22 maj 2015 15:18

22 maj 2015 15:20

Fler misstänks i narkotikahärva

NYHETER: Förlängd åtalstid

Åtalen mot de inblandade i narkotikahärvan i Skaraborg dröjer ytterligare. Mycket tyder nu på att de kommer först i juli. Samtidigt fortsätter härvan att växa med misstänkta i utredningens utkant.

Fem män mellan 23 till 31 år är häktade sedan i januari misstänkta för grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling och grovt vapenbrott, i bland annat Mariestad och Skövde. När polisen slog till mot ligan gjordes ett rekordbelag av narkotika – 40 kilo amfetamin.

På fredagen begärde åklagaren förlängd åtalstid med ytterligare två veckor. Det har tidigare talats om åtal i härvan i maj, juni, men nu uppger kammaråklagare Lars Johansson för MT att det kan dröja längre än så.

Åtal i juli?

– Jag kan inte säga exakt när det blir, men i sommar, kanske i juli, känns mer troligt just nu.

Bland annat beror det på att det är ett stort antal föremål som ska genomgå teknisk undersökning.

Men vad för föremål det rör sig om vill Johansson inte avslöja.

– Undersökningarna går ut på att man ska få fram vem som har hanterat dem.

Under månaderna som gått har utredningen svällt. Sedan ytterligare ett par personer misstänks för inblandning i härvans utkant finns det totalt 20-talet misstänkta i ärendet. De två senast tillkomna ska ha hanterat pengar kopplade till andra misstänkta i härvan.

– Men det är inte aktuellt med fler frihetsberövanden, säger Lars Johansson.

Beslagtagna vapen

Polisen har också tagit ett antal vapen i beslag, men åklagaren vill inte kommentera om dessa har använts av de misstänkta i det aktuella ärendet. Han vill heller inte kommentera om man känner till vapnens ursprung.

Fem män mellan 23 till 31 år är häktade sedan i januari misstänkta för grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling och grovt vapenbrott, i bland annat Mariestad och Skövde. När polisen slog till mot ligan gjordes ett rekordbelag av narkotika – 40 kilo amfetamin.

På fredagen begärde åklagaren förlängd åtalstid med ytterligare två veckor. Det har tidigare talats om åtal i härvan i maj, juni, men nu uppger kammaråklagare Lars Johansson för MT att det kan dröja längre än så.

Åtal i juli?

– Jag kan inte säga exakt när det blir, men i sommar, kanske i juli, känns mer troligt just nu.

Bland annat beror det på att det är ett stort antal föremål som ska genomgå teknisk undersökning.

Men vad för föremål det rör sig om vill Johansson inte avslöja.

– Undersökningarna går ut på att man ska få fram vem som har hanterat dem.

Under månaderna som gått har utredningen svällt. Sedan ytterligare ett par personer misstänks för inblandning i härvans utkant finns det totalt 20-talet misstänkta i ärendet. De två senast tillkomna ska ha hanterat pengar kopplade till andra misstänkta i härvan.

– Men det är inte aktuellt med fler frihetsberövanden, säger Lars Johansson.

Beslagtagna vapen

Polisen har också tagit ett antal vapen i beslag, men åklagaren vill inte kommentera om dessa har använts av de misstänkta i det aktuella ärendet. Han vill heller inte kommentera om man känner till vapnens ursprung.