30 sep 2015 20:53

30 sep 2015 20:53

Butiksägare ber kunder att skramla

MARIESTAD: Klädaffär i ekonomiskt trångmål

Klädbutiken LaCaMi kämpar för sin överlevnad.
I ett sista desperat försök att rädda butiken ber man nu privatpersoner att skänka pengar via så kallad crowdfunding.

För att rädda kvar butiken behöver man få in 200 000 kronor. Hoppet ställs nu till Mariestadsborna. På sociala medier gick företaget under tisdagskvällen ut med en vädjan till privatpersoner om att skänka pengar via så kallad crowdfunding (gräsrotsfinansiering). Begreppet innebär att en stor grupp individer bidrar med små medel till att finansiera en verksamhet.

– Att en mindre butik använder sig av metoden vet jag mig aldrig hört talas om tidigare, men i utvecklingsbranscher är det vanligt förekommande, säger Ulla-Britt Rydgren på Skatteverket.

– Crowdfunding är stort i USA. Nu har vi med hjälp av en konsult gjort ett eget koncept. Nu har vi lagt korten på bordet. Lyckas vi inte få in pengarna tvingas vi slå spiken i dörren, säger butiksägaren Peter Nilsson dämpat.

Peter och hustrun Camilla startade butiken LaCaMi våren 2005 i Knallen. Sedan mars förra året återfinns rörelsen på Kungsgatan.

– Vi hade egentligen bestämt att lägga ner butiken när vi var kvar på Knallen. Men så blev lokalen på Kungsgatan ledig och då bestämde vi oss för att köra vidare, förklarar Camilla.

Paret medger att det varit tufft att få ekonomi i verksamheten genom åren.

– Det har vi aldrig hymlat om gentemot kunder och leverantörer. Att driva butik i Mariestad är stentufft. Kundunderlaget finns, men tyvärr är det svårt med köptroheten att handla lokalt. Konkurrensen från näthandeln har inte gjort det lättare, säger Peter Nilsson.

”Vill göra rätt”

I dag står klädbutiken alltså på ruinens brant. Skatteskulder på drygt 127 000 kronor har gått vidare till kronofogden, på Skatteverket finns skulder på ytterligare 71 000 kronor registrerade.

– Det rör sig framför allt om leverantörsskulder. Vi har försökt med allt i vår makt för att kunna betala av skulderna. Vi vill ju göra rätt för oss, säger paret som även dras med hyreskostnader för den förra lokalen.

– Där har vi gjort upp en avbetalningsplan i samråd med hyresvärden.

För att rädda kvar butiken behöver man få in 200 000 kronor. Hoppet ställs nu till Mariestadsborna. På sociala medier gick företaget under tisdagskvällen ut med en vädjan till privatpersoner om att skänka pengar via så kallad crowdfunding (gräsrotsfinansiering). Begreppet innebär att en stor grupp individer bidrar med små medel till att finansiera en verksamhet.

– Att en mindre butik använder sig av metoden vet jag mig aldrig hört talas om tidigare, men i utvecklingsbranscher är det vanligt förekommande, säger Ulla-Britt Rydgren på Skatteverket.

– Crowdfunding är stort i USA. Nu har vi med hjälp av en konsult gjort ett eget koncept. Nu har vi lagt korten på bordet. Lyckas vi inte få in pengarna tvingas vi slå spiken i dörren, säger butiksägaren Peter Nilsson dämpat.

Peter och hustrun Camilla startade butiken LaCaMi våren 2005 i Knallen. Sedan mars förra året återfinns rörelsen på Kungsgatan.

– Vi hade egentligen bestämt att lägga ner butiken när vi var kvar på Knallen. Men så blev lokalen på Kungsgatan ledig och då bestämde vi oss för att köra vidare, förklarar Camilla.

Paret medger att det varit tufft att få ekonomi i verksamheten genom åren.

– Det har vi aldrig hymlat om gentemot kunder och leverantörer. Att driva butik i Mariestad är stentufft. Kundunderlaget finns, men tyvärr är det svårt med köptroheten att handla lokalt. Konkurrensen från näthandeln har inte gjort det lättare, säger Peter Nilsson.

”Vill göra rätt”

I dag står klädbutiken alltså på ruinens brant. Skatteskulder på drygt 127 000 kronor har gått vidare till kronofogden, på Skatteverket finns skulder på ytterligare 71 000 kronor registrerade.

– Det rör sig framför allt om leverantörsskulder. Vi har försökt med allt i vår makt för att kunna betala av skulderna. Vi vill ju göra rätt för oss, säger paret som även dras med hyreskostnader för den förra lokalen.

– Där har vi gjort upp en avbetalningsplan i samråd med hyresvärden.