25 jun 2015 16:32

25 jun 2015 16:34

Kommunen får utvecklingspengar

MARIESTAD: Lite plåster på såren mitt i all bedrövelse

Samma dag som det väntade dråpslaget mot 250 arbetstillfällen i Mariestad kom fick kommunen ett litet, litet plåster på såret i form av 870 000 kronor av regionen för att stärka och förnya Mariestads industriella profil.

Kommunen hade sökt pengarna och regionstyrelsen sade på torsdagen ja till att stötta Mariestads strategiska och långsiktiga arbete för att hitta nya industriella vägar i kölvattnet efter Electrolux flytt 2017.

Projektpengarna som ska räcka fram till årsskiftet, ska bland annat användas till att kolla förutsättningarna för att starta elektriska drivlinor för små och medelstora fordon och båtar.

Projektledare för denna förstudie om industriell profilering och förnyelse blir Ulrika Lindahl.

– Visst, stan behöver nya företag, men vi måsta också tillvarata innovationer inom det befintliga näringslivet på orten, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson som är glad över regionpengarna mitt i all bedrövelsen över att Electrolux snart försvinner.

– Vi har jobbat i det tysta tillsammans med ledningen för Electrolux och tillsammans med andra aktörer som Place Consulting.

Plats att växa på

– På det gamla fabriksområdet finns ju minst sagt stora produktionsytor för företag som vill och kan växa, säger Abrahamsson.

Enligt honom jobbar kommunen redan på en ny ansökan om pengar efter att denna förstudie är klar vid årsskiftet. Då ska det handla om omställningsstöd och ”bra mycket mer pengar än de här 870 000 kronorna”.

– Sedan vi fick beskedet från Electrolux förra året om deras långtidsplan, har vi förstärkt utvecklingsarbetet på kommunen för att möta omställningsbehoven.

Johan Abrahamsson och ytterligare fem från kommunen ska till Almedalen och bland annat berätta om smart mobilitet på land och till sjöss. Kommunen är inbjuden av den nationella plattformen för hållbarhetsprojekt.

Kommunen hade sökt pengarna och regionstyrelsen sade på torsdagen ja till att stötta Mariestads strategiska och långsiktiga arbete för att hitta nya industriella vägar i kölvattnet efter Electrolux flytt 2017.

Projektpengarna som ska räcka fram till årsskiftet, ska bland annat användas till att kolla förutsättningarna för att starta elektriska drivlinor för små och medelstora fordon och båtar.

Projektledare för denna förstudie om industriell profilering och förnyelse blir Ulrika Lindahl.

– Visst, stan behöver nya företag, men vi måsta också tillvarata innovationer inom det befintliga näringslivet på orten, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson som är glad över regionpengarna mitt i all bedrövelsen över att Electrolux snart försvinner.

– Vi har jobbat i det tysta tillsammans med ledningen för Electrolux och tillsammans med andra aktörer som Place Consulting.

Plats att växa på

– På det gamla fabriksområdet finns ju minst sagt stora produktionsytor för företag som vill och kan växa, säger Abrahamsson.

Enligt honom jobbar kommunen redan på en ny ansökan om pengar efter att denna förstudie är klar vid årsskiftet. Då ska det handla om omställningsstöd och ”bra mycket mer pengar än de här 870 000 kronorna”.

– Sedan vi fick beskedet från Electrolux förra året om deras långtidsplan, har vi förstärkt utvecklingsarbetet på kommunen för att möta omställningsbehoven.

Johan Abrahamsson och ytterligare fem från kommunen ska till Almedalen och bland annat berätta om smart mobilitet på land och till sjöss. Kommunen är inbjuden av den nationella plattformen för hållbarhetsprojekt.

  • C. Lundh