26 sep 2015 17:33

26 sep 2015 17:34

Foto: Charlotte Ferneman

Hösten gav fin inramning till skördekalas

Solgass, underhållning, mat, aktiviteter – och folk i massor. Mariestadsborna gick man ur huse vid helgens kultur- och skördefest.

– Kulturen är språket vi kan använda när orden inte fungerar, konstaterade Jennie Hilli Sjöqvist i talet som inledde årets kultur- och skördefest i Mariestad. Hon är ordförande i arrangerande Kultur & Co och berättade om temat för årets Allékonst; ”kommunikation”:

– All skit i världen beror på för lite kommunikation människor emellan.

Så uppmanade hon åhörarna att prata med varandra – ”inte bara om vädret”.

En smaksak

Det blev säkert inte det enda samtalsämnet, men nog var vädret på allas läppar – framför allt under lördagen som blev just så kalasfin som alla inblandade kunde ha önskat.

Annars fanns det förstås en hel del annat att tala om också. Konst till exempel, som visades både på väntade och oväntade platser runt om i staden, lockar ju alltid till diskussioner när åsikterna går isär: Fint? Kul? Eller rent av gräsligt?

För alla

Andra samtal kunde handla om musik, dans eller mat; mycket fanns att se och uppleva. Vi vågar nog påstå att det fanns någonting för alla åldrar, från trollvandring och ponnyridning för de minsta, tändkulemotorer och ölprovning för de lite äldre – och spökvandring för de som vågade (se separat artikel).

Det blir en viss stämning i stan när barn och vuxna umgås på lika villkor, när många engagerar sig och alla aktiviteter är frivilliga. För det är ju inte heller fel; att bara njuta av solen och titta på folklivet.

– Kulturen är språket vi kan använda när orden inte fungerar, konstaterade Jennie Hilli Sjöqvist i talet som inledde årets kultur- och skördefest i Mariestad. Hon är ordförande i arrangerande Kultur & Co och berättade om temat för årets Allékonst; ”kommunikation”:

– All skit i världen beror på för lite kommunikation människor emellan.

Så uppmanade hon åhörarna att prata med varandra – ”inte bara om vädret”.

En smaksak

Det blev säkert inte det enda samtalsämnet, men nog var vädret på allas läppar – framför allt under lördagen som blev just så kalasfin som alla inblandade kunde ha önskat.

Annars fanns det förstås en hel del annat att tala om också. Konst till exempel, som visades både på väntade och oväntade platser runt om i staden, lockar ju alltid till diskussioner när åsikterna går isär: Fint? Kul? Eller rent av gräsligt?

För alla

Andra samtal kunde handla om musik, dans eller mat; mycket fanns att se och uppleva. Vi vågar nog påstå att det fanns någonting för alla åldrar, från trollvandring och ponnyridning för de minsta, tändkulemotorer och ölprovning för de lite äldre – och spökvandring för de som vågade (se separat artikel).

Det blir en viss stämning i stan när barn och vuxna umgås på lika villkor, när många engagerar sig och alla aktiviteter är frivilliga. För det är ju inte heller fel; att bara njuta av solen och titta på folklivet.