24 sep 2015 06:00

24 sep 2015 06:00

Foto: Charlotte Ferneman

Kost som ger extra krut

MARIESTAD: Anna tror på levande föda

– Tricket är att göra som aporna: Blanda gröna blad med frukt.

Anna van der Tol har hittat sin nisch – raw food. Nu vill hon sprida kunskapen om dess fördelar till fler, och börjar med Mariestadsborna.

Snabbt och lätt river Anna isär grönkålsbladen, tar en näve bladspenat och lägger allt det gröna som en bas i mixern. Där hamnar även några bitar äpple, en banan, avocado, skal och saft från apelsin, en skvätt citron – och några dadlar som är ”fina grejer om man vill ha det lite sött”.

Några sekunder senare har blandningen förvandlats till en spenatliknande men fruktdoftande drink. Lätt att få i sig, men kanske en utmaning för en ovan mage.

En livsstil

Gröna drinkar – som såklart kan ha väldigt varierande innehåll – är bara en liten del av raw food, eller levande föda som det brukar kallas i Sverige.

För Anna van der Tol har det blivit en livsstil. Raw food passar fint in i det ekologiska och närodlade ”tänk” som familjen alltid haft. Att de dessutom åt vegankost innan gjorde kanske steget ännu kortare. Det är dock framför allt Anna som är ”nördig” på raw food, övriga familjemedlemmar har anammat vissa delar. Smoothies till exempel.

Kompis med kroppen

Raw food innebär, mycket kortfattat, att kosten inte innehåller kött, mejeriprodukter, socker eller gluten. Dessutom ska den inte upphettas till mer än 42 grader.

– Då behålls näringen på cellnivå som vår kropp känner igen och därmed inte behöver lägga så mycket energi på att processa maten, förklarar Anna.

Annas ledord – delvis lånat av kungen – är ”För tarmen i tiden”.

– Vi släpar runt på 1,5–2 kilo bakterier i tarmfloran så det gäller att vi håller oss väl med den.

En grön drink, exempelvis som mellanmål när man kommer hem efter jobbet, är ett lätt sätt att få i sig de vitaminer, mineraler och enzymer vi behöver, menar hon.

– Det går att tillföra raw food-tänk i sin vanliga mat.

Hennes hypotes är, att om man dricker en smoothie om dagen kommer kroppen efter ett tag att längta efter sitt dagliga tillskott. I samband med kultur- och skördefesten, där Annas alldeles nystartade företag deltar, är målet att få ihop en försöksgrupp bland Mariestadsborna.

– Märker de någon skillnad? Mår de bättre? Hur reagerar magen på alla fibrer? Det blir ingen vetenskaplig undersökning, men en liten kunskapsbank som jag kan använda i mina kurser och aktiviteter framöver.

Snabbt och lätt river Anna isär grönkålsbladen, tar en näve bladspenat och lägger allt det gröna som en bas i mixern. Där hamnar även några bitar äpple, en banan, avocado, skal och saft från apelsin, en skvätt citron – och några dadlar som är ”fina grejer om man vill ha det lite sött”.

Några sekunder senare har blandningen förvandlats till en spenatliknande men fruktdoftande drink. Lätt att få i sig, men kanske en utmaning för en ovan mage.

En livsstil

Gröna drinkar – som såklart kan ha väldigt varierande innehåll – är bara en liten del av raw food, eller levande föda som det brukar kallas i Sverige.

För Anna van der Tol har det blivit en livsstil. Raw food passar fint in i det ekologiska och närodlade ”tänk” som familjen alltid haft. Att de dessutom åt vegankost innan gjorde kanske steget ännu kortare. Det är dock framför allt Anna som är ”nördig” på raw food, övriga familjemedlemmar har anammat vissa delar. Smoothies till exempel.

Kompis med kroppen

Raw food innebär, mycket kortfattat, att kosten inte innehåller kött, mejeriprodukter, socker eller gluten. Dessutom ska den inte upphettas till mer än 42 grader.

– Då behålls näringen på cellnivå som vår kropp känner igen och därmed inte behöver lägga så mycket energi på att processa maten, förklarar Anna.

Annas ledord – delvis lånat av kungen – är ”För tarmen i tiden”.

– Vi släpar runt på 1,5–2 kilo bakterier i tarmfloran så det gäller att vi håller oss väl med den.

En grön drink, exempelvis som mellanmål när man kommer hem efter jobbet, är ett lätt sätt att få i sig de vitaminer, mineraler och enzymer vi behöver, menar hon.

– Det går att tillföra raw food-tänk i sin vanliga mat.

Hennes hypotes är, att om man dricker en smoothie om dagen kommer kroppen efter ett tag att längta efter sitt dagliga tillskott. I samband med kultur- och skördefesten, där Annas alldeles nystartade företag deltar, är målet att få ihop en försöksgrupp bland Mariestadsborna.

– Märker de någon skillnad? Mår de bättre? Hur reagerar magen på alla fibrer? Det blir ingen vetenskaplig undersökning, men en liten kunskapsbank som jag kan använda i mina kurser och aktiviteter framöver.