07 jul 2015 06:00

07 jul 2015 07:03

Hårt tryck på polisstationen

Många vill ha nya pass men ingen behöver vänta längre än fem arbetsdagar,

– Vi håller tiderna, säger Ann-Cathrin Helmersson vid polisstationen i Mariestad.

Nu har trycket på passenheten vid polisstationen i Mariestad minskat, men veckorna kring midsommar var det många som ville ha nya pass. Någon exakt statistik finns inte men Ann-Cathrin Helmersson uppskattar att cirka 20 per dag besökte stationen och ansökte om pass.

– Det var dåligt väder, folk ville ut och resa och kom på att de behövde nya pass. Ibland hade vi köer, men jag tror inte att någon behövde vänta längre än en halvtimma.

När trycket efter pass är som störst brukar stationen i Mariestad hantera cirka 100 ansökningar per vecka.

– Det är som mest på försommaren och runt midsommar. Under slutet av förra veckan blev det lite lugnare.

Håller tiden

Samtliga pass i landets trycks på samma ställe och passmyndigheten garanterar att passen ska vara klara inom fem arbetsdagar.

– Tryckeriet har mycket att göra, men det håller sina tider. Jag tror inte vi gått över den tiden någon gång i sommar. Ingen har missat sin resa på grund av det i alla fall, men det bästa är självklart att vara ute i god tid så att det finns lite marginal.

Hon tillägger raskt:

– De flesta är bra på att planera, men det har alltid funnits de som har dålig framförhållning.

Ann-Cathrin Helmersson betonar att proceduren kring passen har förenklats. Tidigare skulle den som ansökte ha både personbevis och ett giltigt fotografi med sig. Numera räcker det med en giltig legitimation och pengar.

– Vi gör allt här, det är mycket smidigare.

Däremot kan inte stationen i Mariestad utfärda provisoriska pass längre. Möjligheten togs bort 2005 och för Skaraborgarna är Göteborg, Landvetters flygplats och Karlstad de närmaste ställena att få den typen av pass, som kostar 980 kronor.

Bara på Landvetter utfärdas cirka 4 000 sådana pass varje år. Det handlar fram om resenärer som glömt sitt pass, eller som upptäckt att det gått ut.

Nu har trycket på passenheten vid polisstationen i Mariestad minskat, men veckorna kring midsommar var det många som ville ha nya pass. Någon exakt statistik finns inte men Ann-Cathrin Helmersson uppskattar att cirka 20 per dag besökte stationen och ansökte om pass.

– Det var dåligt väder, folk ville ut och resa och kom på att de behövde nya pass. Ibland hade vi köer, men jag tror inte att någon behövde vänta längre än en halvtimma.

När trycket efter pass är som störst brukar stationen i Mariestad hantera cirka 100 ansökningar per vecka.

– Det är som mest på försommaren och runt midsommar. Under slutet av förra veckan blev det lite lugnare.

Håller tiden

Samtliga pass i landets trycks på samma ställe och passmyndigheten garanterar att passen ska vara klara inom fem arbetsdagar.

– Tryckeriet har mycket att göra, men det håller sina tider. Jag tror inte vi gått över den tiden någon gång i sommar. Ingen har missat sin resa på grund av det i alla fall, men det bästa är självklart att vara ute i god tid så att det finns lite marginal.

Hon tillägger raskt:

– De flesta är bra på att planera, men det har alltid funnits de som har dålig framförhållning.

Ann-Cathrin Helmersson betonar att proceduren kring passen har förenklats. Tidigare skulle den som ansökte ha både personbevis och ett giltigt fotografi med sig. Numera räcker det med en giltig legitimation och pengar.

– Vi gör allt här, det är mycket smidigare.

Däremot kan inte stationen i Mariestad utfärda provisoriska pass längre. Möjligheten togs bort 2005 och för Skaraborgarna är Göteborg, Landvetters flygplats och Karlstad de närmaste ställena att få den typen av pass, som kostar 980 kronor.

Bara på Landvetter utfärdas cirka 4 000 sådana pass varje år. Det handlar fram om resenärer som glömt sitt pass, eller som upptäckt att det gått ut.