25 sep 2015 21:58

26 sep 2015 10:07

Foto: Charlotte Ferneman

Galna gycklare i gränderna

Det hörs skratt, skrik och tjut från bakgårdarna i Gamla stan på fredagskvällen. Det är ljudet av skräckblandad förtjusning.

– Njut! Ha roligt! Gå in i era karaktärer!

Coachen Roger Sjöberg ger aktörerna i årets spökvandring några sista råd innan det är dags att hälsa besökarna välkomna.

Kön ringlar sig redan lång över Gamla torget; full av förväntansfulla barn och vuxna som undrar ”hur läskigt blir det den här gången?”. Många har förstås varit med om spökvandringar förut – estetprogrammets föreställningar har ju blivit en tradition och en mycket populär del av Mariestad kultur- och skördefest. De runt 1 200 biljetterna tog slut nästan direkt.

Var femte minut, från mörkrets inbrott och flera timmar framåt, släpps en ny grupp iväg; ledsagade av någon av Cirkus Infernums medlemmar. Den allra första gruppen får cirkusdirektör Jean-Pierre som guide. Hans medhjälpare Charlie går längst bak och ser till att alla deltagare hänger med.

Turen går över gårdar och genom prång som många aldrig besökt tidigare. Och frågan är om de nånsin återkommer.

Otäckt direkt

För det är inte fråga om någon vanlig stadsvandring. Redan på den första gården, bakom Bertha Petterssons hus, börjar otäckheterna med en närgången apa som sägs vara människoätande.

Cirkus Infernum består av artister som gjort sitt, men som vill komma tillbaka. Jean-Pierre förklarar att kvällens publik är deras första på tre decennier – och man förstår snart varför. Clowner, djurtämjare, akrobater och mimare har sett sina bästa dagar. Nu irrar de runt i Gamla stan och skräms.

De dyker upp i källartrappor, bakom buskar, i gränder eller på cykel – när man minst anar det. Blodiga och sargade, tragiska figurer.

Mot slutet av turen har även de kaxigaste smågrabbarna börjat närma sig sina föräldrar. Och turens ”grande finale” får även de mest förhärdade att darra.

– Njut! Ha roligt! Gå in i era karaktärer!

Coachen Roger Sjöberg ger aktörerna i årets spökvandring några sista råd innan det är dags att hälsa besökarna välkomna.

Kön ringlar sig redan lång över Gamla torget; full av förväntansfulla barn och vuxna som undrar ”hur läskigt blir det den här gången?”. Många har förstås varit med om spökvandringar förut – estetprogrammets föreställningar har ju blivit en tradition och en mycket populär del av Mariestad kultur- och skördefest. De runt 1 200 biljetterna tog slut nästan direkt.

Var femte minut, från mörkrets inbrott och flera timmar framåt, släpps en ny grupp iväg; ledsagade av någon av Cirkus Infernums medlemmar. Den allra första gruppen får cirkusdirektör Jean-Pierre som guide. Hans medhjälpare Charlie går längst bak och ser till att alla deltagare hänger med.

Turen går över gårdar och genom prång som många aldrig besökt tidigare. Och frågan är om de nånsin återkommer.

Otäckt direkt

För det är inte fråga om någon vanlig stadsvandring. Redan på den första gården, bakom Bertha Petterssons hus, börjar otäckheterna med en närgången apa som sägs vara människoätande.

Cirkus Infernum består av artister som gjort sitt, men som vill komma tillbaka. Jean-Pierre förklarar att kvällens publik är deras första på tre decennier – och man förstår snart varför. Clowner, djurtämjare, akrobater och mimare har sett sina bästa dagar. Nu irrar de runt i Gamla stan och skräms.

De dyker upp i källartrappor, bakom buskar, i gränder eller på cykel – när man minst anar det. Blodiga och sargade, tragiska figurer.

Mot slutet av turen har även de kaxigaste smågrabbarna börjat närma sig sina föräldrar. Och turens ”grande finale” får även de mest förhärdade att darra.