29 sep 2015 19:00

29 sep 2015 19:00

Välgörenhetssuccé inför kyrkokonsert

Ett 30-tal lokala musiker ställer upp i flyktingkrisens spår

I flyktingkrisens spår blir människor berörda. En av dem är Carl Brandström från Lugnås som tagit initiativ till en välgörenhetskonsert i Ullervads kyrka.
Ett 30-tal lokala namn, med bland andra systrarna Elisa och Alma Lindström, tar nu solidariskt ton.

Man kan säga att Carl Brandström, 35, hade något av en uppenbarelse under en mässa i Ullervads kyrka nyligen. Mäktig körsång och prästen Ellinor Carlberg Mehrens predikan fick sjuksköterskan, musikern och kanske allra mest tvåbarnspappan Carl att tänka ett extra varv kring den extrema flyktingsituation som har kommit att dela Europa i två läger.

– Jag började fundera på vad kan jag göra för att hjälpa till. Att som förälder se alla dessa bilder på lidande barn är fruktansvärt. Alla människor i världen har rätt till trygghet. Jag känner en skyldighet att hjälpa till.

Bollade vidare

Coverbandssångaren Carl, också flitigt anlitad för att sjunga på dop, begravningar och bröllop, åkte hem och funderade över musiken som en gemensam nämnare för människor oavsett bakgrund.

– Kyrkan gör ju redan ett stort arbete med flyktingfrågorna och så är deras lokaler fantastiska att spela i för en musiker. Så jag vände mig till kyrkomusiker Kristina Gustavsson och frågade om vi inte kunde arrangera en konsert med lokala förmågor.

Sagt och gjort. För ett par veckor sedan lade Kristina ut en intresseförfrågan på Lugnås-Ullervads pastorats Facebooksida om att stötta asylboendet i Lugnås, samt flyktingkrisen globalt. Det dröjde inte länge förrän gensvaret kom.

Elisa och Alma Lindström, Simon Swahnström, Lars-Olof Ejstes och bandet Freja är några av de drygt 30 namn som kommer att uppträda på välgörenhetskonserten. Förutom musik blir det dans och diktläsning.

– Alla spelar gratis och var och en kommer att bidra med ett, eller ett par stycken. Det blir en helkväll med andra ord, säger Kristina Gustavsson.

Inget inträde

Inträdet till söndagens gudstjänst i Ullervads kyrka är gratis. Insamlingen sker i form av en frivillig gåva där samtliga intäkter oavkortat går till Lugnås asylboende samt flyktingkrisen globalt.

Kyrkoherde Jan Wahn är uppspelt inför helgens högtidsstund.

– Helt fantastiskt vilken spridning konserten har fått och vilket engagemang folk visar. Responsen har varit positiv från första början.

Musikerna kommer att stöttas av en brass- och en vokalensemble. Med tanke på det korta varslet och det stora antalet deltagare har kyrkomusiker och körledare Kristina Gustavsson en diger uppgift framför sig för att få ihop programmet.

– Gudstjänsten och konserten utgår från människors goda vilja, jag är övertygad om att det kommer att bli bra, säger Kristina Gustavsson.

Spänd förväntan

Carl Brandström blickar ut över de tomma bänkraderna i Ullervads kyrka och konstaterar att det är något speciellt med miljön och atmosfären. Det stillfulla och behagliga lugnet till trots, på söndag hoppas Carl på en helt annan stämning.

– Jag hoppas att det blir så fullt att det knappt går att ta sig fram. Att besökarna kommer med ett leende på läpparna och går hem med ett ännu större leende.

Man kan säga att Carl Brandström, 35, hade något av en uppenbarelse under en mässa i Ullervads kyrka nyligen. Mäktig körsång och prästen Ellinor Carlberg Mehrens predikan fick sjuksköterskan, musikern och kanske allra mest tvåbarnspappan Carl att tänka ett extra varv kring den extrema flyktingsituation som har kommit att dela Europa i två läger.

– Jag började fundera på vad kan jag göra för att hjälpa till. Att som förälder se alla dessa bilder på lidande barn är fruktansvärt. Alla människor i världen har rätt till trygghet. Jag känner en skyldighet att hjälpa till.

Bollade vidare

Coverbandssångaren Carl, också flitigt anlitad för att sjunga på dop, begravningar och bröllop, åkte hem och funderade över musiken som en gemensam nämnare för människor oavsett bakgrund.

– Kyrkan gör ju redan ett stort arbete med flyktingfrågorna och så är deras lokaler fantastiska att spela i för en musiker. Så jag vände mig till kyrkomusiker Kristina Gustavsson och frågade om vi inte kunde arrangera en konsert med lokala förmågor.

Sagt och gjort. För ett par veckor sedan lade Kristina ut en intresseförfrågan på Lugnås-Ullervads pastorats Facebooksida om att stötta asylboendet i Lugnås, samt flyktingkrisen globalt. Det dröjde inte länge förrän gensvaret kom.

Elisa och Alma Lindström, Simon Swahnström, Lars-Olof Ejstes och bandet Freja är några av de drygt 30 namn som kommer att uppträda på välgörenhetskonserten. Förutom musik blir det dans och diktläsning.

– Alla spelar gratis och var och en kommer att bidra med ett, eller ett par stycken. Det blir en helkväll med andra ord, säger Kristina Gustavsson.

Inget inträde

Inträdet till söndagens gudstjänst i Ullervads kyrka är gratis. Insamlingen sker i form av en frivillig gåva där samtliga intäkter oavkortat går till Lugnås asylboende samt flyktingkrisen globalt.

Kyrkoherde Jan Wahn är uppspelt inför helgens högtidsstund.

– Helt fantastiskt vilken spridning konserten har fått och vilket engagemang folk visar. Responsen har varit positiv från första början.

Musikerna kommer att stöttas av en brass- och en vokalensemble. Med tanke på det korta varslet och det stora antalet deltagare har kyrkomusiker och körledare Kristina Gustavsson en diger uppgift framför sig för att få ihop programmet.

– Gudstjänsten och konserten utgår från människors goda vilja, jag är övertygad om att det kommer att bli bra, säger Kristina Gustavsson.

Spänd förväntan

Carl Brandström blickar ut över de tomma bänkraderna i Ullervads kyrka och konstaterar att det är något speciellt med miljön och atmosfären. Det stillfulla och behagliga lugnet till trots, på söndag hoppas Carl på en helt annan stämning.

– Jag hoppas att det blir så fullt att det knappt går att ta sig fram. Att besökarna kommer med ett leende på läpparna och går hem med ett ännu större leende.