15 sep 2015 09:50

15 sep 2015 12:35

Skövde tappade – Mariestad blev årets raket

Svenskt näringslivs kommunranking

Skövde tappade 14 platser i Svenskt näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bättre gick det för grannkommunen Mariestad som klättrade 135 platser och det är bäst i hela Sverige.

Svenskt näringslivs definition av företagsklimat är summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren varje dag. Sedan 2001 har Svensk näringsliv rankat företagsklimatet och sedan 2004 har det skett på samma sätt som i dag. Under tisdagen presenterades årets kommunranking. 34100 företagare har gett sin syn på företagsklimatet det ger en svarsfrekvens på 48 procent (56,3 i Skövde).

Extremt viktigt

Rankingen består av tre olika delar: en kommer från statistik från Statistiska centralbyrån och Upplysningscentralen, en från enkätsvaren och en från det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen.

– Det sammanfattande omdömet är extremt viktigt, om det går ner så går ofta rankingen ner, säger Sebastian Mårtensson, projektledare på Svenskt näringslivs kontor i Göteborg.

Gemensamt mål

I år är det Mariestad som klättrat mest både i Skaraborg och Sverige med 135 platser till plats 91 i rankingen.

– Orsakerna som företagarna lyfter upp för att förklara denna extrema förändring på ett år är en stor politisk enighet, faktiska förändringar, man ser att saker händer i kommunen, man har ett gemensamt mål, en gemensam vision och näringslivsfunktionen har nu blivit starkare och mycket tydligare.

Skövde däremot tappar och finns nu på plats 69. Överlag vill Skövdeföretagarna ha bättre dialog med politikerna, fler företagsbesök, företagsträffar, fler bostäder och bättre kompetens.

Det positiva är att man ser kommunen som ganska öppen och seriös till företag när det kommer till upphandlingar.

– Min kollega var här förra året och pratade om en väckarklocka. Man kan se att väckarklockan har ringt för Skövde kommun, men kanske att någon har tryckt på snooze-knappen. Det är bra här men det har inte riktigt gått hela vägen. Skövde tappar 14 placeringar och det kan förklaras med att det sammanfattande omdömet har gått ner, men också statistiken på nyföretagsamheten och företagandet som tappat avsevärt.

Bäst företagsklimat i Skaraborg har Grästorp (plats 21) och sämst har Gullspång (264). Klättrade gjorde bland annat Tibro (55), Hjo (117), Falköping (168) och Töreboda (86). Tappade gjorde bland annat Götene (76), Lidköping (104), Karlsborg (138) och Tidaholm (233). Listan med Sveriges 290 kommuner toppas av Solna och sist kommer Hällefors.

Svenskt näringslivs definition av företagsklimat är summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren varje dag. Sedan 2001 har Svensk näringsliv rankat företagsklimatet och sedan 2004 har det skett på samma sätt som i dag. Under tisdagen presenterades årets kommunranking. 34100 företagare har gett sin syn på företagsklimatet det ger en svarsfrekvens på 48 procent (56,3 i Skövde).

Extremt viktigt

Rankingen består av tre olika delar: en kommer från statistik från Statistiska centralbyrån och Upplysningscentralen, en från enkätsvaren och en från det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen.

– Det sammanfattande omdömet är extremt viktigt, om det går ner så går ofta rankingen ner, säger Sebastian Mårtensson, projektledare på Svenskt näringslivs kontor i Göteborg.

Gemensamt mål

I år är det Mariestad som klättrat mest både i Skaraborg och Sverige med 135 platser till plats 91 i rankingen.

– Orsakerna som företagarna lyfter upp för att förklara denna extrema förändring på ett år är en stor politisk enighet, faktiska förändringar, man ser att saker händer i kommunen, man har ett gemensamt mål, en gemensam vision och näringslivsfunktionen har nu blivit starkare och mycket tydligare.

Skövde däremot tappar och finns nu på plats 69. Överlag vill Skövdeföretagarna ha bättre dialog med politikerna, fler företagsbesök, företagsträffar, fler bostäder och bättre kompetens.

Det positiva är att man ser kommunen som ganska öppen och seriös till företag när det kommer till upphandlingar.

– Min kollega var här förra året och pratade om en väckarklocka. Man kan se att väckarklockan har ringt för Skövde kommun, men kanske att någon har tryckt på snooze-knappen. Det är bra här men det har inte riktigt gått hela vägen. Skövde tappar 14 placeringar och det kan förklaras med att det sammanfattande omdömet har gått ner, men också statistiken på nyföretagsamheten och företagandet som tappat avsevärt.

Bäst företagsklimat i Skaraborg har Grästorp (plats 21) och sämst har Gullspång (264). Klättrade gjorde bland annat Tibro (55), Hjo (117), Falköping (168) och Töreboda (86). Tappade gjorde bland annat Götene (76), Lidköping (104), Karlsborg (138) och Tidaholm (233). Listan med Sveriges 290 kommuner toppas av Solna och sist kommer Hällefors.