18 aug 2015 14:25

18 aug 2015 16:39

Vad är honung för dig?

Hallå där, Lars Nolberger, ordförande för biodlarföreningen som firar ”Honungens dag” på lördag.

Vad är honung för dig?

– Det är en stor delikatess i livet, den första nyslungade honungen är fantastisk.

Vad händer på honungens dag?

– Vi öppnar upp vår bigård för allmänheten i en dag som vi kallar ”Från kupa till burk”. Alla har möjlighet att besöka bigården och se hur fantastiskt vi har det. Man får se hur processen går till från kupan till burken. Vi kommer dock inte att öppna upp kupan, det blir så mycket bin, utan det har vi förberett. Men sen får man se hur vi hanterar honungen innan den åker ner i burken.

Sticks inte bina?

– Jo det kan de göra, men normalt är bina riktigt trevliga. Ofta kan vi gå in och jobba med dem utan så mycket skyddskläder. Det är främst till hösten då vi plockar bort honungen som de kan bli lite irriterade. Det blir väl vem som helst om någon kommer och tömmer ditt skafferi?

Vilken är din favorithonung?

– Vår honung har inga tillsatser, utan är en ren naturprodukt. Den nyslungade honungen är den absolut bästa. När den är färsk så nästan känner man varifrån bina har hämtat honungen, det smakar lite olika för varje burk.

Har du några andra intressen än honung?

– Ja, i naturen finns mycket. Bland annat är jag jägare också samt tycker om att gå i skog och mark och plocka svamp.

Vad är honung för dig?

– Det är en stor delikatess i livet, den första nyslungade honungen är fantastisk.

Vad händer på honungens dag?

– Vi öppnar upp vår bigård för allmänheten i en dag som vi kallar ”Från kupa till burk”. Alla har möjlighet att besöka bigården och se hur fantastiskt vi har det. Man får se hur processen går till från kupan till burken. Vi kommer dock inte att öppna upp kupan, det blir så mycket bin, utan det har vi förberett. Men sen får man se hur vi hanterar honungen innan den åker ner i burken.

Sticks inte bina?

– Jo det kan de göra, men normalt är bina riktigt trevliga. Ofta kan vi gå in och jobba med dem utan så mycket skyddskläder. Det är främst till hösten då vi plockar bort honungen som de kan bli lite irriterade. Det blir väl vem som helst om någon kommer och tömmer ditt skafferi?

Vilken är din favorithonung?

– Vår honung har inga tillsatser, utan är en ren naturprodukt. Den nyslungade honungen är den absolut bästa. När den är färsk så nästan känner man varifrån bina har hämtat honungen, det smakar lite olika för varje burk.

Har du några andra intressen än honung?

– Ja, i naturen finns mycket. Bland annat är jag jägare också samt tycker om att gå i skog och mark och plocka svamp.

  • Tove Gontran