12 aug 2015 16:34

12 aug 2015 16:37

Mariestads ungdomsliv sågas i undersökning

MARIESTAD

Mariestad är en usel kommun att bo i som ung. I alla fall om man ska tro Ungdomens nykterhetsförbunds landsomfattande undersökning.

Ungdomens nykterhetsförbund (UNF) tar årligen reda på hur Sveriges kommuner arbetar för att stimulera ungdomarnas fritid.

Kommunerna har bland annat fått svara på vilka insatser som sker under högtider, vilka nyktra mötesplatser som finns och hur man arbetar för ett drogfritt föreningsliv.

Av landets 290 kommuner valde 257 att svara – och Mariestad landade på 253:e plats med betyget 1,2. Inte heller Gullspångs kommun utmärkte sig positivt och fick betyget 1,4, vilket innebar 247:e plats. Töreboda kommun valde att inte delta.

– Det verkar som att Mariestad har gjort färre satsningar under det senaste året, eller så har personen som svarat inte känt till satsningarna. I nuläget verkar inte kommunen göra något för att öka ungas inflytande över sin fritid. Vi ser även att Mariestad gör få ekonomiska satsningar på kultur och fritid, säger Sophie Brömster på UNF.

Inte förvånad

Kommunens fältassistent Bengt-Inge Sparring tog emot UNF:s frågor i våras. Han blir inte särskilt förvånad när han får veta att Mariestad hamnat i botten.

– Jag var bara ärlig när jag svarade på undersökningen. Några nyktra evenemang finns ju knappt längre. Förr arrangerades högstadie- och gymnasiediscon, men de är ju totalt nedlagda. De enda nyktra mötesplatserna är väl Lockerudsgården och Elvärket, som bara har öppet på vardagskvällar, säger Sparring och fortsätter:

– I våras var kommunen medarrangör för konserten ”Musik mot narkotika”. Det är väl den enda satsningen i år som jag kan komma på.

UNF:s undersökning görs för att uppmärksamma förbättringsmöjligheter och öka ungas chanser till meningsfullhet och utveckling. Toppade årets lista gjorde Göteborgs stad, som fick högsta betyg.

Nattvandrare minskat

– Det är lite orättvist att jämföra kommunerna. Göteborg har helt annorlunda förutsättningar och en annan ekonomi. För att få en rättvis bild behöver man kolla skillnaderna mellan jämförbara orter.

– Samtidigt har umgängesvanorna förändrats på senare tid. Unga umgås mer på sociala medier och är inte lika många ungdomar på stan längre. Det har gjort att antalet nattvandrare minskat, vilket också betygsattes i undersökningen, säger Bengt-Inge Sparring.

Ungdomens nykterhetsförbund (UNF) tar årligen reda på hur Sveriges kommuner arbetar för att stimulera ungdomarnas fritid.

Kommunerna har bland annat fått svara på vilka insatser som sker under högtider, vilka nyktra mötesplatser som finns och hur man arbetar för ett drogfritt föreningsliv.

Av landets 290 kommuner valde 257 att svara – och Mariestad landade på 253:e plats med betyget 1,2. Inte heller Gullspångs kommun utmärkte sig positivt och fick betyget 1,4, vilket innebar 247:e plats. Töreboda kommun valde att inte delta.

– Det verkar som att Mariestad har gjort färre satsningar under det senaste året, eller så har personen som svarat inte känt till satsningarna. I nuläget verkar inte kommunen göra något för att öka ungas inflytande över sin fritid. Vi ser även att Mariestad gör få ekonomiska satsningar på kultur och fritid, säger Sophie Brömster på UNF.

Inte förvånad

Kommunens fältassistent Bengt-Inge Sparring tog emot UNF:s frågor i våras. Han blir inte särskilt förvånad när han får veta att Mariestad hamnat i botten.

– Jag var bara ärlig när jag svarade på undersökningen. Några nyktra evenemang finns ju knappt längre. Förr arrangerades högstadie- och gymnasiediscon, men de är ju totalt nedlagda. De enda nyktra mötesplatserna är väl Lockerudsgården och Elvärket, som bara har öppet på vardagskvällar, säger Sparring och fortsätter:

– I våras var kommunen medarrangör för konserten ”Musik mot narkotika”. Det är väl den enda satsningen i år som jag kan komma på.

UNF:s undersökning görs för att uppmärksamma förbättringsmöjligheter och öka ungas chanser till meningsfullhet och utveckling. Toppade årets lista gjorde Göteborgs stad, som fick högsta betyg.

Nattvandrare minskat

– Det är lite orättvist att jämföra kommunerna. Göteborg har helt annorlunda förutsättningar och en annan ekonomi. För att få en rättvis bild behöver man kolla skillnaderna mellan jämförbara orter.

– Samtidigt har umgängesvanorna förändrats på senare tid. Unga umgås mer på sociala medier och är inte lika många ungdomar på stan längre. Det har gjort att antalet nattvandrare minskat, vilket också betygsattes i undersökningen, säger Bengt-Inge Sparring.