28 jul 2015 20:53

28 jul 2015 22:27

Han trollband med sin stora festivitas

Orgelkonsert med Christopher Herrick

Publiken i Domkyrkan bjöds under tisdagskvällen på en orgelkonsert i världsklass

Christopher Herrick, 73, från England är en av världens ledande konsertorganister, och han gjorde ingen bland de drygt 100 i kyrkan besviken.

Men varför Mariestad?

– Jag gjorde min första spelning utanför Storbritannien i just Sverige och har sen dess varit här i 30 år. Det är roligt att variera platserna att spela på, och både orgeln och kyrkan här i Mariestad är fantastisk, säger Christopher Herrick.

Men han har spelat över hela världen och är kanske mest känd för sina Bachtolkningar. I går hade han en Bachkomposition i sitt program, Prelude and Fugue in A major. Han inledde annars med Edward Elgars starka Pomp & Circumstance March No 1 in D major. Man kan säga att han rivstartade, och han är utöver sitt intressanta repertoarval känd för den festivitas han på ett överdådigt sätt lägger in i sitt spel. Det går inte att jämföra med andra musikgenrer, men om uttrycket tillåts är han en showman.

Publiken kunde följa konserten på en stor videoskärm, vilket gav en förstärkt känsla i musiken.

Totalt framförde han nio stycken och åskådarna var verkligen nöjda när de gick hem.

En höjdpunkt i hans karriär när han framförde Bachs samtliga ogrleverk på 14 konserter på lika många dagar i New York. Rysk debut gjorde han 2013 och fick på stående fot inbjudan att framföra Bachs samtliga orgelverk första halvåret 2014.

Christopher Herrick, 73, från England är en av världens ledande konsertorganister, och han gjorde ingen bland de drygt 100 i kyrkan besviken.

Men varför Mariestad?

– Jag gjorde min första spelning utanför Storbritannien i just Sverige och har sen dess varit här i 30 år. Det är roligt att variera platserna att spela på, och både orgeln och kyrkan här i Mariestad är fantastisk, säger Christopher Herrick.

Men han har spelat över hela världen och är kanske mest känd för sina Bachtolkningar. I går hade han en Bachkomposition i sitt program, Prelude and Fugue in A major. Han inledde annars med Edward Elgars starka Pomp & Circumstance March No 1 in D major. Man kan säga att han rivstartade, och han är utöver sitt intressanta repertoarval känd för den festivitas han på ett överdådigt sätt lägger in i sitt spel. Det går inte att jämföra med andra musikgenrer, men om uttrycket tillåts är han en showman.

Publiken kunde följa konserten på en stor videoskärm, vilket gav en förstärkt känsla i musiken.

Totalt framförde han nio stycken och åskådarna var verkligen nöjda när de gick hem.

En höjdpunkt i hans karriär när han framförde Bachs samtliga ogrleverk på 14 konserter på lika många dagar i New York. Rysk debut gjorde han 2013 och fick på stående fot inbjudan att framföra Bachs samtliga orgelverk första halvåret 2014.