28 okt 2015 18:17

28 okt 2015 20:47

Inflyttning på nytt asylboende

ODENSÅKER

Öhns gård blir asylboende – och inflyttningen sker redan under onsdagskvällen.
Uppgörelsen mellan Migrationsverket och Jokarjo AB överraskade Mariestads kommun.
Anledningen var att myndigheten vände sig till fel kommun.

I tisdags slöt Migrationsverket och asylboendebolaget Jokarjo avtal om att öppna ett asylboende på Öhns gård i Odensåker.

Enligt Migrationsverket gäller avtalet ett 60-tal platser och de första flyktingarna ska komma till anläggningen under onsdagskvällen.

Uppgörelsen mellan parterna gick fort. Strax före klockan 16.30 i tisdags fick Migrationsverket avtalet mejlat till sig. När Linda Norlin, enhetschef för myndigheten, skulle vända sig till berörd kommun blev det helt fel. I stället för att kontakta Mariestads kommun fick Skövdes motsvarighet beskedet.

”Verkligen uppgiven”

Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) fick kännedom om missen först under onsdagen – samma dag som inflyttningen sker.

– Jag är uppriktigt förbannad på Migrationsverket. De har inte ens koll på vilken kommun de upphandlar i, vilket är genant. De hade dålig framförhållning redan i samband med att asylboendet på Vallby öppnade. Nu lyckades Migrationsverket göra om sitt misstag igen. Man blir verkligen uppgiven, säger han.

Abrahamssons frustration syns tydligt i det mejlsvar han skickat till Linda Norlin – och som MT tagit del av.

”Ni borde skämmas över hur ni hanterar informationen till kommunen. Att inte ens skicka till rätt kommun, då undrar man verkligen hur ni skall göra något rätt. Stort tack för 20 minuters framförhållning”, skriver kommunalrådet.

Flera turer

– Migrationsverket har den enklaste sysslan och står högst upp i näringskedjan. Det är kommunerna som får problem och vi behöver ha en viss logistisk framförhållning för att lösa frågor som skolgång, förskola, sjukvård och transporter.

I oktober 2014 skrev MT för första gången om att det fanns intresse för att öppna asylboende på Öhns gård. Två månader senare visade det sig att brandskyddet inte uppfylldes och att anbudet från Ängås Fastigheter hade gått ut.

I somras blev Tofta snickeri ny anbudsgivare och tilldelades 80 platser – men bolaget var inte aktuellt vid den senaste upphandlingen.

Nappade direkt

Bert Karlsson, vd för Jokarjo, säger att han nyligen blev kontaktad av Migrationsverket angående Öhns gård.

– Det var självklart intressant för oss. Vi har för närvarande 50 asylboenden runt om i landet och kommer att ha 59 när allt är klart. Vi vill även konkurrera med kommuner om boende för ensamkommande flyktingbarn och det är något vi ska satsa på framöver. Den biten har kommunerna misskött enormt mycket, säger Karlsson.

Har du förståelse för kommunernas ilska när de får besked om nya asylboenden sent?

– Absolut, men det är ju så situationen ser ut just nu. Vad ska man göra? Vad är alternativen? Det kommer nästan 10 000 flyktingar i veckan till Sverige och de måste ju bo någonstans.

”Extra utmaning”

För Mariestads kommun kom beskedet om Öhns gård som en total överraskning. Dessutom planerar man att starta fler asylboenden i egen regi.

– Därför blir det en extra utmaning för oss. Men det verkar som att vi ska arbeta akut i framtiden. Det blir aldrig som man har tänkt sig, säger Abrahamsson.

MT har sökt Linda Norlin utan framgång.

I tisdags slöt Migrationsverket och asylboendebolaget Jokarjo avtal om att öppna ett asylboende på Öhns gård i Odensåker.

Enligt Migrationsverket gäller avtalet ett 60-tal platser och de första flyktingarna ska komma till anläggningen under onsdagskvällen.

Uppgörelsen mellan parterna gick fort. Strax före klockan 16.30 i tisdags fick Migrationsverket avtalet mejlat till sig. När Linda Norlin, enhetschef för myndigheten, skulle vända sig till berörd kommun blev det helt fel. I stället för att kontakta Mariestads kommun fick Skövdes motsvarighet beskedet.

”Verkligen uppgiven”

Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) fick kännedom om missen först under onsdagen – samma dag som inflyttningen sker.

– Jag är uppriktigt förbannad på Migrationsverket. De har inte ens koll på vilken kommun de upphandlar i, vilket är genant. De hade dålig framförhållning redan i samband med att asylboendet på Vallby öppnade. Nu lyckades Migrationsverket göra om sitt misstag igen. Man blir verkligen uppgiven, säger han.

Abrahamssons frustration syns tydligt i det mejlsvar han skickat till Linda Norlin – och som MT tagit del av.

”Ni borde skämmas över hur ni hanterar informationen till kommunen. Att inte ens skicka till rätt kommun, då undrar man verkligen hur ni skall göra något rätt. Stort tack för 20 minuters framförhållning”, skriver kommunalrådet.

Flera turer

– Migrationsverket har den enklaste sysslan och står högst upp i näringskedjan. Det är kommunerna som får problem och vi behöver ha en viss logistisk framförhållning för att lösa frågor som skolgång, förskola, sjukvård och transporter.

I oktober 2014 skrev MT för första gången om att det fanns intresse för att öppna asylboende på Öhns gård. Två månader senare visade det sig att brandskyddet inte uppfylldes och att anbudet från Ängås Fastigheter hade gått ut.

I somras blev Tofta snickeri ny anbudsgivare och tilldelades 80 platser – men bolaget var inte aktuellt vid den senaste upphandlingen.

Nappade direkt

Bert Karlsson, vd för Jokarjo, säger att han nyligen blev kontaktad av Migrationsverket angående Öhns gård.

– Det var självklart intressant för oss. Vi har för närvarande 50 asylboenden runt om i landet och kommer att ha 59 när allt är klart. Vi vill även konkurrera med kommuner om boende för ensamkommande flyktingbarn och det är något vi ska satsa på framöver. Den biten har kommunerna misskött enormt mycket, säger Karlsson.

Har du förståelse för kommunernas ilska när de får besked om nya asylboenden sent?

– Absolut, men det är ju så situationen ser ut just nu. Vad ska man göra? Vad är alternativen? Det kommer nästan 10 000 flyktingar i veckan till Sverige och de måste ju bo någonstans.

”Extra utmaning”

För Mariestads kommun kom beskedet om Öhns gård som en total överraskning. Dessutom planerar man att starta fler asylboenden i egen regi.

– Därför blir det en extra utmaning för oss. Men det verkar som att vi ska arbeta akut i framtiden. Det blir aldrig som man har tänkt sig, säger Abrahamsson.

MT har sökt Linda Norlin utan framgång.