10 sep 2015 13:07

10 sep 2015 16:34

Foto: PRIVAT

Rycker ut till fyrens räddning

Minns ni fyren vid Viksnäs udde, vars tak försvann spårlöst i våras?
Då såg utsikterna för fyren minst sagt dystra ut – nu räddas den för framtiden.

Taket hade helt enkelt blåst av och det var först med hjälp av dykare som det kunde lokaliseras på sjöbotten.

Den 113 år gamla fyren har inte varit i drift på många år. Sjöfartsverket såg ingen anledning att lägga pengar på den, utan aviserade att den sannolikt skulle rivas och ersättas av ett enklare sjömärke.

In på banan trädde då Mariestads fyrsällskap, som efter moget övervägande bestämde sig för att ta sig an den gamla fyren.

Nu är gänget, som tidigare rustat upp fyrarna vid Snuggen, Nolhagen och Snappudden, i full gång med målning och renovering vid Viksnäs udde. Utmaningen är något större den här gången eftersom de måste ta sig ut med båt för att nå fyren. Det avskräcker dock inte entusiasterna, som räknar med att vara klara med målningen inom ett par dagar.

Det nedblåsta taket visade sig vara bortom räddning, men Svetsbolaget har fixat ett nytt som ska monteras så snart det blir praktiskt möjligt. Sjöfartsverket ställer då sin kranförsedda båt till förfogande för att få det nya, 100 kilo tunga, taket på plats.

Taket hade helt enkelt blåst av och det var först med hjälp av dykare som det kunde lokaliseras på sjöbotten.

Den 113 år gamla fyren har inte varit i drift på många år. Sjöfartsverket såg ingen anledning att lägga pengar på den, utan aviserade att den sannolikt skulle rivas och ersättas av ett enklare sjömärke.

In på banan trädde då Mariestads fyrsällskap, som efter moget övervägande bestämde sig för att ta sig an den gamla fyren.

Nu är gänget, som tidigare rustat upp fyrarna vid Snuggen, Nolhagen och Snappudden, i full gång med målning och renovering vid Viksnäs udde. Utmaningen är något större den här gången eftersom de måste ta sig ut med båt för att nå fyren. Det avskräcker dock inte entusiasterna, som räknar med att vara klara med målningen inom ett par dagar.

Det nedblåsta taket visade sig vara bortom räddning, men Svetsbolaget har fixat ett nytt som ska monteras så snart det blir praktiskt möjligt. Sjöfartsverket ställer då sin kranförsedda båt till förfogande för att få det nya, 100 kilo tunga, taket på plats.