04 aug 2015 17:12

04 aug 2015 17:12

Foto: Jan Fleischmann

Så kom ÄNTLIGEN badvädret till stan

SOMMAR: Badbarn och soltörstande föräldrar

Efterlängtat
Både Ekuddens camping och Sandviken fylldes på av en strid ström badsugna människor under tisdagseftermiddagen.

Det är nästan som att beskåda två olika vykort. Ekuddens badstrand, tisdag klockan 12 – folktomt. Två timmar senare – vy från en högsommardag. Glittrande vatten, strand och brygga som ständigt fylls på av bad- och soltörstande Mariestadsbor och sommargäster.

Vänernpremiär

MT startar badsäsongen på Sandvikens strand: en inte ens halvfull parkering och en handfull sällskap i full badmundering vid vattnet. Familjen som är på genomresa från Falkenberg till Örebro är som alla andra, tveksamt inställda till sommar 2015.

– Det har ju varit lite av en besvikelse, men än har vi ju augusti kvar, säger en hoppfull Håkan Bengtsson.

Lunch intas på en filt vid vattenbrynet, det är deras första besök någonsin vid Vänerns strand. Elias, 3 och Leia, 9 månader tittar tveksamt på kameran. Än har Elias inte tagit sitt premiärdopp i den stora sjön.

– Han brukar vara snabbare i, men vi får väl se, säger mamma Josefin Esbjörnsson.

Barnens bad

Vid Ekuddens camping blåses badmadrasser upp, badkläder får se solens ljus och känna den efterlängtade badtemperaturen (kanske för första gången i år?). Möjligtvis lite för kallt, två huttrande killar kommer snabbt upp på strandkanten. Dagens vattentemperatur är 17 grader enligt Ekuddens dagliga mätning.

Sommargäster från Norge, Kristian, Ruben och Anna-Elisabeth skyr inte badtemperaturen när de ger sig ut på luftmadrasser och upp i rutschkanan.

Nog kan vi vara överens om att det suktats efter sommar, sol och bad. Men än så länge är den yngre generationen överrepresenterad i vattnet. Föräldrar huserar på stranden med picknickkorgar och glass.

Hopp i plurret

Ute på bryggan träffar vi Tilde Johnsson och Lisa Larsson, båda ska börja sjuan i höst och har längtat efter riktig sommar. Upprepade gånger hoppar de utan tvekan från räcket på den långa badbryggan.

Vad har ni gjort annars i sommar när det inte varit sol?

– Ätit glass och varit på Liseberg.

Det är inte premiärdoppet för tjejerna. Kanske är det så att vi tenderar att överdriva ojandet över dåligt väder i bortskämdhet över förra sommarens aldrig sinande soltimmar, ljumma kvällar och (nästan) lite för varma badvatten.

Bassäng

Även vid Ekuddens bassängbad vittnar badvakten Clara Lund om säsongens kanske mest välbesökta dag? Bassängen håller dock öppet oavsett vad vädergudarna bestämmer.

– Alltid är det några stammisar som kommer förbi och simmar, också simskolan förstås.

Det är nästan som att beskåda två olika vykort. Ekuddens badstrand, tisdag klockan 12 – folktomt. Två timmar senare – vy från en högsommardag. Glittrande vatten, strand och brygga som ständigt fylls på av bad- och soltörstande Mariestadsbor och sommargäster.

Vänernpremiär

MT startar badsäsongen på Sandvikens strand: en inte ens halvfull parkering och en handfull sällskap i full badmundering vid vattnet. Familjen som är på genomresa från Falkenberg till Örebro är som alla andra, tveksamt inställda till sommar 2015.

– Det har ju varit lite av en besvikelse, men än har vi ju augusti kvar, säger en hoppfull Håkan Bengtsson.

Lunch intas på en filt vid vattenbrynet, det är deras första besök någonsin vid Vänerns strand. Elias, 3 och Leia, 9 månader tittar tveksamt på kameran. Än har Elias inte tagit sitt premiärdopp i den stora sjön.

– Han brukar vara snabbare i, men vi får väl se, säger mamma Josefin Esbjörnsson.

Barnens bad

Vid Ekuddens camping blåses badmadrasser upp, badkläder får se solens ljus och känna den efterlängtade badtemperaturen (kanske för första gången i år?). Möjligtvis lite för kallt, två huttrande killar kommer snabbt upp på strandkanten. Dagens vattentemperatur är 17 grader enligt Ekuddens dagliga mätning.

Sommargäster från Norge, Kristian, Ruben och Anna-Elisabeth skyr inte badtemperaturen när de ger sig ut på luftmadrasser och upp i rutschkanan.

Nog kan vi vara överens om att det suktats efter sommar, sol och bad. Men än så länge är den yngre generationen överrepresenterad i vattnet. Föräldrar huserar på stranden med picknickkorgar och glass.

Hopp i plurret

Ute på bryggan träffar vi Tilde Johnsson och Lisa Larsson, båda ska börja sjuan i höst och har längtat efter riktig sommar. Upprepade gånger hoppar de utan tvekan från räcket på den långa badbryggan.

Vad har ni gjort annars i sommar när det inte varit sol?

– Ätit glass och varit på Liseberg.

Det är inte premiärdoppet för tjejerna. Kanske är det så att vi tenderar att överdriva ojandet över dåligt väder i bortskämdhet över förra sommarens aldrig sinande soltimmar, ljumma kvällar och (nästan) lite för varma badvatten.

Bassäng

Även vid Ekuddens bassängbad vittnar badvakten Clara Lund om säsongens kanske mest välbesökta dag? Bassängen håller dock öppet oavsett vad vädergudarna bestämmer.

– Alltid är det några stammisar som kommer förbi och simmar, också simskolan förstås.

  • Tove Gontran