24 sep 2015 06:00

24 sep 2015 06:00

Kuslig kväll i Gamla stan

MARIESTAD: Cirkus tema på spökvandringen

MARDRÖM. Zombier har ersatts med skräckinjagande clowner.

Ingen ska gå säker på årets spökvandring i Gamla stan.

– Med cirkustemat har vi prickat helt rätt, säger Alfred Berntsson

Blodtörstiga clowner, defekta lejontämjare, otäcka jonglörer, skäggiga damen och hotfulla gycklare. Alla står redo att göra fredagskvällens spökvandring mardrömslik. ”Cirkus Infernum” – helvete på latin – blir en påtaglig pulshöjare på alla sätt och vis.

– Ett helt spektra av olika karaktärer dyker upp längs vandringen. Vi strävar efter att ge publiken en oförglömlig kväll där upplevelsen ska vara både häftig och överraskande, säger Vadsbogymnasiets teaterlärare Roger Sjöberg.

Precis som tidigare håller esteteleverna i spökvandringen. Vilka karaktärer som ska ingå och hur berättelsen ska gestalta sig avgör tvåorna. Även ettorna och treorna integreras i stor utsträckning.

Flexibla aktörer

Totalt ingår ett 60-tal personer i produktionen och gänget är uppdelat i olika grupper. De placeras ut på olika platser i Gamla stan och vandringen, som pågår i cirka en timma, ska vara full av skrämmande inslag.

– Eleverna är oerhört flexibla och vana vid att ikläda sig nya roller. När vi hade zombietema i fjol var det mycket fokus på smink och kostym. Likadant är det i år, men den här gången är det extra viktigt att man lär sig ”gatans språk” och förstår att det krävs stora och tydliga gester. Att spela i utomhusmiljö är inte enkelt, säger Sjöberg.

Gamla tekniker

För ett par veckor sedan fick eleverna den rätta cirkuskänslan med hjälp av clownmimaren Daniel Andersson från Trollhättan.

– Jag försöker inspirera eleverna inför spökvandringen och använder mig av mim, clown och illusioner. Det är tekniker som har funnits i flera hundra år. Men det viktigaste är att de får vara lekfulla och leva ut sina fantasier, säger han.

Alfred Berntsson på estetlinjen ser fram emot en helgalen cirkusföreställning i becksvart mörker.

– Spökvandringen kommer att bli asbra. Det känns som att vi har valt ett spännande och roligt tema. För oss som går i tvåan på gymnasiet är det verkligen höjdpunkten för året, säger han.

Hundratals besökare

Årets spökvandring är den sjunde i ordningen och precis som tidigare är det tre olika starttider under kvällen.

– Biljetterna är alltid hett eftertraktade och vi räknar med att mellan 1 500 och 1 600 personer vågar ta sig till Gamla stan, säger Roger Sjöberg.

Blodtörstiga clowner, defekta lejontämjare, otäcka jonglörer, skäggiga damen och hotfulla gycklare. Alla står redo att göra fredagskvällens spökvandring mardrömslik. ”Cirkus Infernum” – helvete på latin – blir en påtaglig pulshöjare på alla sätt och vis.

– Ett helt spektra av olika karaktärer dyker upp längs vandringen. Vi strävar efter att ge publiken en oförglömlig kväll där upplevelsen ska vara både häftig och överraskande, säger Vadsbogymnasiets teaterlärare Roger Sjöberg.

Precis som tidigare håller esteteleverna i spökvandringen. Vilka karaktärer som ska ingå och hur berättelsen ska gestalta sig avgör tvåorna. Även ettorna och treorna integreras i stor utsträckning.

Flexibla aktörer

Totalt ingår ett 60-tal personer i produktionen och gänget är uppdelat i olika grupper. De placeras ut på olika platser i Gamla stan och vandringen, som pågår i cirka en timma, ska vara full av skrämmande inslag.

– Eleverna är oerhört flexibla och vana vid att ikläda sig nya roller. När vi hade zombietema i fjol var det mycket fokus på smink och kostym. Likadant är det i år, men den här gången är det extra viktigt att man lär sig ”gatans språk” och förstår att det krävs stora och tydliga gester. Att spela i utomhusmiljö är inte enkelt, säger Sjöberg.

Gamla tekniker

För ett par veckor sedan fick eleverna den rätta cirkuskänslan med hjälp av clownmimaren Daniel Andersson från Trollhättan.

– Jag försöker inspirera eleverna inför spökvandringen och använder mig av mim, clown och illusioner. Det är tekniker som har funnits i flera hundra år. Men det viktigaste är att de får vara lekfulla och leva ut sina fantasier, säger han.

Alfred Berntsson på estetlinjen ser fram emot en helgalen cirkusföreställning i becksvart mörker.

– Spökvandringen kommer att bli asbra. Det känns som att vi har valt ett spännande och roligt tema. För oss som går i tvåan på gymnasiet är det verkligen höjdpunkten för året, säger han.

Hundratals besökare

Årets spökvandring är den sjunde i ordningen och precis som tidigare är det tre olika starttider under kvällen.

– Biljetterna är alltid hett eftertraktade och vi räknar med att mellan 1 500 och 1 600 personer vågar ta sig till Gamla stan, säger Roger Sjöberg.