18 maj 2015 06:00

18 maj 2015 06:00

Stor bredd på maritim dag

Många nya aktörer när programmet växer

Premiären sådde ett frö som fått Maritima dagen att blomstra.

Sista lördagen i maj väntar ett fullmatat program i Mariestads hamnområde.

– Ryktet från fjolårets premiär spred sig och i år har det tillkommit en rad nya aktörer, säger projektledaren Ramona Nilsson.

Maritima dagen tillkom för att stärka bilden av Mariestad som sjöstad och samtidigt marknadsföra marinteknikprogrammet vid Vadsbogymnasiet. Premiären blev en stor publiksuccé som nu alltså följs upp. Lördag 30 maj kommer området från Residenset, via hamnen bort till Karlsholme att förvandlas till en enda stor arena med koppling till sjölivet.

– Evenemanget sammanfaller med Cruisin clubs bilutställning på Karlsholme, så det kommer bli full fart i hela området. På residenset har biosfärsområdet en rad aktiviteter med anledning av sitt femårsjubileum.

I hamnen ges tillfälle att provköra några av säsongens nyheter från traktens båtfirmor. I botältet presenterar mäklare, Mariehus och kommunen aktuella boendeprojekt. Bland de nya utställarna ses repslagarmuséet i Älvängen som visar repslagning på tradtionellt sätt. Yrkesfiskaren Bo-Gunnar Blom, känd från tv-dokumentären ”Mellan bleke och storm”, visar sin båt, slår ett slag för Vänerlöjrommen och kanske drar en och annan fiskehistoria.

Maritima dagen kan också stoltsera med en rad flera fina stora Vänerskutor. Vänergaleasen Mina, slupen Oscar II, vikingaskeppet Sigrid Storråda och Bojorten Christine af Bro håller ”öppet skepp” för besökare.

– På ett fotoplank blir det bilder från hamnområdet genom åren. Den som har bilder är välkomna att sätta upp på planket, säger Ramona Nilsson.

Maritima dagen blir Mariestads bidrag till Vänerveckan som i år arrangeras mellan 31 maj och 7 juni.

– Ryktet från fjolårets premiär spred sig och i år har det tillkommit en rad nya aktörer, säger projektledaren Ramona Nilsson.

Maritima dagen tillkom för att stärka bilden av Mariestad som sjöstad och samtidigt marknadsföra marinteknikprogrammet vid Vadsbogymnasiet. Premiären blev en stor publiksuccé som nu alltså följs upp. Lördag 30 maj kommer området från Residenset, via hamnen bort till Karlsholme att förvandlas till en enda stor arena med koppling till sjölivet.

– Evenemanget sammanfaller med Cruisin clubs bilutställning på Karlsholme, så det kommer bli full fart i hela området. På residenset har biosfärsområdet en rad aktiviteter med anledning av sitt femårsjubileum.

I hamnen ges tillfälle att provköra några av säsongens nyheter från traktens båtfirmor. I botältet presenterar mäklare, Mariehus och kommunen aktuella boendeprojekt. Bland de nya utställarna ses repslagarmuséet i Älvängen som visar repslagning på tradtionellt sätt. Yrkesfiskaren Bo-Gunnar Blom, känd från tv-dokumentären ”Mellan bleke och storm”, visar sin båt, slår ett slag för Vänerlöjrommen och kanske drar en och annan fiskehistoria.

Maritima dagen kan också stoltsera med en rad flera fina stora Vänerskutor. Vänergaleasen Mina, slupen Oscar II, vikingaskeppet Sigrid Storråda och Bojorten Christine af Bro håller ”öppet skepp” för besökare.

– På ett fotoplank blir det bilder från hamnområdet genom åren. Den som har bilder är välkomna att sätta upp på planket, säger Ramona Nilsson.

Maritima dagen blir Mariestads bidrag till Vänerveckan som i år arrangeras mellan 31 maj och 7 juni.