21 jul 2015 20:00

21 jul 2015 20:00

Lyrestadsdagen närmar sig

Nu laddar samhället upp

Den har blivit något av en institution, Lyrestadsdagen. Ett tillfälle för ortsborna att ses och för utflyttade att komma hem.

Lyrestadsdagen, som började i liten skala, har varit ett återkommande arrangemang i ”minst 20 år”, enligt Björn Jannborg som varit engagerad i sex av dem. Ett tag växte det till ett tvådagarsjippo, men sedan många år tillbaka vet ortsborna – att den sista lördagen i juli händer det grejer i byn.

Ortsbor och andra

Det är samhällsföreningen som står bakom evenemanget, i samarbete med hembygdsföreningen och en hel drös med aktörer i form av företagare och privatpersoner.

– Syftet med dagen är att Lyrestad ska vara en levande bygd och att det ska hända någonting som riktar sig till invånarna i första hand, säger Jannborg.

Att den ändå ordnas mitt under turistsäsongen har mest att göra med att utomhusaktiviteterna passar bäst på sommaren. Och även utsocknes är förstås välkomna att delta.

Lyrestadsdagen har dessutom blivit något av en hemvändardag för utflyttade ”Lürstabor”. Jan Bengtsson, som är ordförande i samhällsföreningen sedan i vintras, funderar på hur man eventuellt skulle kunna använda det för att utveckla arrangemanget på något sätt.

Vid kanalen

De flesta aktiviteterna utspelar sig vid kanalen. Årets upplaga erbjuder ett traditionellt program där några av höjdpunkterna är auktion, bil- och maskinutställning i och utanför Mercedesladan, musikunderhållning, modellflyguppvisning och marknad – i år med rekordmånga knallar.

Men framåt kvällen förflyttar sig händelsernas centrum till Järnvägsgatan där det lokala bandet Flippers spelar och folk samlas för att äta och för att dansa på gatan.

– Det brukar vara riktigt trevligt, säger Jannborg.

Väl medvetna om att arrangemanget är ytterst väderberoende är Bengtsson och Jannborg ändå övertygade om att det blir en bra dag – tack vare det 30-tal frivilliga personer som jobbar inför och under Lyrestadsdagen.

– Det är verkligen imponerande, tycker Jan Bengtsson.

Lyrestadsdagen, som började i liten skala, har varit ett återkommande arrangemang i ”minst 20 år”, enligt Björn Jannborg som varit engagerad i sex av dem. Ett tag växte det till ett tvådagarsjippo, men sedan många år tillbaka vet ortsborna – att den sista lördagen i juli händer det grejer i byn.

Ortsbor och andra

Det är samhällsföreningen som står bakom evenemanget, i samarbete med hembygdsföreningen och en hel drös med aktörer i form av företagare och privatpersoner.

– Syftet med dagen är att Lyrestad ska vara en levande bygd och att det ska hända någonting som riktar sig till invånarna i första hand, säger Jannborg.

Att den ändå ordnas mitt under turistsäsongen har mest att göra med att utomhusaktiviteterna passar bäst på sommaren. Och även utsocknes är förstås välkomna att delta.

Lyrestadsdagen har dessutom blivit något av en hemvändardag för utflyttade ”Lürstabor”. Jan Bengtsson, som är ordförande i samhällsföreningen sedan i vintras, funderar på hur man eventuellt skulle kunna använda det för att utveckla arrangemanget på något sätt.

Vid kanalen

De flesta aktiviteterna utspelar sig vid kanalen. Årets upplaga erbjuder ett traditionellt program där några av höjdpunkterna är auktion, bil- och maskinutställning i och utanför Mercedesladan, musikunderhållning, modellflyguppvisning och marknad – i år med rekordmånga knallar.

Men framåt kvällen förflyttar sig händelsernas centrum till Järnvägsgatan där det lokala bandet Flippers spelar och folk samlas för att äta och för att dansa på gatan.

– Det brukar vara riktigt trevligt, säger Jannborg.

Väl medvetna om att arrangemanget är ytterst väderberoende är Bengtsson och Jannborg ändå övertygade om att det blir en bra dag – tack vare det 30-tal frivilliga personer som jobbar inför och under Lyrestadsdagen.

– Det är verkligen imponerande, tycker Jan Bengtsson.