17 jul 2015 19:40

17 jul 2015 19:41

Brukshundklubben laddar inför tävlingar

Människan och hunden har länge varit ett fantastiskt team. Vad finns det då bättre än visa upp sig och låta andra se den fina kontakt man har? Den tredje helgen i augusti kommer Brukshundklubben i Mariestad att arrangera hundutställning och rallylydnadstävling.

Klockan har inte slagit tio men på Brukshundklubben vimlar det av både två- och fyrbenta individer. Träningarna är i gång inför de kommande arrangemangen. Carina Ehn och Ingrid Boman är på plats med sina håriga vänner, de är ansvariga för den inofficiella hundutställningen som kommer att arrangeras den 16 augusti . Att utställningen är inofficiell betyder att resultaten inte registreras någonstans, dessutom är den mindre och kan ses som en träning inför de officiella utställningarna.

– Framförallt är dessa utställningar bra för valpar, säger Carina Ehn.

Officiella hundutställningar är öppna för hundar över sex månader men de inofficiella välkomnar valpar från fyra månader. Vid utställning tittar och bedömer domaren först alla hundar inom rasen. Därefter visas varje hund enskilt och en närmre titt tas på bland annat kroppsbyggnad och tänder. Varje ekipage får sedan kritik av domaren.

– Efter några utställningar kan man se sin hund bättre, med all den kritik man har fått, säger Carina.

Främja aveln

Tillsammans med sin Elsa, en fem och ett halvt år gammal Briard, har Carina deltagit på flera utställningar. Främst då Elsa var yngre.

– Vi gjorde det mest för uppfödarens skull, det är ju viktigt för dem att se att deras hundar är godkända. Utställningarna är till för att främja aveln, säger Carina.

Vidare är det fina priser och rosetter som gör en hundtävling till det den är. I Mariestad utlovas det även hederspris till alla som går vidare.

– Rosetterna sparas och hängs upp på väggen hemma, säger Ingrid Boman som för fjärde gången ska delta i en utställning med sin Simba.

Fri träning

Kvinnorna minns hur nervöst det var första gången man ställde ut.

– Jag kunde inget vid min första utställning. Bredvid mig stod en tjej som också hade en Briard, hon sa att det inte kunde gå värre för mig än hur det hade gått vid hennes första utställning. Då la sig hunden på rygg och ville bli kliad på magen av domaren, minns Carina.

För att motverka nervositeten och få fler att våga ställa ut sin hund, kommer det att bli öppna träningar de två torsdagarna innan utställningen. Alla som vill är välkomna till Brukshundklubbens nedre plan. En expert kommer att vara på plats för att guida människan och dess fyrbente vän.

– Vi kommer att bygga upp en utställningsring, så allting kommer att vara på riktigt, säger Ingrid.

I år har ett 50-tal anmälningar trillat in, förhoppningen är att det ska bli dubbel så många. Förra året deltog över hundra ekipage, många var glada och nöjda trots regnet som öste ned. I år hoppas arrangörerna på bättre väder.

Rallylydnad

Den som vill se lite mer aktion är välkommen redan på lördagen samma helg. Då arrangeras det rallylydnad i ett samarbete mellan Mariestads BHK och Billinge BK. Denna gren kräver riktig bra kontakt och kommunikation inom det två- och fyrbenta ekipaget. En bana med olika anvisningsskyltar ska klaras av, endast med tillrop. Varje team startar med 100 poäng, sedan gör domarna avdrag för varje misstag. Med andra ord är det hård träning och fokus som krävs.

Klockan har inte slagit tio men på Brukshundklubben vimlar det av både två- och fyrbenta individer. Träningarna är i gång inför de kommande arrangemangen. Carina Ehn och Ingrid Boman är på plats med sina håriga vänner, de är ansvariga för den inofficiella hundutställningen som kommer att arrangeras den 16 augusti . Att utställningen är inofficiell betyder att resultaten inte registreras någonstans, dessutom är den mindre och kan ses som en träning inför de officiella utställningarna.

– Framförallt är dessa utställningar bra för valpar, säger Carina Ehn.

Officiella hundutställningar är öppna för hundar över sex månader men de inofficiella välkomnar valpar från fyra månader. Vid utställning tittar och bedömer domaren först alla hundar inom rasen. Därefter visas varje hund enskilt och en närmre titt tas på bland annat kroppsbyggnad och tänder. Varje ekipage får sedan kritik av domaren.

– Efter några utställningar kan man se sin hund bättre, med all den kritik man har fått, säger Carina.

Främja aveln

Tillsammans med sin Elsa, en fem och ett halvt år gammal Briard, har Carina deltagit på flera utställningar. Främst då Elsa var yngre.

– Vi gjorde det mest för uppfödarens skull, det är ju viktigt för dem att se att deras hundar är godkända. Utställningarna är till för att främja aveln, säger Carina.

Vidare är det fina priser och rosetter som gör en hundtävling till det den är. I Mariestad utlovas det även hederspris till alla som går vidare.

– Rosetterna sparas och hängs upp på väggen hemma, säger Ingrid Boman som för fjärde gången ska delta i en utställning med sin Simba.

Fri träning

Kvinnorna minns hur nervöst det var första gången man ställde ut.

– Jag kunde inget vid min första utställning. Bredvid mig stod en tjej som också hade en Briard, hon sa att det inte kunde gå värre för mig än hur det hade gått vid hennes första utställning. Då la sig hunden på rygg och ville bli kliad på magen av domaren, minns Carina.

För att motverka nervositeten och få fler att våga ställa ut sin hund, kommer det att bli öppna träningar de två torsdagarna innan utställningen. Alla som vill är välkomna till Brukshundklubbens nedre plan. En expert kommer att vara på plats för att guida människan och dess fyrbente vän.

– Vi kommer att bygga upp en utställningsring, så allting kommer att vara på riktigt, säger Ingrid.

I år har ett 50-tal anmälningar trillat in, förhoppningen är att det ska bli dubbel så många. Förra året deltog över hundra ekipage, många var glada och nöjda trots regnet som öste ned. I år hoppas arrangörerna på bättre väder.

Rallylydnad

Den som vill se lite mer aktion är välkommen redan på lördagen samma helg. Då arrangeras det rallylydnad i ett samarbete mellan Mariestads BHK och Billinge BK. Denna gren kräver riktig bra kontakt och kommunikation inom det två- och fyrbenta ekipaget. En bana med olika anvisningsskyltar ska klaras av, endast med tillrop. Varje team startar med 100 poäng, sedan gör domarna avdrag för varje misstag. Med andra ord är det hård träning och fokus som krävs.

  • Birthe Wetter