19 aug 2015 06:00

19 aug 2015 06:00

Mosterfest med visartist

MARIESTAD: Cajsa Stina Åkerström underhåller på Johannesberg

Kalas med underhållning och dubbelt välgörande fika blir det när Emanuella Carlbecks 186:e födelsedag firas på fredag.
Dags igen för Mosterfest.

När det årliga kalaset för Johannesbergs grundare hålls i nämnda park den här gången, är det den välkända vissångerskan Cajsa Stina Åkerström som tar plats på scenen. Artisten är väldigt aktuell just nu, då hennes nya album, ”Vreden och stormen”, kommer ut om ett par veckor. Fast det visste inte Stig Dahlin när han bokade in henne.

– Det är trevligt att hon vill komma. Hon tilltalar en bred publik och står för musik med lite eftertanke. Dessutom är hon ju en av landets duktigaste sångerskor, säger Stig som är den mest drivande i arrangörsföreningen Emanuella Carlbeck–Johannesbergs vänner.

Mosters kalas

Mosterdagen började firas på Johannesberg i slutet av 1800-talet då familjen Nobel gav anstalten en summa pengar, som inte skulle gå till verksamheten utan till firandet av Emanuellas födelsedag. Hon var född den 24 augusti (1829), men kalaset hölls i allmänhet någon gång då det passade under hösten. Numera firar man den fredag som infaller närmast födelsedagen – i år alltså den 21 augusti.

Att Emanuella Carlbeck kallades moster berodde på att hennes första elev var den egna systersonen, och eftersom han tilltalade henne moster gjorde så småningom alla det.

Välgörenhet

Precis som tidigare är personer som bott eller arbetat på Johannesbergsinstitutionen särskilt inbjudna till arrangemanget, som förstås också vänder sig till allmänheten.

Nytt för i år är att intäkterna från kaffeserveringen går till den nyinstiftade Beata Hallberg-fonden för HLH-forskning. Beata är en Mariestadstjej som drabbats av sjukdomen HLH, och såväl hon själv som hennes familj brukar hjälpa till i samband med Mosterfesten.

När det årliga kalaset för Johannesbergs grundare hålls i nämnda park den här gången, är det den välkända vissångerskan Cajsa Stina Åkerström som tar plats på scenen. Artisten är väldigt aktuell just nu, då hennes nya album, ”Vreden och stormen”, kommer ut om ett par veckor. Fast det visste inte Stig Dahlin när han bokade in henne.

– Det är trevligt att hon vill komma. Hon tilltalar en bred publik och står för musik med lite eftertanke. Dessutom är hon ju en av landets duktigaste sångerskor, säger Stig som är den mest drivande i arrangörsföreningen Emanuella Carlbeck–Johannesbergs vänner.

Mosters kalas

Mosterdagen började firas på Johannesberg i slutet av 1800-talet då familjen Nobel gav anstalten en summa pengar, som inte skulle gå till verksamheten utan till firandet av Emanuellas födelsedag. Hon var född den 24 augusti (1829), men kalaset hölls i allmänhet någon gång då det passade under hösten. Numera firar man den fredag som infaller närmast födelsedagen – i år alltså den 21 augusti.

Att Emanuella Carlbeck kallades moster berodde på att hennes första elev var den egna systersonen, och eftersom han tilltalade henne moster gjorde så småningom alla det.

Välgörenhet

Precis som tidigare är personer som bott eller arbetat på Johannesbergsinstitutionen särskilt inbjudna till arrangemanget, som förstås också vänder sig till allmänheten.

Nytt för i år är att intäkterna från kaffeserveringen går till den nyinstiftade Beata Hallberg-fonden för HLH-forskning. Beata är en Mariestadstjej som drabbats av sjukdomen HLH, och såväl hon själv som hennes familj brukar hjälpa till i samband med Mosterfesten.