem kandidaterna tycker att den nya ordningen är okej:

– Det spelar ingen roll, säger Ella Tivemo. Man är ju inte med för att bli lucia utan för att det är kul.

– Det blir inte så tävlingsinriktat så här; mer en rolig grej, menar Vilma Johansson.

– Sådär, tycker Ebba Odh. Det var ju tradition med röstning – och jag kommer att sakna intervjuerna innan.

– Jag tycker att det är bra, säger Lisa Ålstam. De som röstar har ju bara utseendet att gå på – om de inte känner någon. Jag bryr mig inte så mycket. Den enda skillnaden är ju ljus i håret – inte nån big deal.

– Jag tycker inte att det spelar någon större roll, men det blir nog bra med lottning, säger Mimmi Thim Jansson. Annars är det ju den som har störst släkt eller som känner mest folk som har störst chans att vinna.

Demokratisk mix

En annan nyhet i år är att det är Mats Pethrus som håller i sångövningarna. Han är musiklärare på Tunaholmsskolan och hade fyra av kandidaterna som elever så sent som i fjol. Pethrus har satt ihop ett sångprogram i samarbete med tjejerna.

– Vi har försökt göra ett program som passar alla åldrar – så svenskt som möjligt. Det är ju skönt om alla förstår sångerna, men det blir ett par på engelska.

Det blir genomgående lugna låtar, för att framträdandet ska bli riktigt stämningsfullt. Pethrus tycker att det är viktigt att tjejerna fått vara med och bestämma.

– De ska framföra dem så många gånger, så det är bra om de tycker om sångerna.

Men visst har de lite olika favoriter. Vilma tycker bäst om ”Låt det brinna” och ”Så mörk är natten”. ”Julens tid är här” är Ebbas bästa, medan Lisas är ”En stjärna lyser så klar”. Mimmi gillar ”Himlen i min famn” allra bäst. Ella kan inte välja utan konstaterar att det förhoppningsvis blir en bra mix.