15 sep 2015 19:33

15 sep 2015 19:36

Foto: TT

Lärare från Mariestad på riksmötet

– Vilken dag! Jag vill aldrig att den tar slut.

Göran Grahn från Mariestad var lyrisk och kände stor tacksamhet över att närvara vid tisdagens riksmöte.

Talman Urban Ahlin hade bjudit in några av sina gamla lärare till riksdagens öppnande. Mariestadsborna Eva Stenberg, Inge Norell och Göran Grahn fick tillsammans med sina respektive äran att haka på Ahlin i de glamorösa omgivningarna.

Dagen inleddes med gudstjänst i Storkyrkan – där även kungafamiljen närvarade. Senare bjöds det på sång och musik när entrén på Riksplan öppnades. Här fanns Torsö vokalensamble på plats och spelade.

Därefter var det ceremoni i kammaren och på talmannens begäran förklarade kung Carl XVI Gustaf årets riksmöte öppnat. Därefter läste statsminister Stefan Löfvén (S) regeringsförklaringen – som mycket kom att handla om flyktingkrisen.

”Helt magisk”

– Det har varit en alldeles strålande dag hittills. Strax vankas det middag och vi ska sitta vid samma bord som Urban. Senare i kväll blir det balettföreställning på Kungliga operan, säger Göran och fortsätter:

– När jag vaknade i morse kunde jag inte riktigt föreställa mig hur dagen skulle bli, men den har varit helt magisk.

De numera pensionerade lärarna fick träffa mängder av celebriteter i Stockholm. Mötet med kungafamiljen i riksdagshuset var dock något alldeles speciellt. Det visade sig att drottning Silvia kände igen Kerstin Grahn.

– Drottningen sade ”dig har jag sett förut”. Vi förstod först ingenting, men kom senare på att vi hälsade på kungaparet i samband med Mariestads 400-årsjubileum 1983. Att drottningen mindes Kerstin var helt fantastiskt.

Viktig satsning

I regeringsförklaringen – där statsministern pekade ut vad regeringen ska prioritera framöver – lyftes även den kommande skolsatsningen. Tre miljarder kronor ska tillföras på årsbasis för att bland annat höja lärarlönerna.

– Det är på tiden att man gör en uppryckning inom skolan. När jag började som lärare 1965 hade en riksdagsman och lärare samma lön. Med tiden har lärarlönen devalverats och det vore bra om den kunde höjas igen. Regeringens satsning är oerhört viktig, anser Göran Grahn.

Talman Urban Ahlin hade bjudit in några av sina gamla lärare till riksdagens öppnande. Mariestadsborna Eva Stenberg, Inge Norell och Göran Grahn fick tillsammans med sina respektive äran att haka på Ahlin i de glamorösa omgivningarna.

Dagen inleddes med gudstjänst i Storkyrkan – där även kungafamiljen närvarade. Senare bjöds det på sång och musik när entrén på Riksplan öppnades. Här fanns Torsö vokalensamble på plats och spelade.

Därefter var det ceremoni i kammaren och på talmannens begäran förklarade kung Carl XVI Gustaf årets riksmöte öppnat. Därefter läste statsminister Stefan Löfvén (S) regeringsförklaringen – som mycket kom att handla om flyktingkrisen.

”Helt magisk”

– Det har varit en alldeles strålande dag hittills. Strax vankas det middag och vi ska sitta vid samma bord som Urban. Senare i kväll blir det balettföreställning på Kungliga operan, säger Göran och fortsätter:

– När jag vaknade i morse kunde jag inte riktigt föreställa mig hur dagen skulle bli, men den har varit helt magisk.

De numera pensionerade lärarna fick träffa mängder av celebriteter i Stockholm. Mötet med kungafamiljen i riksdagshuset var dock något alldeles speciellt. Det visade sig att drottning Silvia kände igen Kerstin Grahn.

– Drottningen sade ”dig har jag sett förut”. Vi förstod först ingenting, men kom senare på att vi hälsade på kungaparet i samband med Mariestads 400-årsjubileum 1983. Att drottningen mindes Kerstin var helt fantastiskt.

Viktig satsning

I regeringsförklaringen – där statsministern pekade ut vad regeringen ska prioritera framöver – lyftes även den kommande skolsatsningen. Tre miljarder kronor ska tillföras på årsbasis för att bland annat höja lärarlönerna.

– Det är på tiden att man gör en uppryckning inom skolan. När jag började som lärare 1965 hade en riksdagsman och lärare samma lön. Med tiden har lärarlönen devalverats och det vore bra om den kunde höjas igen. Regeringens satsning är oerhört viktig, anser Göran Grahn.