25 okt 2015 15:37

26 okt 2015 18:08

Tung bevisning mot misstänkt mördare

Om den misstänkte 35-åringen är mördaren, och det finns i förundersökningen mycket som ligger honom till last, har han agerat väldigt snabbt och beslutsamt. Inom loppet av en dryg timme har tagit med sig Lisa Holm, hängt henne och sedan kört iväg med kroppen till en byssja en bit bort där han lyckats få in den i ett smalt klädskåp.

På onsdag startar rättegången som beräknas ta fyra dagar i anspråk. Dom i det uppmärksammade målet lär dröja till senare delen av november.

MT har läst den 1 963 sidor omfattande förundersökningen som blev offentlig i fredags. På presskonferensen berättade åklagaren att Lisa Holm var halvnaken när hon hittades i skåpet; tröjan var upprullad så att brösten blottades och byxorna var nedrullade så att könet blottades. Detta sammantaget leder, enligt åklagaren, till slutsatsen att motivet var sexuellt.

I en lada hittades Lisas handske och örhängen. Det kan enligt kriminaltekniker tyda på någon form av handgemäng. På ett vattenrör i slaktavdelningen, där man misstänker att Lisa hängdes, var damm och smuts borta och ett linjärt mönster gick runt röret.

197 centimeter över golvet, i genomföringshålet, hängde ett hårstrå från Lisa Holm. Sex centimeter från väggen, på röret, fann man en liten blodfläck från 35-åringen. Inget damm eller smuts fanns på blodet, vilket talar för att det var relativt färskt.

Dna på snörena

På golvet fanns två blåa korta snören. På ena snöret fanns dna från 35-åringen och Lisa, på det andra snöret dna från Lisa. Snörena var av samma typ som satt runt hennes hals när hon hittades i skåpet.

På golvet i slanghärvan låg ett örhänge av samma typ som hittades i ladans stalldel. I ett hörnrum fann man på nio ställen sperma efter 35-åringen, på väggar och i en lampkupa som låg i ett handfat. Från detta rum vetter ett fönster mot kaféet – något som enligt teknikerna kan tala för att mannen stått där och onanerat samtidigt som han iakttagit kvinnor vid kaféet.

På flera av Lisas kläder har det säkrats dna från 35-åringen. Blodet, som det är frågan om, har fångats på både rät- och avigsida av byxorna. Teknikerna skriver att mycket talar för att snöret har virats runt Lisas hals innan tejp lindades runt hennes huvud.

Även vittnesmål

Lisa Holm hade inte utsatts för något sexuellt övergrepp visar obduktionen.

En märklig sak är att på hennes trosor finns dna från både 35-åringen och hans fru – som släppts fri och är åter i Litauen.

Åtalet bygger mycket på teknisk bevisning. Men flera vittnesmål finns också med i utredningen, vittnen som antingen tror sig ha sett den misstänkte i närheten av kaféet vid den aktuella brottstiden, eller som sett hans bil där.

Dagen innan Lisa Holm mördades var en kvinna ute och löptränade. Ett par hundra meter från kaféet ropade en man till henne på bruten engelska. Han frågade efter vägen till Medelplana och ville att hon ska följa med till hans bil. Kvinnan blev misstänksam och tog i stället upp sin mobil och visade via den vägen. Hon sprang därefter vidare.

Denna kvinna har senare, med stor sannolikhet, pekat ut personen som den misstänkte 35-åringen.

Bad honom ljuga

I broderns smartphone hittades flera porrbilder, några med grova inslag där bundna kvinnor fått saker stoppat i munnen av maskerade män.

Brodern uppger i förhör att 35-åringen sagt (om den aktuella söndagen) ”om någon frågar så var jag hemma klockan sex”. Brodern uppfattade det som att 35-åringen bett honom ljuga om tiden.

Frun har i förhör ingen aning om hur hennes dna har hamnat på Lisa Holms trosor. Hon och den misstänktes bror har vid olika tillfällen gett olika besked om när 35-åringen varit hemma på söndagskvällen.

Själv säger han att han var hemma under den tid då mordet på Lisa Holm enligt tidsberäkningar ska ha förövats.

Klockan 18.26 slås Lisas mobiltelefon på, förmodligen av misstag, och hennes pappa hör dotterns röst. Klockan 20.07 fångas den misstänkte på bild i en handel i Källby – dit det tar några minuter att köra. Om man betänker att han varit hemma först en kort stund, ingen vet riktigt hur länge, så har mannen alltså enligt utredningen haft endast en dryg timme på sig att mörda och gömma undan Lisa Holm.

Spermafläckar

Spermafläckarna i hörnrummet på ladan vill han inte förklara, han säger i förhör att det är ”privat” och att det skett flera månader innan han anhölls.

Hans enda förklaring till att hans dna och blod hittats på Lisa Holm är att hon har rört sig på hans arbetsplats där han varit i månader och på så sätt fått på sig detta.

Genom 14 intensiva förhör håller 35-åringen, som har en dotter i yngre tonåren i Litauen från ett tidigare förhållande, fast vid att han är oskyldig.

