16 okt 2015 13:22

16 okt 2015 13:22

Häktades för sexuellt ofredande av barn - får skadestånd

Justitiekanslern (JK) har beslutat att den Mariestadsbo i 35-årsåldern, som i somras satt frihetsberövad misstänkt för sexuellt ofredande av barn, ska få skadestånd.

Mannen satt först anhållen och sedan häktad i sammanlagt 13 dagar innan åklagaren beslutade lägga ned målet, då brott inte kunde styrkas. Mariestadsbon förnekade hela tiden brott och menade att det var falska anklagelser som riktats mot honom.

Efter att han släpptes fri ansökte han om skadestånd på 40 000 kronor för ”lidande” och motiverade den något högre summan än normalt med att han blev extra lidande på grund av sitt arbete. Den bedömningen gjorde dock inte JK, som ger Mariestadsbon den ersättning som brukar gälla vid frihetsberövanden av den längden, alltså 16 000 kronor.

Mannen satt först anhållen och sedan häktad i sammanlagt 13 dagar innan åklagaren beslutade lägga ned målet, då brott inte kunde styrkas. Mariestadsbon förnekade hela tiden brott och menade att det var falska anklagelser som riktats mot honom.

Efter att han släpptes fri ansökte han om skadestånd på 40 000 kronor för ”lidande” och motiverade den något högre summan än normalt med att han blev extra lidande på grund av sitt arbete. Den bedömningen gjorde dock inte JK, som ger Mariestadsbon den ersättning som brukar gälla vid frihetsberövanden av den längden, alltså 16 000 kronor.