17 jul 2015 06:00

19 jul 2015 18:07

Asylboendet i Hasslerör är igång

Hur många ska bo på Vallby? Hur gamla är barnen? Vad gör de på fritiden? Varför lagar de inte maten själva? När Migrationsverket bjöd in till informationskväll fick de frågor från nyfikna Hasslebor.
Många av svaren finns på Vallby – där ett 40-tal asylsökande redan flyttat in.

Efter ett antal turer fram och tillbaka om tillstånd och besiktningar har asylboendet på Vallby nu fått sina första invånare. Förra fredagen anlände 42 personer, som innan dess befunnit sig på svensk mark i bara några dagar.

Känsla av frihet

De flesta kommer från Syrien. Men även Elfenbenskusten, El Salvador och Azerbajdzjan finns bland de nyanländas hemländer. Under veckan som gått har de börjat anpassa sig till ett nytt liv – livet som flykting i ett främmande land. Och så här långt är alla som MT möter oerhört tacksamma för fristaden i Sverige och Hasslerör. De talar alla också om det vänliga bemötandet.

– Vi vill gärna tacka Vallby, säger Baktiyar Xajdarov från Baku. Vi får god mat tre gånger om dagen, vi har rena och bekväma rum och vi får svensklektioner varje dag. Vi känner oss fria här.

Baktiyar, som är författare till yrket, får hjälp med tolkning av sin fru Hjnura som är lärare i engelska. De visar upp rummet de bor i – och hoppas att få stanna i ett tag. Närmsta grannar är familjen Agayev, som också kommer från Azerbajdzjan. De har blivit vänner och sönerna leker gärna med varandra.

Sett omgivningarna

Bland personalen i köket är ett par utlånade från huvudmannen Jokarjo AB:s ”flaggskepp” Stora Ekeberg utanför Skara.

– Förutom matlagning hjälper vi till med allt från rumsfördelning till myndighetskontakter och fastighetsskötsel, berättar Hagge Haggart som är en av dem.

I moduler mitt på området finns fyrbäddsrum där de boende i möjligaste mån delas in efter nationalitet. Modulerna innehåller också tvättmaskiner och torktumlare, toaletter och duschar. Allt är rent och luktar nytt.

Nästan alla är utomhus och sitter i skuggan den här soliga eftermiddagen. Det finns inte mycket att göra. Syriern Joseph Samaan har jobbat i restaurangbranschen i hela sitt liv och hjälper gärna till i köket – det är ett bra tidsfördriv. Några berättar också om utflykter de gjort: Promenader i området, besök i Mariestad, en tur till sjön. Och några har tittat på skolan i Hassle – där flera av barnen troligen kommer att börja om några veckor.

Tillstånd för 54

Vallby gård har totalt 54 platser. Om och när det kommer fler än nuvarande 42 vet inte Raili Kosonen, som är chef för asylboendet:

– Det kan komma fler när som helst. Jag får veta ett par dagar före.

Men det är inte aktuellt med fler än 54. Då måste boendet byggas ut och nya tillstånd sökas.

Bland annat det handlade frågorna om vid informationsmötet som Migrationsverket bjöd in till på torsdagskvällen – via en annons i MT samma dag. Trots kort varsel kom tolv personer dit, plus fyra representanter från kommunen.

Mötet handlade mest om asylfrågor i stort; processen, rättigheter, statistik och liknande. Men en och annan fråga gällde förstås Vallby och Hassle specifikt.

Raili Kosonen sa, före mötet, att hon också gärna besvarar frågor – och välkomnar folk att hälsa på.

Efter ett antal turer fram och tillbaka om tillstånd och besiktningar har asylboendet på Vallby nu fått sina första invånare. Förra fredagen anlände 42 personer, som innan dess befunnit sig på svensk mark i bara några dagar.

Känsla av frihet

De flesta kommer från Syrien. Men även Elfenbenskusten, El Salvador och Azerbajdzjan finns bland de nyanländas hemländer. Under veckan som gått har de börjat anpassa sig till ett nytt liv – livet som flykting i ett främmande land. Och så här långt är alla som MT möter oerhört tacksamma för fristaden i Sverige och Hasslerör. De talar alla också om det vänliga bemötandet.

– Vi vill gärna tacka Vallby, säger Baktiyar Xajdarov från Baku. Vi får god mat tre gånger om dagen, vi har rena och bekväma rum och vi får svensklektioner varje dag. Vi känner oss fria här.

Baktiyar, som är författare till yrket, får hjälp med tolkning av sin fru Hjnura som är lärare i engelska. De visar upp rummet de bor i – och hoppas att få stanna i ett tag. Närmsta grannar är familjen Agayev, som också kommer från Azerbajdzjan. De har blivit vänner och sönerna leker gärna med varandra.

Sett omgivningarna

Bland personalen i köket är ett par utlånade från huvudmannen Jokarjo AB:s ”flaggskepp” Stora Ekeberg utanför Skara.

– Förutom matlagning hjälper vi till med allt från rumsfördelning till myndighetskontakter och fastighetsskötsel, berättar Hagge Haggart som är en av dem.

I moduler mitt på området finns fyrbäddsrum där de boende i möjligaste mån delas in efter nationalitet. Modulerna innehåller också tvättmaskiner och torktumlare, toaletter och duschar. Allt är rent och luktar nytt.

Nästan alla är utomhus och sitter i skuggan den här soliga eftermiddagen. Det finns inte mycket att göra. Syriern Joseph Samaan har jobbat i restaurangbranschen i hela sitt liv och hjälper gärna till i köket – det är ett bra tidsfördriv. Några berättar också om utflykter de gjort: Promenader i området, besök i Mariestad, en tur till sjön. Och några har tittat på skolan i Hassle – där flera av barnen troligen kommer att börja om några veckor.

Tillstånd för 54

Vallby gård har totalt 54 platser. Om och när det kommer fler än nuvarande 42 vet inte Raili Kosonen, som är chef för asylboendet:

– Det kan komma fler när som helst. Jag får veta ett par dagar före.

Men det är inte aktuellt med fler än 54. Då måste boendet byggas ut och nya tillstånd sökas.

Bland annat det handlade frågorna om vid informationsmötet som Migrationsverket bjöd in till på torsdagskvällen – via en annons i MT samma dag. Trots kort varsel kom tolv personer dit, plus fyra representanter från kommunen.

Mötet handlade mest om asylfrågor i stort; processen, rättigheter, statistik och liknande. Men en och annan fråga gällde förstås Vallby och Hassle specifikt.

Raili Kosonen sa, före mötet, att hon också gärna besvarar frågor – och välkomnar folk att hälsa på.