09 sep 2015 13:57

09 sep 2015 16:07

Så minns hon Urban Ahlin som elev

MARIESTAD: Talmannen bjuder in fyra favoritlärare till riksmöte

Riksdagens talmanspresidium vill uppmärksamma lärarnas arbete. Eva Stenberg från Mariestad är en av de specialinbjudna gästerna på tisdagens riksmöte.
– Visste märktes det att Urban hade ett samhällsintresse redan i högstadiet, säger 87-åringen.

När Urban Ahlin klev innanför Mariaskolans entrédörr 1977 hade Eva Stenberg varit lärare i 26 år.

– I dag hade man säkert tyckt att jag var lite sträng. Men jag anser att det ska vara ordning och reda i ett klassrum, säger den pensionerade läraren.

Debatterade gärna

Eva Stenberg, som undervisade i svenska, historia och samhällskunskap, gjorde uppenbarligen ett intryck på den unge gossen som redan på den tiden var aktiv inom Socialdemokraternas ungdomsförbund. Tillsammans med de vice talmännen i riksdagen har Ahlin (S) nu bjudit in fyra av sina gamla lärare till riksmötet som inleds på tisdag.

– Vi bjuder in lärare som för oss varit bra pedagoger och som i sin yrkesgärning haft stor betydelse. Sveriges lärare gör en utomordentligt viktig insats, säger Urban Ahlin som själv har ett förflutet som lärare.

Från Mariestad görs Eva Sandberg sällskap av Inge Norell och Göran Grahn. Förutom att sitta på läktaren i riksdagens kammare kommer de att vara med på talmannens mottagning i Bankhallen där även kungafamiljen och statsråd deltar. Sen blir det middag och kvällen avslutas med föreställning på Kungliga operan.

Spänd

Eva Stenberg är hedrad över att ha blivit inbjuden.

– Nu har jag blivit gammal så minnet är inte det bästa. Men jag kommer ihåg att det fanns ett intresse, och olika uppfattningar, i Urbans klass. Men det gick alltid att diskutera. Jag träffar honom då och då när han är hemma i Mariestad. Vi brukar prata en del om skola och politik.

För riksdagens talman är ordning och reda ett rättesnöre. Var han lika punktlig som elev?

– Om det fanns besvärliga minnen från klassen har jag lyckligtvis förträngt dem. På den tiden åkte vi alltid upp till Stockholm och riksdagen med åttondeklassarna och det brukade eleverna tycka vara kul, säger Eva Stenberg.

På tisdag kliver Eva Stenberg in i politikens finrum med förväntansfulla steg. Efter 43 år som lärare följer hon med intresse debatten kring den krisande svenska skolan och ett yrke vars status minskar.

– Det finns en hel del att säga om skolan. Kommunaliseringen har väl visat sig att inte vara helt lyckad. Jag trivdes alltid med mitt jobb även om det såklart hettade till ibland. Det viktigaste tror jag är att en lärare tycker om ungdomar och är kunnig inom sitt ämne, säger Eva Stenberg.

När Urban Ahlin klev innanför Mariaskolans entrédörr 1977 hade Eva Stenberg varit lärare i 26 år.

– I dag hade man säkert tyckt att jag var lite sträng. Men jag anser att det ska vara ordning och reda i ett klassrum, säger den pensionerade läraren.

Debatterade gärna

Eva Stenberg, som undervisade i svenska, historia och samhällskunskap, gjorde uppenbarligen ett intryck på den unge gossen som redan på den tiden var aktiv inom Socialdemokraternas ungdomsförbund. Tillsammans med de vice talmännen i riksdagen har Ahlin (S) nu bjudit in fyra av sina gamla lärare till riksmötet som inleds på tisdag.

– Vi bjuder in lärare som för oss varit bra pedagoger och som i sin yrkesgärning haft stor betydelse. Sveriges lärare gör en utomordentligt viktig insats, säger Urban Ahlin som själv har ett förflutet som lärare.

Från Mariestad görs Eva Sandberg sällskap av Inge Norell och Göran Grahn. Förutom att sitta på läktaren i riksdagens kammare kommer de att vara med på talmannens mottagning i Bankhallen där även kungafamiljen och statsråd deltar. Sen blir det middag och kvällen avslutas med föreställning på Kungliga operan.

Spänd

Eva Stenberg är hedrad över att ha blivit inbjuden.

– Nu har jag blivit gammal så minnet är inte det bästa. Men jag kommer ihåg att det fanns ett intresse, och olika uppfattningar, i Urbans klass. Men det gick alltid att diskutera. Jag träffar honom då och då när han är hemma i Mariestad. Vi brukar prata en del om skola och politik.

För riksdagens talman är ordning och reda ett rättesnöre. Var han lika punktlig som elev?

– Om det fanns besvärliga minnen från klassen har jag lyckligtvis förträngt dem. På den tiden åkte vi alltid upp till Stockholm och riksdagen med åttondeklassarna och det brukade eleverna tycka vara kul, säger Eva Stenberg.

På tisdag kliver Eva Stenberg in i politikens finrum med förväntansfulla steg. Efter 43 år som lärare följer hon med intresse debatten kring den krisande svenska skolan och ett yrke vars status minskar.

– Det finns en hel del att säga om skolan. Kommunaliseringen har väl visat sig att inte vara helt lyckad. Jag trivdes alltid med mitt jobb även om det såklart hettade till ibland. Det viktigaste tror jag är att en lärare tycker om ungdomar och är kunnig inom sitt ämne, säger Eva Stenberg.