27 jun 2015 17:26

28 jun 2015 14:09

Foto: Milad Akbarzadeh

Familjedag på Marieholm

Instrumentprovning, måleriverkstad och höjdpunkten: Young Ox. Familjedagen på Marieholm drog en jämn ström av folk trots konkurrens från andra evenemang.

Det var strålande sol över Marieholm denna lördag.

– Till klockan ett var det en jämn ström av folk som testat instrument och målat, säger Martin Hermansson, kommunens kultursamordnare och en av arrangörerna.

Martin håller i måleriverkstad på Vadsbo museum. Hans två barn Elvy, 3 och Elis, 1 år, är i full färd att ta sig an färgerna.

Under eftermiddagen fanns möjlighet att prova på bland annat gitarr, tvärflöjt och klarinett. I skuggan satt Jonas Gustafsson, trumlärare i kommunen, med fyra congas. Samuel, 7 år från Skara, ville prova med viss motivation från pappa Staffan Berlin. Samuel hängde på Jonas beat. Kanske ska han välja ett instrument att lära sig till hösten.

– Jag spelar redan fotboll och hockey, berättar han.

Moa Andersson prövade att blåsa i en trumpet. Det kom ut ljud, men sång är hennes huvudsakliga melodi, slår hon fast. Mariestadsborna Moa och gitarristen Robin Dahlin laddade inför att uppträda på Yong Ox.

Vill locka fler

– Förra året var här fler besökare på grund av dåligt väder, konstaterar Martin Hermansson. Det är väldigt väderberoende och till nästa år ska vi kolla upp hur vi ska kunna locka hit fler människor hit.

Premiär

Young Ox är ett nytt initiativ för i år. Ett handplock av Skaraborgs unga, lovande instrumentalister ska framföra utvalda stycken i Residensets sal. Det var minst lika andaktlig stämning som vid stjärnornas konserter när musikskolechef Kajsa Axelsson presenterade första trion upp på scen, två unga klarinettister och en pianist från Falköping. Musiken satte igång med fart och det var imponerande hur instrumenten följde varandra som om de vore ett.

Efter rungande applåder var det dags för ett nummer av Old Ox-festivalens yngsta deltagare: Hedda, 10 år, från Töreboda som framför ett okänt stycke taget från Youtube. Hedda spelade som om inte gjort annat i sitt liv och lämnade nog ingen i salen oberörd.

 

Det var strålande sol över Marieholm denna lördag.

– Till klockan ett var det en jämn ström av folk som testat instrument och målat, säger Martin Hermansson, kommunens kultursamordnare och en av arrangörerna.

Martin håller i måleriverkstad på Vadsbo museum. Hans två barn Elvy, 3 och Elis, 1 år, är i full färd att ta sig an färgerna.

Under eftermiddagen fanns möjlighet att prova på bland annat gitarr, tvärflöjt och klarinett. I skuggan satt Jonas Gustafsson, trumlärare i kommunen, med fyra congas. Samuel, 7 år från Skara, ville prova med viss motivation från pappa Staffan Berlin. Samuel hängde på Jonas beat. Kanske ska han välja ett instrument att lära sig till hösten.

– Jag spelar redan fotboll och hockey, berättar han.

Moa Andersson prövade att blåsa i en trumpet. Det kom ut ljud, men sång är hennes huvudsakliga melodi, slår hon fast. Mariestadsborna Moa och gitarristen Robin Dahlin laddade inför att uppträda på Yong Ox.

Vill locka fler

– Förra året var här fler besökare på grund av dåligt väder, konstaterar Martin Hermansson. Det är väldigt väderberoende och till nästa år ska vi kolla upp hur vi ska kunna locka hit fler människor hit.

Premiär

Young Ox är ett nytt initiativ för i år. Ett handplock av Skaraborgs unga, lovande instrumentalister ska framföra utvalda stycken i Residensets sal. Det var minst lika andaktlig stämning som vid stjärnornas konserter när musikskolechef Kajsa Axelsson presenterade första trion upp på scen, två unga klarinettister och en pianist från Falköping. Musiken satte igång med fart och det var imponerande hur instrumenten följde varandra som om de vore ett.

Efter rungande applåder var det dags för ett nummer av Old Ox-festivalens yngsta deltagare: Hedda, 10 år, från Töreboda som framför ett okänt stycke taget från Youtube. Hedda spelade som om inte gjort annat i sitt liv och lämnade nog ingen i salen oberörd.

 

  • Tove Gontran