03 jun 2015 11:12

03 jun 2015 16:02

Utpressning i miljonklassen mot företagare

När företagaren och hans familj dödshotades gav han efter för den 38-årige utpressaren. Han gav Mariestadsbon 650 000 kronor och en bil värd drygt 400 000 kronor. Flera Mariestadsbor åtalas också för att ha hjälpt den pistolbeväpnade 38-åringen att dölja brottet.

Ungefär så ser åtalet ut i korthet mot de misstänkta personerna i detta kriminaldrama som tilldragit sig stor uppmärksamhet. Huvudförhandling mot dem kommer att ske inom kort i Skaraborgs tingsrätt.

Företagaren har verksamhet i Skaraborg, men lär enligt uppgift bo på annat håll. Under cirka fyra månader i vintras ska han enligt åklagaren förmått företagaren att ge ut de här nämnda värdena. Hoten har enligt åtalet både varit uttalade och förtäckta. Vid möten med företagaren ska den misstänkte 38-åringen ha visat att han varit beväpnad med pistol och därtill hörande niomillimeters ammunition.

Han åtalas misstänkt för grov utpressning på grund av "det systematiska tillvägagångssättet".

Två pistoler

38-åringen och en jämnårig kvinna från Mariestad åtalas också för grovt vapenbrott; det handlar om två olika pistoler som de ska ha innehaft vid ett par skilda tillfällen.

Det handlar dels om en halvautomatisk pistol med kaliber 7,65 mm, dels om en CZ75B med niomillimeters kaliber. Den 38-åriga kvinnan samt en 29-årig kvinna, en 72-årig kvinna och en 35-åring (alla från Mariestad) åtalas misstänkta för penningtvättsbrott.

Med hjälp av diverse transaktioner på deras bankkonton ska de enligt åtalet ha försökt att dölja pengarnas ursprung. En 72-årig man från Mariestad misstänks för häleri. En annan man från Mariestad, 33 år gammal, och en 36-årig man från Huddinge misstänks för grovt häleri.

Dessa två senare åtalspunkter handlar om hur de inblandade genom försäljning och ägarbyte ska ha försökt dribbla bort den Audi A7 (värd 414 000 kronor) som utpressats av företagaren.

Den 33-åriga Mariestadsbon ska bland annat, i maskopi med Huddingebon, ha försökt att sälja Audin på Blocket i mitten av april.

 

Ungefär så ser åtalet ut i korthet mot de misstänkta personerna i detta kriminaldrama som tilldragit sig stor uppmärksamhet. Huvudförhandling mot dem kommer att ske inom kort i Skaraborgs tingsrätt.

Företagaren har verksamhet i Skaraborg, men lär enligt uppgift bo på annat håll. Under cirka fyra månader i vintras ska han enligt åklagaren förmått företagaren att ge ut de här nämnda värdena. Hoten har enligt åtalet både varit uttalade och förtäckta. Vid möten med företagaren ska den misstänkte 38-åringen ha visat att han varit beväpnad med pistol och därtill hörande niomillimeters ammunition.

Han åtalas misstänkt för grov utpressning på grund av "det systematiska tillvägagångssättet".

Två pistoler

38-åringen och en jämnårig kvinna från Mariestad åtalas också för grovt vapenbrott; det handlar om två olika pistoler som de ska ha innehaft vid ett par skilda tillfällen.

Det handlar dels om en halvautomatisk pistol med kaliber 7,65 mm, dels om en CZ75B med niomillimeters kaliber. Den 38-åriga kvinnan samt en 29-årig kvinna, en 72-årig kvinna och en 35-åring (alla från Mariestad) åtalas misstänkta för penningtvättsbrott.

Med hjälp av diverse transaktioner på deras bankkonton ska de enligt åtalet ha försökt att dölja pengarnas ursprung. En 72-årig man från Mariestad misstänks för häleri. En annan man från Mariestad, 33 år gammal, och en 36-årig man från Huddinge misstänks för grovt häleri.

Dessa två senare åtalspunkter handlar om hur de inblandade genom försäljning och ägarbyte ska ha försökt dribbla bort den Audi A7 (värd 414 000 kronor) som utpressats av företagaren.

Den 33-åriga Mariestadsbon ska bland annat, i maskopi med Huddingebon, ha försökt att sälja Audin på Blocket i mitten av april.

 

  • C. Lundh