26 jun 2015 15:03

26 jun 2015 16:18

Man dömd till fängelse för grov utpressning

En 38-årig Mariestadsbo döms till två år och tre månaders fängelse för vapenbrott och grov utpressning mot en företagare från Mariestad.

Kammaråklagare Jenny Karlsson yrkade på fyra år, men tingsrätten valde ett lägre straff.

Under mer än fyra månader levde företagaren från Mariestad och hans familj under dödshot och utpressning.

Företagaren har varit skräckslagen och ibland suttit och vaktat på baksidan av sitt hus med hagelgevär, enligt förundersökningen. Han betalade även ut 650 000 i kontanter samt skrev över en Audi värd 400 000 kronor till mannen. Utpressaren sa sig vara sändebud åt den ökända Naserligan, men företagaren började efter ett tag att misstänka att han agerade på egen hand.

Den 13 mars i år berättade mannen för polisen om allt som han och hans familj varit utsatta för i över fyra månader.

Fler domar

Även om mannen visade sig inte tillhöra grovt kriminella nätverk så har han inte verkat helt ensam. Utpressarens sambo döms till samhällstjänst motsvarande åtta månaders fängelse för inblandning i utpressning, vapenbrott samt penningtvättbrott. Ytterligare två män döms för grovt häleri till villkorlig dom.

Fyra andra personer i utpressarparets närhet frikänns från misstankar om medverkan i brotten.

Under mer än fyra månader levde företagaren från Mariestad och hans familj under dödshot och utpressning.

Företagaren har varit skräckslagen och ibland suttit och vaktat på baksidan av sitt hus med hagelgevär, enligt förundersökningen. Han betalade även ut 650 000 i kontanter samt skrev över en Audi värd 400 000 kronor till mannen. Utpressaren sa sig vara sändebud åt den ökända Naserligan, men företagaren började efter ett tag att misstänka att han agerade på egen hand.

Den 13 mars i år berättade mannen för polisen om allt som han och hans familj varit utsatta för i över fyra månader.

Fler domar

Även om mannen visade sig inte tillhöra grovt kriminella nätverk så har han inte verkat helt ensam. Utpressarens sambo döms till samhällstjänst motsvarande åtta månaders fängelse för inblandning i utpressning, vapenbrott samt penningtvättbrott. Ytterligare två män döms för grovt häleri till villkorlig dom.

Fyra andra personer i utpressarparets närhet frikänns från misstankar om medverkan i brotten.

  • Tove Gontran