13 okt 2015 18:05

13 okt 2015 18:05

Mariestad håller ställningarna

Mariestad håller ställningarna i Lärarförbundets årliga rankning över Sveriges bästa skolkommun.

Ifjol seglade Mariestad upp till en 37:e plats på listan och kunde titulera sig bäst i Skaraborg.

När Lärarförbundet presenterar årets rankning, den fjortonde i ordningen, trillar Mariestad ner ett pinnhål till plats 38. Det gör samtidigt att kommunen får släppa ifrån sig titeln bäst i Skaraborg eftersom tre kommuner – Lidköping, Grästorp och Hjo – klättrar uppåt.

Rankningen är den bredaste i sitt slag och baseras på 14 kriterier. Mariestad hamnar högt i flera områden, inte minst vad gäller avklarad gymnasieutbildning inom fyra år. Lärartäthet och antal barn inskrivna i förskolan ger också en hög placering. Efter en tidigare uppgång backar Mariestad i kategorin friska lärare. Lönemässigt ligger pedagogerna i Mariestad någonstans runt medianvärdet i riket.

Bästa skolkommun i landet är Vellinge. Tio-i-topp-listan för Västra Götaland ser ut så här; 9) Sotenäs, 20) Tjörn, 27) Lidköping, 32) Grästorp, 35) Hjo, 38) Mariestad, 41) Götene, 44) Öckerö, 59) Härryda, 61) Essunga. Töreboda placerar sig på 133:e och Gullspång på 215:e plats i Lärarförbundet rankning.

Ifjol seglade Mariestad upp till en 37:e plats på listan och kunde titulera sig bäst i Skaraborg.

När Lärarförbundet presenterar årets rankning, den fjortonde i ordningen, trillar Mariestad ner ett pinnhål till plats 38. Det gör samtidigt att kommunen får släppa ifrån sig titeln bäst i Skaraborg eftersom tre kommuner – Lidköping, Grästorp och Hjo – klättrar uppåt.

Rankningen är den bredaste i sitt slag och baseras på 14 kriterier. Mariestad hamnar högt i flera områden, inte minst vad gäller avklarad gymnasieutbildning inom fyra år. Lärartäthet och antal barn inskrivna i förskolan ger också en hög placering. Efter en tidigare uppgång backar Mariestad i kategorin friska lärare. Lönemässigt ligger pedagogerna i Mariestad någonstans runt medianvärdet i riket.

Bästa skolkommun i landet är Vellinge. Tio-i-topp-listan för Västra Götaland ser ut så här; 9) Sotenäs, 20) Tjörn, 27) Lidköping, 32) Grästorp, 35) Hjo, 38) Mariestad, 41) Götene, 44) Öckerö, 59) Härryda, 61) Essunga. Töreboda placerar sig på 133:e och Gullspång på 215:e plats i Lärarförbundet rankning.