19 sep 2015 14:10

19 sep 2015 14:29

Jägarna taggade för spännande älgpass

YMSEN

Allt fler kvinnor är på jakt efter skogens konung. Elisabeth Thisner har lurpassat i tornen sedan barnsben.

– Även om älgarna gömmer sig brukar dagarna i skogen vara underbara, säger hon.

Från och med den 12 oktober får älgarna se upp. Då slänger tusentals jägare upp sina bössor över axeln och stegar med bestämda steg ut på säsongens första pass.

En stor höjdpunkt för jägarna – som har möjlighet att jaga vuxna älgar fram till den 20 december. Jakttiden för kalv sträcker sig till 28 februari nästa år.

Viltköttet lockar

Elisabeth Thisner från Torsö är gammal i gemet och har jagat stora delar av sitt liv. Som ung följde hon med sin pappa på älgjakt och det stora intresset lever fortfarande kvar. I dag ingår hon i Fågelö jaktklubb.

– Jag lever nära naturen varje dag, så för mig är det ingen jätteomställning nu när jakten drar i gång. Spänningen, den sociala samvaron och det goda viltköttet lockar mest. Skulle det vara lugnt en dag kan det vara skönt att bara sitta ner och meditera, säger hon.

Uppladdning

Under lördagen arrangerade jaktvårdskretsen från Mariestad och Töreboda sitt egna mästerskap. Lagen såg tävlingen som en perfekt uppladdning inför stundande jakt.

Elisabeth Thisner var för dagen ensam kvinna på plats vid Ymsens jaktskyttebana. I riket är dock trenden att allt fler kvinnor söker sig till jakt.

Enligt siffror från Naturvårdsverket ökade antalet kvinnliga jägare med 52 procent mellan 1997 och 2014. Av dem som tog jägarexamen i fjol var 20 procent kvinnor och totalt finns det cirka 17 000 kvinnliga jägare som är aktiva.

Höja älgstammen

– Det är jättekul att vi blir fler kvinnor, men jag är faktiskt förvånad att det inte ökar snabbare. Många håller med om att det är nyttigt att vara ute i skogen och det borde vara inbjudande om något. Och jag tror inte att själva skjutandet skrämmer oss kvinnor heller, säger Elisabeth.

Claes Läth har många timmar i skogen framför sig. Han ingår nämligen både i Sundsmarkens och Torveds jaktlag. Claes berättar att det sistnämnda laget har blivit tilldelat att skjuta tio älgar – fem vuxna och fem kalvar – för säsongen.

– Länsstyrelsen vill höja kvaliteten på älgstammen och lösningen är att skjuta mer kalv. Det finns rekommendationer att spara på stora tjurar, så hälften av alla älgar som ska skjutas är kalvar, säger han och fortsätter:

– Det ska inte vara några problem att klara tilldelningen. På Torsö är det bara en vuxen och två kalvar som ska skjutas. Vi behöver ju knappast klara det första dagen med tanke på att jakttiden är flera månader.

Suktar efter trofén

Jägarens största dröm är förstås att fälla en stor älg. I de flesta jaktlag delas köttet broderligt – men trofén kan ingen ta ifrån skytten.

– Det är ju hornen jägaren vill ha med sig hem. Då vet man att det har varit en lyckad dag i skogen, säger Claes Läth.

Från och med den 12 oktober får älgarna se upp. Då slänger tusentals jägare upp sina bössor över axeln och stegar med bestämda steg ut på säsongens första pass.

En stor höjdpunkt för jägarna – som har möjlighet att jaga vuxna älgar fram till den 20 december. Jakttiden för kalv sträcker sig till 28 februari nästa år.

Viltköttet lockar

Elisabeth Thisner från Torsö är gammal i gemet och har jagat stora delar av sitt liv. Som ung följde hon med sin pappa på älgjakt och det stora intresset lever fortfarande kvar. I dag ingår hon i Fågelö jaktklubb.

– Jag lever nära naturen varje dag, så för mig är det ingen jätteomställning nu när jakten drar i gång. Spänningen, den sociala samvaron och det goda viltköttet lockar mest. Skulle det vara lugnt en dag kan det vara skönt att bara sitta ner och meditera, säger hon.

Uppladdning

Under lördagen arrangerade jaktvårdskretsen från Mariestad och Töreboda sitt egna mästerskap. Lagen såg tävlingen som en perfekt uppladdning inför stundande jakt.

Elisabeth Thisner var för dagen ensam kvinna på plats vid Ymsens jaktskyttebana. I riket är dock trenden att allt fler kvinnor söker sig till jakt.

Enligt siffror från Naturvårdsverket ökade antalet kvinnliga jägare med 52 procent mellan 1997 och 2014. Av dem som tog jägarexamen i fjol var 20 procent kvinnor och totalt finns det cirka 17 000 kvinnliga jägare som är aktiva.

Höja älgstammen

– Det är jättekul att vi blir fler kvinnor, men jag är faktiskt förvånad att det inte ökar snabbare. Många håller med om att det är nyttigt att vara ute i skogen och det borde vara inbjudande om något. Och jag tror inte att själva skjutandet skrämmer oss kvinnor heller, säger Elisabeth.

Claes Läth har många timmar i skogen framför sig. Han ingår nämligen både i Sundsmarkens och Torveds jaktlag. Claes berättar att det sistnämnda laget har blivit tilldelat att skjuta tio älgar – fem vuxna och fem kalvar – för säsongen.

– Länsstyrelsen vill höja kvaliteten på älgstammen och lösningen är att skjuta mer kalv. Det finns rekommendationer att spara på stora tjurar, så hälften av alla älgar som ska skjutas är kalvar, säger han och fortsätter:

– Det ska inte vara några problem att klara tilldelningen. På Torsö är det bara en vuxen och två kalvar som ska skjutas. Vi behöver ju knappast klara det första dagen med tanke på att jakttiden är flera månader.

Suktar efter trofén

Jägarens största dröm är förstås att fälla en stor älg. I de flesta jaktlag delas köttet broderligt – men trofén kan ingen ta ifrån skytten.

– Det är ju hornen jägaren vill ha med sig hem. Då vet man att det har varit en lyckad dag i skogen, säger Claes Läth.

Välkommen att kommentera på mariestadstidningen.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.