22 jul 2015 16:23

22 jul 2015 16:24

Foto: Jennie Hilli-Sjöqvist

Stort fikakalas i Lugnås

LUGNÅS: Generationer fikar tillsammans under fruntimmersveckan

Fest. Fruntimmersveckan med flera sorters fika och lokal musikunderhållning lockar hundratals besökare.
– Det är ett sätt att umgås över alla generationsgränser, säger Stellan Johansson.

MT besöker Kopparbolet på Saras dag. Solen skiner på den stora mängd besökare som sällskapar, fikar och lyssnar på Saradagens musikunderhållning: Dur-bälgarna från Lidköping. Det är Lugnås hembygdsförening som anordnar det en vecka långa firandet av fruntimmersveckan. Alice och Hasse Dahl från Timmersdala har med sig sina grekiska vänner, paret Kolosiadis. Alla fyra uppskattar firandet och Hasse är helt säker på vad han tycker är bäst med tillställningen.

– Tårtan! Utan tvekan. Och dragspelet, tillägger han bestämt.

Det är Stellan Johansson som bakar den uppskattade tårtan. I ett litet kök i hembygdsföreningens källare gör han dagens 15:e tårta. Till sin hjälp har han Johannes Akersten, 13, som rensar jordgubbar till nästa tårta.

– Det händer inte så mycket här i Lugnås, så nu när det händer någonting vill man hjälpa till, säger Johannes med fullt fokus på de röda bären.

Stellan är vice ordförande i hembygdsföreningen och ansvarig för firandet under fruntimmersveckan. Första dagen var det 150 besökare och under Saradagen räknar Stellan med 250, med tanke på hur mycket tårta som redan har gått åt.

Bevara landsbygden

Senare i veckan väntas ännu fler besökare, 350 gäster tror Stellan att det blir under de mest välbesökta dagarna. Han är själv uppvuxen på landsbygden och vet att gamla traditioner, till exempel namnsdagsfirande, lever kvar längre på landet än i staden. Stellans pappa var engagerad i föreningen och nu vill Stellan fortsätta engagera sig för att bevara landsbygden.

– Fler och fler hus står tomma. Jag är livrädd för att landsbygden håller på att dö ut. Vi måste göra motstånd, känner jag. Landsbygden behövs.

Utöver viljan att rädda landsbygden är Stellan glad att engagemanget uppskattas av besökarna och att det är ett evenemang för alla generationer.

– Det är en lagom utflykt för de äldre och en perfekt ”nu ska vi bjuda mormor på fika”-dag.

Sju sorters kakor

I det gröna gräset står ett långbord uppdukat med kakor och tårta, bakom bordet står Asma Tribis, 19, och hennes mamma Hala Akari, 43. De hjälper till som tack för att Hala är en av dem som får ställa ut och sälja sin konst under fruntimmersveckan.

På bordet står olika sorters småkakor, två olika tårtor och en stor korg med bullar. Då och då levereras nya bakverk från källaren där Stellan fortsätter att baka tårtor, ända till på fredag.

MT besöker Kopparbolet på Saras dag. Solen skiner på den stora mängd besökare som sällskapar, fikar och lyssnar på Saradagens musikunderhållning: Dur-bälgarna från Lidköping. Det är Lugnås hembygdsförening som anordnar det en vecka långa firandet av fruntimmersveckan. Alice och Hasse Dahl från Timmersdala har med sig sina grekiska vänner, paret Kolosiadis. Alla fyra uppskattar firandet och Hasse är helt säker på vad han tycker är bäst med tillställningen.

– Tårtan! Utan tvekan. Och dragspelet, tillägger han bestämt.

Det är Stellan Johansson som bakar den uppskattade tårtan. I ett litet kök i hembygdsföreningens källare gör han dagens 15:e tårta. Till sin hjälp har han Johannes Akersten, 13, som rensar jordgubbar till nästa tårta.

– Det händer inte så mycket här i Lugnås, så nu när det händer någonting vill man hjälpa till, säger Johannes med fullt fokus på de röda bären.

Stellan är vice ordförande i hembygdsföreningen och ansvarig för firandet under fruntimmersveckan. Första dagen var det 150 besökare och under Saradagen räknar Stellan med 250, med tanke på hur mycket tårta som redan har gått åt.

Bevara landsbygden

Senare i veckan väntas ännu fler besökare, 350 gäster tror Stellan att det blir under de mest välbesökta dagarna. Han är själv uppvuxen på landsbygden och vet att gamla traditioner, till exempel namnsdagsfirande, lever kvar längre på landet än i staden. Stellans pappa var engagerad i föreningen och nu vill Stellan fortsätta engagera sig för att bevara landsbygden.

– Fler och fler hus står tomma. Jag är livrädd för att landsbygden håller på att dö ut. Vi måste göra motstånd, känner jag. Landsbygden behövs.

Utöver viljan att rädda landsbygden är Stellan glad att engagemanget uppskattas av besökarna och att det är ett evenemang för alla generationer.

– Det är en lagom utflykt för de äldre och en perfekt ”nu ska vi bjuda mormor på fika”-dag.

Sju sorters kakor

I det gröna gräset står ett långbord uppdukat med kakor och tårta, bakom bordet står Asma Tribis, 19, och hennes mamma Hala Akari, 43. De hjälper till som tack för att Hala är en av dem som får ställa ut och sälja sin konst under fruntimmersveckan.

På bordet står olika sorters småkakor, två olika tårtor och en stor korg med bullar. Då och då levereras nya bakverk från källaren där Stellan fortsätter att baka tårtor, ända till på fredag.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist