17 jun 2015 13:52

17 jun 2015 13:53

Festligt med blommor, dans och lekar

MARIESTAD: Ordentligt firande av midsommar

Norrqvarn, Askevik, Bäcken, Torsö, Sjötorp, Kopparbolet, Odensåker, Karleby ...

Vill man fira midsommar i Mariestads kommun är chanserna många. Men man måste nog välja en.

Just nu är det många människor som hoppas på fint väder framåt helgen. Det vankas ju midsommar – och alla vet hur mycket härligare det är att fira i solsken än att dansa små grodorna i kyla och regn. Nåväl; oavsett vilket väder det blir gör föreningar runt om i våra trakter sitt allra bästa för att midsommar ska bli den familjefest vi önskar.

De åtta platser, som finns med i kommunens evenemangskalender, ligger alla naturskönt på olika vis. Norrqvarn och Sjötorp vid Göta kanal; Bäcken, Askevik och Torsö vid Vänerkanten medan Logården i Odensåker, Karleby och Kopparbolet i Lugnås erbjuder bykänsla från förr.

Eftermiddagskul

När man ser den digra arrangörslistan skulle man kunna tro att det går att dans kring stången på olika platser hela dagen. Men se, det går inte. Alla arrangemang äger rum ungefär samtidigt – på eftermiddagen.

Vill man plocka blommor, löva majstången, vara med och resa den och därefter dansa ringdanser, då spelar det ingen roll vilket av de olika midsommarfirandena man väljer. På många platser finns också chansen att leka dragkamp, kasta pil, köpa lotter och spela på chokladhjul.

Skjutsar och folkdans

Tycker man att lövade skjutsar till själva lekplatsen är ett måste så är Torsö ett säkert kort. Där står LRF för en mångårig tradition med traktorskjutsar till Strandvallen från fem olika platser.

På Karleby inleds festen med gudstjänst och under firandet spelar Rörsås spelmanslag en stor roll tillsammans med Mariestads folkdansgille i folkdräkter. De sistnämnda kan även ses dansa på Bäcken lite tidigare på eftermiddagen.

Just nu är det många människor som hoppas på fint väder framåt helgen. Det vankas ju midsommar – och alla vet hur mycket härligare det är att fira i solsken än att dansa små grodorna i kyla och regn. Nåväl; oavsett vilket väder det blir gör föreningar runt om i våra trakter sitt allra bästa för att midsommar ska bli den familjefest vi önskar.

De åtta platser, som finns med i kommunens evenemangskalender, ligger alla naturskönt på olika vis. Norrqvarn och Sjötorp vid Göta kanal; Bäcken, Askevik och Torsö vid Vänerkanten medan Logården i Odensåker, Karleby och Kopparbolet i Lugnås erbjuder bykänsla från förr.

Eftermiddagskul

När man ser den digra arrangörslistan skulle man kunna tro att det går att dans kring stången på olika platser hela dagen. Men se, det går inte. Alla arrangemang äger rum ungefär samtidigt – på eftermiddagen.

Vill man plocka blommor, löva majstången, vara med och resa den och därefter dansa ringdanser, då spelar det ingen roll vilket av de olika midsommarfirandena man väljer. På många platser finns också chansen att leka dragkamp, kasta pil, köpa lotter och spela på chokladhjul.

Skjutsar och folkdans

Tycker man att lövade skjutsar till själva lekplatsen är ett måste så är Torsö ett säkert kort. Där står LRF för en mångårig tradition med traktorskjutsar till Strandvallen från fem olika platser.

På Karleby inleds festen med gudstjänst och under firandet spelar Rörsås spelmanslag en stor roll tillsammans med Mariestads folkdansgille i folkdräkter. De sistnämnda kan även ses dansa på Bäcken lite tidigare på eftermiddagen.