”Jag är ingen mördare”

Här ett ordagrant utdrag ur det allra sista förhöret: ”Jag är ingen mördare nu måste jag sitta här, jag säger förra gång du vet det är sista, jag vet inte ens vad jag tänker vad ska jag tänka mer (gråter...) Jag verkligen jag, jag ska inte göra straff för det vad jag har inte gjort, det är bättre att jag inte lever längre (gråter...)”.

På onsdag startar rättegången som beräknas ta fyra dagar i anspråk. Dom i det uppmärksammade målet lär dröja till senare delen av november.

MT har läst den 1 963 sidor omfattande förundersökningen som blev offentlig i fredags. På presskonferensen berättade åklagaren att Lisa Holm var halvnaken när hon hittades i skåpet; tröjan var upprullad så att brösten blottades och byxorna var nedrullade så att könet blottades. Detta sammantaget leder, enligt åklagaren, till slutsatsen att motivet var sexuellt.

I en lada hittades Lisas handske och örhängen. Det kan enligt kriminaltekniker tyda på någon form av handgemäng. På ett vattenrör i slaktavdelningen, där man misstänker att Lisa hängdes, var damm och smuts borta och ett linjärt mönster gick runt röret.

197 centimeter över golvet, i genomföringshålet, hängde ett hårstrå från Lisa Holm. Sex centimeter från väggen, på röret, fann man en liten blodfläck från 35-åringen. Inget damm eller smuts fanns på blodet, vilket talar för att det var relativt färskt.

Dna på snörena

På golvet fanns två blåa korta snören. På ena snöret fanns dna från 35-åringen och Lisa, på det andra snöret dna från Lisa. Snörena var av samma typ som satt runt hennes hals när hon hittades i skåpet.

På golvet i slanghärvan låg ett örhänge av samma typ som hittades i ladans stalldel. I ett hörnrum fann man på nio ställen sperma efter 35-åringen, på väggar och i en lampkupa som låg i ett handfat. Från detta rum vetter ett fönster mot kaféet – något som enligt teknikerna kan tala för att mannen stått där och onanerat samtidigt som han iakttagit kvinnor vid kaféet.

På flera av Lisas kläder har det säkrats dna från 35-åringen. Blodet, som det är frågan om, har fångats på både rät- och avigsida av byxorna. Teknikerna skriver att mycket talar för att snöret har virats runt Lisas hals innan tejp lindades runt hennes huvud.

Även vittnesmål

Lisa Holm hade inte utsatts för något sexuellt övergrepp visar obduktionen.

En märklig sak är att på hennes trosor finns dna från både 35-åringen och hans fru – som släppts fri och är åter i Litauen.

Åtalet bygger mycket på teknisk bevisning. Men flera vittnesmål finns också med i utredningen, vittnen som antingen tror sig ha sett den misstänkte i närheten av kaféet vid den aktuella brottstiden, eller som sett hans bil där.

Dagen innan Lisa Holm mördades var en kvinna ute och löptränade. Ett par hundra meter från kaféet ropade en man till henne på bruten engelska. Han frågade efter vägen till Medelplana och ville att hon ska följa med till hans bil. Kvinnan blev misstänksam och tog i stället upp sin mobil och visade via den vägen. Hon sprang därefter vidare.

Denna kvinna har senare, med stor sannolikhet, pekat ut personen som den misstänkte 35-åringen.

Bad honom ljuga

I broderns smartphone hittades flera porrbilder, några med grova inslag där bundna kvinnor fått saker stoppat i munnen av maskerade män.

Brodern uppger i förhör att 35-åringen sagt (om den aktuella söndagen) ”om någon frågar så var jag hemma klockan sex”. Brodern uppfattade det som att 35-åringen bett honom ljuga om tiden.

Frun har i förhör ingen aning om hur hennes dna har hamnat på Lisa Holms trosor. Hon och den misstänktes bror har vid olika tillfällen gett olika besked om när 35-åringen varit hemma på söndagskvällen.

Själv säger han att han var hemma under den tid då mordet på Lisa Holm enligt tidsberäkningar ska ha förövats.

Klockan 18.26 slås Lisas mobiltelefon på, förmodligen av misstag, och hennes pappa hör dotterns röst. Klockan 20.07 fångas den misstänkte på bild i en handel i Källby – dit det tar några minuter att köra. Om man betänker att han varit hemma först en kort stund, ingen vet riktigt hur länge, så har mannen alltså enligt utredningen haft endast en dryg timme på sig att mörda och gömma undan Lisa Holm.

Spermafläckar

Spermafläckarna i hörnrummet på ladan vill han inte förklara, han säger i förhör att det är ”privat” och att det skett flera månader innan han anhölls.

Hans enda förklaring till att hans dna och blod hittats på Lisa Holm är att hon har rört sig på hans arbetsplats där han varit i månader och på så sätt fått på sig detta.

Genom 14 intensiva förhör håller 35-åringen, som har en dotter i yngre tonåren i Litauen från ett tidigare förhållande, fast vid att han är oskyldig.

”Jag är ingen mördare”

Här ett ordagrant utdrag ur det allra sista förhöret: ”Jag är ingen mördare nu måste jag sitta här, jag säger förra gång du vet det är sista, jag vet inte ens vad jag tänker vad ska jag tänka mer (gråter...) Jag verkligen jag, jag ska inte göra straff för det vad jag har inte gjort, det är bättre att jag inte lever längre (gråter...)”.

  • C. Lundh