24 sep 2015 06:00

24 sep 2015 06:00

Visst kan man leka med maten

MARIESTAD: Kravlöst och kreativt

POTPURRI. Morot, potatis, broccoli ... Ge Lars Broberg en grönsak och det dröjer inte länge innan han spelar på den.

Det började när döttrarna var små och skulle ha frukt med sig till förskolan. Lars Broberg tänkte att, går det att tälja en sälgflöjt så går det att göra en flöjt av en morot. Resultatet blev uppskattat och efterfrågat.

Det var många år sedan nu, men pianoteknikern och gitarrläraren fortsätter att roa barn med sin grönsaksslöjd. Musikskolan har gjort det till en återkommande aktivitet i samband med olika arrangemang i stan, och även i helgen finns Lars och ett par kolleger med på ett hörn, på residensön Marieholm.

Det handlar i första hand om morötter, vars kilopris är lågt just nu. Potatis är ett annat lämpligt flöjtämne. Men ”allt som inte har kärnhus funkar”, menar Lars och täljer snabbt och lätt ett instrument av en färsk broccoli.

– Jag hoppas kunna göra barn nyfikna på varför det blir ljud, och inspirera dem att göra egna experiment, säger Lars Broberg.

Eftersom flöjtslöjdandet kräver vassa verktyg kanske just detta bör undvikas att testa på egen hand.

– Men vi kan väcka barnens fantasi och kreativitet – och visa dem att man kan använda saker på olika sätt.

Det började när döttrarna var små och skulle ha frukt med sig till förskolan. Lars Broberg tänkte att, går det att tälja en sälgflöjt så går det att göra en flöjt av en morot. Resultatet blev uppskattat och efterfrågat.

Det var många år sedan nu, men pianoteknikern och gitarrläraren fortsätter att roa barn med sin grönsaksslöjd. Musikskolan har gjort det till en återkommande aktivitet i samband med olika arrangemang i stan, och även i helgen finns Lars och ett par kolleger med på ett hörn, på residensön Marieholm.

Det handlar i första hand om morötter, vars kilopris är lågt just nu. Potatis är ett annat lämpligt flöjtämne. Men ”allt som inte har kärnhus funkar”, menar Lars och täljer snabbt och lätt ett instrument av en färsk broccoli.

– Jag hoppas kunna göra barn nyfikna på varför det blir ljud, och inspirera dem att göra egna experiment, säger Lars Broberg.

Eftersom flöjtslöjdandet kräver vassa verktyg kanske just detta bör undvikas att testa på egen hand.

– Men vi kan väcka barnens fantasi och kreativitet – och visa dem att man kan använda saker på olika sätt.