09 okt 2015 15:00

09 okt 2015 15:07

Det handlar om kvinnovåld

Symboliska bysthållare på biblioteket

Under 2000-talet har mer än 240 kvinnor i Sverige dödats av någon i sin närhet.
Det är den grymma bakgrunden till att det just nu hänger lika många bh:ar i bibliotekets entré.

Den iögonfallande utställningen ska ge uppmärksamhet åt kvinnovåldet i samhället. Bakom arrangemanget står, förutom biblioteket, UN Women och ABF i Skaraborg. Det är också dessa organisationer som ordnar föreläsningen på måndag kväll (12 oktober), då Monica Green från Skövde gästar Mariestad.

Green är ordförande för UN Women i Sverige och hon ska tala om innehållet i FN:s kvinnokonvention och om kvinnors rättigheter – i Sverige och i världen. Ett ämne blir alltså också det grymma faktum att flera kvinnor om året blir ihjälslagna i sina egna hem, av män som står dem nära.

Bh:arna på biblioteket samlades in inför firandet av Internationella kvinnodagen i mars, då utställningen visades första gången. Sedan dess har den turnerat i länet. Näst på tur står Lidköping.

– Själva bh:arna är ju egentligen ointressanta, säger ABF:s Margaretha Åslund. Det är vad de symboliserar som är viktigt: 240 mördade kvinnor.

Den iögonfallande utställningen ska ge uppmärksamhet åt kvinnovåldet i samhället. Bakom arrangemanget står, förutom biblioteket, UN Women och ABF i Skaraborg. Det är också dessa organisationer som ordnar föreläsningen på måndag kväll (12 oktober), då Monica Green från Skövde gästar Mariestad.

Green är ordförande för UN Women i Sverige och hon ska tala om innehållet i FN:s kvinnokonvention och om kvinnors rättigheter – i Sverige och i världen. Ett ämne blir alltså också det grymma faktum att flera kvinnor om året blir ihjälslagna i sina egna hem, av män som står dem nära.

Bh:arna på biblioteket samlades in inför firandet av Internationella kvinnodagen i mars, då utställningen visades första gången. Sedan dess har den turnerat i länet. Näst på tur står Lidköping.

– Själva bh:arna är ju egentligen ointressanta, säger ABF:s Margaretha Åslund. Det är vad de symboliserar som är viktigt: 240 mördade kvinnor.