01 sep 2015 10:40

01 sep 2015 10:40

Vävare från Äskekärr får 100 000

MARIESTAD

Hans Thomsson, som bor och verkar i Myrbackens gamla mejeri i Äskekärr utanför Lugnås, tilldelas ett alldeles nytt stipendium. I samband med evenemanget Handmade Issues på Kulturhuset i Stockholm får han ta emot 100 000 kronor från Barbro Wingstrands fond som förvaltas av Hemslöjden.

Thomsson har damastvävning som specialitet och räknas som en av Sveriges skickligaste handvävare. Han har under åren fått många offentliga uppdrag, bland annat bordslinnet som Sveriges riksdag och regering skänkte till kung Carl XVI Gustafs 20-årsjubileum som regent 1993.

– Det känns overkligt, säger Hans Thomsson, om stipendiet han får. Man stretar på. Att vara en duktig vävare är inte detsamma som att man är en duktig företagare, så det är inte alltid lätt att få ekonomin att gå ihop.

– Det är fantastiskt att få en sån här fin uppmuntran.

Hans Thomsson, som bor och verkar i Myrbackens gamla mejeri i Äskekärr utanför Lugnås, tilldelas ett alldeles nytt stipendium. I samband med evenemanget Handmade Issues på Kulturhuset i Stockholm får han ta emot 100 000 kronor från Barbro Wingstrands fond som förvaltas av Hemslöjden.

Thomsson har damastvävning som specialitet och räknas som en av Sveriges skickligaste handvävare. Han har under åren fått många offentliga uppdrag, bland annat bordslinnet som Sveriges riksdag och regering skänkte till kung Carl XVI Gustafs 20-årsjubileum som regent 1993.

– Det känns overkligt, säger Hans Thomsson, om stipendiet han får. Man stretar på. Att vara en duktig vävare är inte detsamma som att man är en duktig företagare, så det är inte alltid lätt att få ekonomin att gå ihop.

– Det är fantastiskt att få en sån här fin uppmuntran.