02 sep 2015 19:53

02 sep 2015 20:31

Staten skickar jobbfixare

MARIESTAD: Kommunen fick löfte om delegation från departement

Marianne Kjellquist (S) och Ida Ekeroth (S) har fått löfte om statlig hjälp för att skapa lokala arbetstillfällen.
– En delegation från arbetsmarknadsdepartementet kommer till Mariestad i höst, säger Kjellquist.

När de socialdemokratiska kommunalråden i Skaraborg samlades i Stockholm i veckan passade Mariestads oppositionsråd Marianne Kjellquist på att träffa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

– Hon sa inte så mycket konkret i dagsläget, men vi har öppnat en dörr mot Mariestad. Jag tog också upp problemen för en kommun att effektivt samarbeta med Arbetsförmedlingen, säger Marianne Kjellquist.

Tillsammans med partikamraten Ida Ekeroth samt Mariestads kommunchef Lars Arvidsson träffade Kjellquist statssekreteraren Irene Wennemo. Mariestadsdelegationen tog upp den aktuella situationen med Electrolux. Den svenska företagsledningen har som bekant meddelat att fabriken, med 250 anställda, kommer att avvecklas 2016.

Trion presenterade Electrolux historik i Mariestad och hur hårt nedläggningen förväntas slå mot orten. Kjellquist resonerar om att 250 anställda i själva verket blir många fler när underentreprenörer och familjer drabbas.

– Vi talade om den resa som fabriken har varit med om, inte minst med tanke på den successiva avvecklingen. Jag vet att kommunen har en del idéer för området och så satsar vi på vårt industriella förnyelseprojekt.

Ett löfte

Marianne Kjellquist vill inte avslöja hur långt, eller vilka idéer det handlar om, från kommunens sida. Parallellt sker även saker i fabriken vilket MT nyligen skrivit om. Bland annat har tre högt uppsatta tjänstemän på fabriken registrerat ett nytt bolag tidigare i år.

– Sammantaget har Mariestad haft det tufft en längre tid då många arbetstillfällen försvunnit från kommunen. Efter regionbildningen förlorade vi till exempel tingsrätten, länsrätten och viss adminstration. Därför känns det bra att arbetsmarknadsdepartementet nu besöker oss i höst för att hjälpa till, säger Marianne Kjellquist.

Har ni begärt ekonomiskt stöd i samband med avvecklingen av Electrolux?

– Jag vill inte gå in på några detaljer i nuläget. Nu är det här en gemensam fråga för Mariestads kommunledning att ta tag i när den statliga delegationen kommer hit.

När blir besöket?

– Något datum är inte spikat men jag förutsätter att det blir inom två månader. Statssekreteraren lovade att ta tag i det här, säger Marianne Kjellquist.

När de socialdemokratiska kommunalråden i Skaraborg samlades i Stockholm i veckan passade Mariestads oppositionsråd Marianne Kjellquist på att träffa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

– Hon sa inte så mycket konkret i dagsläget, men vi har öppnat en dörr mot Mariestad. Jag tog också upp problemen för en kommun att effektivt samarbeta med Arbetsförmedlingen, säger Marianne Kjellquist.

Tillsammans med partikamraten Ida Ekeroth samt Mariestads kommunchef Lars Arvidsson träffade Kjellquist statssekreteraren Irene Wennemo. Mariestadsdelegationen tog upp den aktuella situationen med Electrolux. Den svenska företagsledningen har som bekant meddelat att fabriken, med 250 anställda, kommer att avvecklas 2016.

Trion presenterade Electrolux historik i Mariestad och hur hårt nedläggningen förväntas slå mot orten. Kjellquist resonerar om att 250 anställda i själva verket blir många fler när underentreprenörer och familjer drabbas.

– Vi talade om den resa som fabriken har varit med om, inte minst med tanke på den successiva avvecklingen. Jag vet att kommunen har en del idéer för området och så satsar vi på vårt industriella förnyelseprojekt.

Ett löfte

Marianne Kjellquist vill inte avslöja hur långt, eller vilka idéer det handlar om, från kommunens sida. Parallellt sker även saker i fabriken vilket MT nyligen skrivit om. Bland annat har tre högt uppsatta tjänstemän på fabriken registrerat ett nytt bolag tidigare i år.

– Sammantaget har Mariestad haft det tufft en längre tid då många arbetstillfällen försvunnit från kommunen. Efter regionbildningen förlorade vi till exempel tingsrätten, länsrätten och viss adminstration. Därför känns det bra att arbetsmarknadsdepartementet nu besöker oss i höst för att hjälpa till, säger Marianne Kjellquist.

Har ni begärt ekonomiskt stöd i samband med avvecklingen av Electrolux?

– Jag vill inte gå in på några detaljer i nuläget. Nu är det här en gemensam fråga för Mariestads kommunledning att ta tag i när den statliga delegationen kommer hit.

När blir besöket?

– Något datum är inte spikat men jag förutsätter att det blir inom två månader. Statssekreteraren lovade att ta tag i det här, säger Marianne Kjellquist.