26 aug 2015 06:00

26 aug 2015 07:53

Vill tvätta bort stämpel

Tobias Sjönnebring slår ett slag för omdebatterad konstform

Kingstreet 3-ägaren Tobias Sjönnebring anser att graffitientusiaster får ta oförtjänt mycket skit.
Inför helgens sprejevent slår han ett slag för en omdebatterad uttrycksform.
– Det finns alldeles för många gråa och tråkiga väggar i stan.

Graffiti är konstformen kritikerna avfärdar med en fnysning; något som uttråkade små ligister pysslar med, vilket dessutom kostar samhället stora pengar i skadegörelse.

I Sverige har Göteborgskonstnären och Mariestadsbekanta Carolina Falkholt varit en förgrundsfigur i kampen för att få graffitin accepterad. Beväpnad med ett kreativt sinne, provokativa uttryck och de stora samtidsfrågorna har Falkholt, med oddsen mot sig, väckt debatt och lyckats göra graffitin någorlunda rumsren i det offentliga rummets korridorer.

– Jag skulle säga att graffiti är större än någonsin i Sverige. Den nolltolerans och alla fördomar som har funnits blir nästan löjligt, säger Mariestadsbon Tobias Sjönnebring.

Kreativt

Vi står utanför Elvärkets fritidsgård i Mariestad. Här råder anarki, åtminstone på väggarna. Till synes poänglöst klotter blandas med betydligt vassare sprejkonst.

Framför en stor vägg breder ett verk signerat LSCREW ut sig.

– Det är jag och tre polare, eller mina crewmates, som jobbat med det ett par dagar. Efter ett uppehåll på tio år hittade jag glöden igen för några år sedan, berättar Tobias ”Cream” Sjönnebring.

Tobias graffitistil kallas ”wildstyle” och i denna värld går han under taggen Cream. Som ägare till skejtbutiken Kingstreet 3 i Mariestad har Tobias Sjönnebring ett egenintresse av att uppmärksamma de subkulturer han profiterar på. Men enligt honom själv handlar det om mycket mer än så.

– Jag jobbar mycket med ungdomar och är ofta på Elvärket. Det är väl bättre att de gör något kreativt än att bara driva runt på stan eller sitta hemma framför datorn?

Vill vända bilden

Sommaren 2010 fick Mariestad nationell och även internationell uppmärksamhet i samband med Carolina Falkholts graffitiprojekt, vilket senare också mynnade ut i en bok. Under ett par månader var det fritt fram för vem som ville att sätta färg på den 35 meter höga silon innan den revs.

Graffitin fick ett rejält uppsving i den lilla sjöstaden. Men det positiva budskap som kablades ut från Mariestad uppskattades inte lika mycket av lokal polis och fastighetsägare när en våg av skadegörelse följde i form av klotter.

– Det är klart att man får hålla koll på vad som är ditt och mitt. Tyvärr är det i regel så att graffiti får en oproportionerligt stor del negativ uppmärksamhet, trots att det finns så mycket positivt, säger Sjönnebring och utvecklar:

– Jag har själv varit hemma hos många familjer där barnen vill ha sitt namn eller porträtt coolt sprejat på väggen i stället för en tråkig tapet. Vi har fått väldigt positiv feedback när vi sprejmålat i lokala gym som Korpen i Mariestad eller den fantastiska graffitin i skejthuset i Skövde.

Uppmuntran

På lördag har Tobias Sjönnebring fått polisens tillåtelse att anordna ett graffitievent på skejtplattan i centrala Mariestad. Vid dåligt väder flyttas arrangemanget till Elvärket.

– När samhället försöker att motarbeta graffiti som en konstform provocerar det folk, vilket snarare får motsatt effekt. Vad är skillnaden mot att måla i akvarell eller när privatpersoner smyckar rondeller?

– I stället för förbud vore det mycket bättre om kommunen uppmuntrar människors hobby genom att försöka hitta lösningar. Det borde inte vara så svårt att fixa fram lite platser, väggar där det är tillåtet att sprejmåla, säger Tobias Sjönnebring.

