02 jul 2015 06:00

02 jul 2015 07:49

I botten på nationell miljörankning

Mariestad en av 30 som inte besvarade enkäten

Mariestad hamnar på 260:e plats i tidningen Miljöaktuellts rankning av Sveriges 290 kommuner. En av orsakerna: Mariestad besvarade inte enkäten!

Miljöaktuellt utkommer tio gånger per år och har en upplaga på 10 000 exemplar. Sedan sju år skickar man ut en enkät till kommunerna, det är den som ligger till grund för utmärkelsen Sveriges Bästa miljökommun.

Titeln togs i år hem av Örebro. Förra året var det Malmö.

Enligt tidningen besvarade nio av tio kommuner enkäten som ligger till grund för rankningen. Även uppgifter från till exempel Vattenmyndigheterna, Energimyndigheten, Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket tas hänsyn till.

Granskningen visar att en del kommuner har klimatmål som är mer ambitiösa än de som finns på ett nationellt plan. En annan detalj som sticker ut är att andelen kommuner som infört en köttfri dag i kommunens olika matserveringar ökat.

– Hur bra Mariestads miljöarbete är har vi tyvärr ingen heltäckande bild av, säger Mikael Salo som är chefredaktör på Miljöaktuellt.

MT har i dessa semestertider gått bet på att få en kommunal förklaring till varför man inte medverkat i år.

Det kan noteras att Skövde hamnade på plats 76 i rankningen.

Sverigetoppen 2015 består av Örebro, Lomma, Göteborg, Västerås och Karlstad.

Från botten räknat finns Nordmaling, Surahammar, Vingåker, Dorotea och Ånge.

Miljöaktuellt utkommer tio gånger per år och har en upplaga på 10 000 exemplar. Sedan sju år skickar man ut en enkät till kommunerna, det är den som ligger till grund för utmärkelsen Sveriges Bästa miljökommun.

Titeln togs i år hem av Örebro. Förra året var det Malmö.

Enligt tidningen besvarade nio av tio kommuner enkäten som ligger till grund för rankningen. Även uppgifter från till exempel Vattenmyndigheterna, Energimyndigheten, Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket tas hänsyn till.

Granskningen visar att en del kommuner har klimatmål som är mer ambitiösa än de som finns på ett nationellt plan. En annan detalj som sticker ut är att andelen kommuner som infört en köttfri dag i kommunens olika matserveringar ökat.

– Hur bra Mariestads miljöarbete är har vi tyvärr ingen heltäckande bild av, säger Mikael Salo som är chefredaktör på Miljöaktuellt.

MT har i dessa semestertider gått bet på att få en kommunal förklaring till varför man inte medverkat i år.

Det kan noteras att Skövde hamnade på plats 76 i rankningen.

Sverigetoppen 2015 består av Örebro, Lomma, Göteborg, Västerås och Karlstad.

Från botten räknat finns Nordmaling, Surahammar, Vingåker, Dorotea och Ånge.

  • C. Lundh