12 jun 2015 18:03

12 jun 2015 18:03

Foto: Michael Gustafsson, Jenni Ahlin

... tur med vädret hade de också

2015 års studenter firade sin dag

Studenterna skrålade och sjöng. Utkastarna visslade och förde väsen. Och solen sken.

Allt var som det skulle när 2015 års student firades i Mariestad.

Det syntes och hördes när 270 nybakade Mariestadsstudenter gick genom centrum på fredagen. Vadsbogymnasiet, Vänergymnasiet och Kanalskolan tågade tillsammans för att möta släkt och vänner på Karlsholme. Halvt utmattade föräldrar tog emot med plakat och blommor och gladdes med sina ungdomar, samtidigt som många säkert ägnade en liten tanke på kommande mottagning därhemma. Har jag glömt något? Räcker maten? Var ställde jag laxen?

Men de behövde i alla fall inte oroa sig för vädret.

Även polisen nöjd

Solen gassade och stan visade upp sitt somrigaste leende för studenterna som så välförtjänt kunde fira att de äntligen slutat skolan – på riktigt.

Blåsorkestern spelade studentsången; bakom dem hördes dock inte många toner – mest högljudda läten. Polischef Gunnar Åreng, som gick allra först, hade inga synpunkter på sången, utan menade att det varit en fantastisk vecka ur polisens synvinkel.

– Alla har skött sig, så här långt.

Efter det stora kramkalaset på gräsmattan var det sedan dags för studenterna att kliva upp på lastbilsflak och traktorsläp. Musiken dånade och mer eller mindre fräcka slogans prydde vagnarnas sidor. Där fick sig också betygssystemet – som den här årskullen varit försökskaniner i – mer än en känga: Nu skulle de minsann festa ”utförligt och nyanserat” ...

Det syntes och hördes när 270 nybakade Mariestadsstudenter gick genom centrum på fredagen. Vadsbogymnasiet, Vänergymnasiet och Kanalskolan tågade tillsammans för att möta släkt och vänner på Karlsholme. Halvt utmattade föräldrar tog emot med plakat och blommor och gladdes med sina ungdomar, samtidigt som många säkert ägnade en liten tanke på kommande mottagning därhemma. Har jag glömt något? Räcker maten? Var ställde jag laxen?

Men de behövde i alla fall inte oroa sig för vädret.

Även polisen nöjd

Solen gassade och stan visade upp sitt somrigaste leende för studenterna som så välförtjänt kunde fira att de äntligen slutat skolan – på riktigt.

Blåsorkestern spelade studentsången; bakom dem hördes dock inte många toner – mest högljudda läten. Polischef Gunnar Åreng, som gick allra först, hade inga synpunkter på sången, utan menade att det varit en fantastisk vecka ur polisens synvinkel.

– Alla har skött sig, så här långt.

Efter det stora kramkalaset på gräsmattan var det sedan dags för studenterna att kliva upp på lastbilsflak och traktorsläp. Musiken dånade och mer eller mindre fräcka slogans prydde vagnarnas sidor. Där fick sig också betygssystemet – som den här årskullen varit försökskaniner i – mer än en känga: Nu skulle de minsann festa ”utförligt och nyanserat” ...