På MT:s webb kan du läsa en krönika och en ledare kopplade till debatten kring graffiti och olika uttrycksformer

Graffiti är konstformen kritikerna avfärdar med en fnysning; något som uttråkade små ligister pysslar med, vilket dessutom kostar samhället stora pengar i skadegörelse.

I Sverige har Göteborgskonstnären och Mariestadsbekanta Carolina Falkholt varit en förgrundsfigur i kampen för att få graffitin accepterad. Beväpnad med ett kreativt sinne, provokativa uttryck och de stora samtidsfrågorna har Falkholt, med oddsen mot sig, väckt debatt och lyckats göra graffitin någorlunda rumsren i det offentliga rummets korridorer.

– Jag skulle säga att graffiti är större än någonsin i Sverige. Den nolltolerans och alla fördomar som har funnits blir nästan löjligt, säger Mariestadsbon Tobias Sjönnebring.

Kreativt

Vi står utanför Elvärkets fritidsgård i Mariestad. Här råder anarki, åtminstone på väggarna. Till synes poänglöst klotter blandas med betydligt vassare sprejkonst.

Framför en stor vägg breder ett verk signerat LSCREW ut sig.

– Det är jag och tre polare, eller mina crewmates, som jobbat med det ett par dagar. Efter ett uppehåll på tio år hittade jag glöden igen för några år sedan, berättar Tobias ”Cream” Sjönnebring.

Tobias graffitistil kallas ”wildstyle” och i denna värld går han under taggen Cream. Som ägare till skejtbutiken Kingstreet 3 i Mariestad har Tobias Sjönnebring ett egenintresse av att uppmärksamma de subkulturer han profiterar på. Men enligt honom själv handlar det om mycket mer än så.

– Jag jobbar mycket med ungdomar och är ofta på Elvärket. Det är väl bättre att de gör något kreativt än att bara driva runt på stan eller sitta hemma framför datorn?

Vill vända bilden

Sommaren 2010 fick Mariestad nationell och även internationell uppmärksamhet i samband med Carolina Falkholts graffitiprojekt, vilket senare också mynnade ut i en bok. Under ett par månader var det fritt fram för vem som ville att sätta färg på den 35 meter höga silon innan den revs.

Graffitin fick ett rejält uppsving i den lilla sjöstaden. Men det positiva budskap som kablades ut från Mariestad uppskattades inte lika mycket av lokal polis och fastighetsägare när en våg av skadegörelse följde i form av klotter.

– Det är klart att man får hålla koll på vad som är ditt och mitt. Tyvärr är det i regel så att graffiti får en oproportionerligt stor del negativ uppmärksamhet, trots att det finns så mycket positivt, säger Sjönnebring och utvecklar:

– Jag har själv varit hemma hos många familjer där barnen vill ha sitt namn eller porträtt coolt sprejat på väggen i stället för en tråkig tapet. Vi har fått väldigt positiv feedback när vi sprejmålat i lokala gym som Korpen i Mariestad eller den fantastiska graffitin i skejthuset i Skövde.

Uppmuntran

På lördag har Tobias Sjönnebring fått polisens tillåtelse att anordna ett graffitievent på skejtplattan i centrala Mariestad. Vid dåligt väder flyttas arrangemanget till Elvärket.

– När samhället försöker att motarbeta graffiti som en konstform provocerar det folk, vilket snarare får motsatt effekt. Vad är skillnaden mot att måla i akvarell eller när privatpersoner smyckar rondeller?

– I stället för förbud vore det mycket bättre om kommunen uppmuntrar människors hobby genom att försöka hitta lösningar. Det borde inte vara så svårt att fixa fram lite platser, väggar där det är tillåtet att sprejmåla, säger Tobias Sjönnebring.

På MT:s webb kan du läsa en krönika och en ledare kopplade till debatten kring graffiti och olika uttrycksformer