06 aug 2015 18:57

06 aug 2015 22:15

Foto: Jan Fleischmann, Freddy Berg

Från uteliggare till respekterad stjärna

MARIESTAD: MT träffade Doug Seegers

UPPDATERAD: Då: En alkoholiserad knarkare som bodde på gatan – med gitarren som enda vän.
Nu: En hyllad artist som har tagit hela Sverige med storm.
Berättelsen om Doug Seegers är en saga för sig.

62-årige Doug Seegers står på Jubileumsteaterns scen och stämmer sin gitarr. Han sjunger tre låtar tillsammans med bandet innan han ger ljudteknikern tummen upp. Soundchecket är avklarat och nu kan den karismatiske amerikanen lugnt luta sig tillbaka och invänta Mariestadspubliken.

– Jag blir fortfarande överraskad att det kommer så mycket publik på konserterna. Årets sommarturné har varit minst lika bra som i fjol, om inte ännu bättre. Vokalisterna är otroligt duktiga och de är med och skapar många minnesvärda kvällar, säger han.

Seegers hinner knappt ta sig ut i solskenet innan tre fans från Skövde hoppar fram och ber om en bild.

– Svenskarna tycks uppskatta mig och min musik. Det är en ära att responsen är så fantastisk dag efter dag.

Blev känd i tv

Det var när tv-programmet ”Jills veranda” sändes i fjol som Doug Seegers fick sitt enorma genombrott. Jill Johnson och Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson sprang under sitt besök i Nashville på en hemlös man som satt och klirrade på sin gitarr. Han bjöd på den egenskrivna låten ”Going down to the river” som senare kom att bli en storsäljare i Sverige.

– Jag fick en hit direkt och det underlättade något oerhört. Det har även släppts en skiva i USA och vissa låtar spelas emellanåt i olika radiostationer. Just nu satsar jag hårt på Sverige, men i framtiden vill jag slå igenom även i hemlandet.

Doug Seegers är född och uppvuxen i New York. Han flyttade till den countrytokiga staden Nashville för 16 år sedan. Till och från hade Doug jobb, men allt som oftast hamnade han på gatan. Nätterna tillbringades under en bro.

Beroende i 40 år

– Vem vet, jag kanske hamnar under den där bron igen. Gud har hela tiden en plan för mig och min musik. Jag har väldigt mycket att tacka honom. Han fick mig att tillfriskna och ser till att jag har hållit mig ifrån knark och alkohol i två år, efter att ha varit beroende i 40 år. Just nu njuter jag bara av livet.

Tjusningen med att spela på gatan har dock inte försvunnit. Så fort han får tillfälle tar han med sig gitarren och slår sig ned vid ett gathörn.

– Så sent som i onsdags kväll spelade jag utanför hotellet i Stockholm. Gatan är min bekvämlighetszon och jag känner mig avslappnad där. Det brukar vara många som stannar upp och lyssnar. Är det barn som gör det är det inte otänkbart att jag spelar barnlåtar.

Återvänder till USA

Doug Seegers sommarturné avslutas i mitten av augusti. Därefter spelar han och Jill Johnson i sex svenska städer innan det bär av till USA.

Till torsdagskvällens konsert hade knappt 300 biljetter sålts. Ulf Karlander och Birgitta Ribbstedt från Mariestad lade beslag på två av stolarna.

– Jag hoppas att det blir bra tryck och många sköna countrylåtar. Jag såg Dougs situation i ”Jills veranda” och han har onekligen gjort en spännande resa, sa Ulf före konserten.

 

62-årige Doug Seegers står på Jubileumsteaterns scen och stämmer sin gitarr. Han sjunger tre låtar tillsammans med bandet innan han ger ljudteknikern tummen upp. Soundchecket är avklarat och nu kan den karismatiske amerikanen lugnt luta sig tillbaka och invänta Mariestadspubliken.

– Jag blir fortfarande överraskad att det kommer så mycket publik på konserterna. Årets sommarturné har varit minst lika bra som i fjol, om inte ännu bättre. Vokalisterna är otroligt duktiga och de är med och skapar många minnesvärda kvällar, säger han.

Seegers hinner knappt ta sig ut i solskenet innan tre fans från Skövde hoppar fram och ber om en bild.

– Svenskarna tycks uppskatta mig och min musik. Det är en ära att responsen är så fantastisk dag efter dag.

Blev känd i tv

Det var när tv-programmet ”Jills veranda” sändes i fjol som Doug Seegers fick sitt enorma genombrott. Jill Johnson och Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson sprang under sitt besök i Nashville på en hemlös man som satt och klirrade på sin gitarr. Han bjöd på den egenskrivna låten ”Going down to the river” som senare kom att bli en storsäljare i Sverige.

– Jag fick en hit direkt och det underlättade något oerhört. Det har även släppts en skiva i USA och vissa låtar spelas emellanåt i olika radiostationer. Just nu satsar jag hårt på Sverige, men i framtiden vill jag slå igenom även i hemlandet.

Doug Seegers är född och uppvuxen i New York. Han flyttade till den countrytokiga staden Nashville för 16 år sedan. Till och från hade Doug jobb, men allt som oftast hamnade han på gatan. Nätterna tillbringades under en bro.

Beroende i 40 år

– Vem vet, jag kanske hamnar under den där bron igen. Gud har hela tiden en plan för mig och min musik. Jag har väldigt mycket att tacka honom. Han fick mig att tillfriskna och ser till att jag har hållit mig ifrån knark och alkohol i två år, efter att ha varit beroende i 40 år. Just nu njuter jag bara av livet.

Tjusningen med att spela på gatan har dock inte försvunnit. Så fort han får tillfälle tar han med sig gitarren och slår sig ned vid ett gathörn.

– Så sent som i onsdags kväll spelade jag utanför hotellet i Stockholm. Gatan är min bekvämlighetszon och jag känner mig avslappnad där. Det brukar vara många som stannar upp och lyssnar. Är det barn som gör det är det inte otänkbart att jag spelar barnlåtar.

Återvänder till USA

Doug Seegers sommarturné avslutas i mitten av augusti. Därefter spelar han och Jill Johnson i sex svenska städer innan det bär av till USA.

Till torsdagskvällens konsert hade knappt 300 biljetter sålts. Ulf Karlander och Birgitta Ribbstedt från Mariestad lade beslag på två av stolarna.

– Jag hoppas att det blir bra tryck och många sköna countrylåtar. Jag såg Dougs situation i ”Jills veranda” och han har onekligen gjort en spännande resa, sa Ulf före konserten.