14 jun 2015 21:14

15 jun 2015 06:50

Brandmännen kan gå ut i strejk

Påverkar närmare 450 brandmän i östra Skaraborg

Sent på söndagskvällen fortsatte förhandlingarna mellan Brandmännens Riksförbund och arbetsgivarorganisationerna.

Om inget avtal sluts kan cirka 200 deltidsbrandmän i östra Skaraborg gå ut i strejk på måndag morgon.

För ett par veckor sedan varslade Brandmännens Riksförbund om arbetskonflikt. Varslet innebär bland annat att deltidsbrandmännen blockeras från all form av tjänstgöring utanför ordinarie beredskapsschema, att de inte kommer att utföra något annat arbete än räddningstjänstuppdrag och livräddning.

Christer Danielsson är styrkeledare och stationsansvarig för deltidsstyrkan i Mariestad. Han berättar att mer än hälften av den operativa styrkan på 350 brandmän i östra Skaraborg är deltidare.

– Nu har vi inte haft några rekryteringsproblem i Mariestad, men det är problem på andra orter. Har vi inte en intressant lönesättning och ett omodernt avtal från 1950-talet får vi svårt att vara en attraktiv arbetsplats, säger Christer Danielsson.

Vid 21.00 på söndagskvällen fanns fortfarande ingen information från Brandmännens Riksförbund om de kommit överens med arbetsgivarorganisationerna, eller om de går vidare med strejkhotet klockan 06.00 på måndag.

Förutom de åtta brandstationerna och 350 brandmännen i östra Skaraborg tillkommer 100 brandmän som tillhör något av de tio Räddningsvärnen i till exempel Timmersdala, Moholm och Undenäs.

– När vi går till jobbet förlorar många av oss pengar på det. Tjänar man mer än 25 300 kronor i månaden är löneavdraget hos huvudarbetsgivare högre än den lön vi får från Räddningstjänsten, säger Christer Danielsson.

För ett par veckor sedan varslade Brandmännens Riksförbund om arbetskonflikt. Varslet innebär bland annat att deltidsbrandmännen blockeras från all form av tjänstgöring utanför ordinarie beredskapsschema, att de inte kommer att utföra något annat arbete än räddningstjänstuppdrag och livräddning.

Christer Danielsson är styrkeledare och stationsansvarig för deltidsstyrkan i Mariestad. Han berättar att mer än hälften av den operativa styrkan på 350 brandmän i östra Skaraborg är deltidare.

– Nu har vi inte haft några rekryteringsproblem i Mariestad, men det är problem på andra orter. Har vi inte en intressant lönesättning och ett omodernt avtal från 1950-talet får vi svårt att vara en attraktiv arbetsplats, säger Christer Danielsson.

Vid 21.00 på söndagskvällen fanns fortfarande ingen information från Brandmännens Riksförbund om de kommit överens med arbetsgivarorganisationerna, eller om de går vidare med strejkhotet klockan 06.00 på måndag.

Förutom de åtta brandstationerna och 350 brandmännen i östra Skaraborg tillkommer 100 brandmän som tillhör något av de tio Räddningsvärnen i till exempel Timmersdala, Moholm och Undenäs.

– När vi går till jobbet förlorar många av oss pengar på det. Tjänar man mer än 25 300 kronor i månaden är löneavdraget hos huvudarbetsgivare högre än den lön vi får från Räddningstjänsten, säger Christer Danielsson.